2020. március 30., hétfő

Első sikerek - Hangyafajok együttélése formikáriumban #5

Elérkezett a következő többfajos kísérlet, végre sikerült beszerezni egy többé-kevésbé elegendő mennyiségű Camponotus fallax kolóniát alapbolynak. A hozzáadott boly először a Dolichoderus quadripunctatus (foltos hangya, négypettyes hangya) volt, később a Colobopsis truncata (kapus hangya, házmester-hangya).

A választás azért esett ezekre a fajokra, mert a természetben ezek a fajok gyakran előfordulnak ugyanazon az élőhelyen, ahogy azt már egy korábbi cikkünkben olvashattátok itt a blogon.





Alapboly: Camponotus fallax 
Hozzáadott bolyok: Dolichoderus quadripunctatus, Colobopsis truncata
Kezdetben a Camponotus fallax kolónia került be a fészekbe, és rögtön otthonosan be is lakták a szivacsos fészket. Ebben a kolóniában szép számmal voltak szárnyas hímek és nőstények. Ezek a szárnyasok gyakran szaladgáltak bolyon kívül és gyakran el is veszítették szárnyaikat. Ezért láthattok esetleg a fotókon "királynőket" a kifutóban, ők azonban nem a kolónia igazi királynői. Sőt igazából így, hogy már elhullajtották szárnyaikat én is csak a viselkedésükről tudtam megkülönböztetni a szűz királynőket az eredetitől.

Camponotus fallaxok hamar belakták a járatokat a szivacsos fészek részben
Ez után kerültek be a négypettyesek (Dolichoderus quadripunctatus), akik rögtön kiözönlöttek a kémcsövükből és érdeklődéssel vizsgálták a környezetüket. A fallaxokat nem bántották, csak letapogatták őket a csápjukkal, majd mindenki ment tovább a dolgára. A fallaxok ha ezt észlelték véletlen, akkor ijedten elfutottak előlük. 

a négypettyesek nem bántották, de érdeklődve vizsgálgatták a fallaxokat
Egy nagyon érdekes jelenetet is sikerült megfigyelni.
Az egyik szűz fallax királynő igencsak szorult helyzetbe került a négypettyesek között. Alapvetően idegesen szaladgált fel-alá, de egy idő után már mindenhol négypettyesekbe botlott. A négypettyesek egyáltalán nem akarták beszorítani vagy leteríteni a fallaxot, de mégis kíváncsi érdeklődéssel vizsgálgatták. A legtöbb hangyafaj ilyenkor agresszíven támadna, ám a fallax egy békés, meghúzódó faj, és a királynő is ennek megfelelően reagált. 

Camponotus fallax szűz királynő halottnak tetteti magát, hogy meneküljön
Mikor a négypettyesek teljesen körülvették meglepő módon az oldalára borult, és halottnak tettette magát. Kicsit később, mikor már lehetősége nyílt a menekülésre ismét felállt, és elszelelt előlük.

a négypettyes kolónia a fészek alsó részén építette ki a járatait
Miután a négypettyesek is beköltöztek a fészek részbe hozzá adtam az utolsó bolyt is, egy házmester hangya kolóniát (Colobopsis truncata). Tudtam, hogy velük nem lesz gond, hiszen ez a faj a legbékésebb a három közül. 

Camponotus fallaxok a fészek belsejében és házmester-hangyák a plexi fal kifutó felőli oldalán
Már a majorok kocka fején is látszik, hogy ez a faj védekezésre van berendezkedve. Nincs veszedelmes szájszervük, fejük teljes egészében úgy módosult, hogy azzal el tudják zárni a fészkük bejáratát a támadók elől. 

a truncatusok is elfoglalták helyüket a plexi mögött
A házmester hangyák végül a fészek belső oldalán, a plexi és a szivacs közötti részre költöztek be. A fallaxok és a négypettyesek területe között vertek tábort. 

a három faj együtt, egy fészekben
A három faj elfoglalta a helyét, és megosztották a területüket. Ezidáig tehát sikeresnek mondható a kísérlet. Sajnos közeledett a telelőidőszak ezért mindegyik faj passzívvá vált, és nem tudtam felmérni, hogyan osztják meg egymás között az élelemforrásokat, illetve hogy hosszú távon képes-e mindhárom faj egyaránt elegendő táplálékhoz jutni. 

A kísérletet idén szeretném megismételni a szezonban, hogy hosszabb távon is be tudjak számolni nektek a fajok együtt éléséről. 


Hangyász. 


2 megjegyzés: