2020. május 31., vasárnap

Időnként bizony történnek furcsa véletlenek az életben. Biztos sokan hallottunk már olyan ijesztő történeteket, hogy különböző hipermarketekben mindenféle veszélyes pókokat találtak a gyümölcsös pultban. Természetesen a hivatalos magyarázatok szerint erre elenyészően kicsi esély van, hiszen ezeket a gyümölcsöket a szállító konténerekben permetezik, és mindenféle rovarirtóval kezelik, hogy elkerüljék az ilyen eseteket. Éppen ezért sosem gondoltam volna, hogy egyszer valaki egyszer hangyát fog találni egy ilyen gyümölcspultban, ráadásul éppen királynőt, és ráadásul nem is akármilyen fajból!  

Történetünk két héttel ezelőtt, Tatabányán kezdődik egy nagyáruház polcain. Egy hölgy a szokásos bevásárlás után vette észre, hogy a frissen vásárolt banánok között egy furcsa rovar éldegél. Valószínűleg sokan félelmükben és undorukban ilyenkor elpusztítanák a kéretlen jövevényt, ám ő nem így tett. Belépett egy rovarhatározó facebook csoportba, és kitette a fotót róla, hátha valaki meg tudja mondani miféle szerzettel van dolga. 

a hölgy facebook posztja a megtalálás után
Utólagosan sokan hálásak vagyunk neki, hogy ilyen okosan cselekedett, ugyanis egy igazi ritkasághoz volt szerencséje, a rovar ugyanis egy Oecophylla smaragdina vagyis szövőhangya királynő volt!  Ez a faj igazi ritkaság, nagyon keresett faj az európai hangyászok körében, ráadásul egyedi zöld színezetével szerintem az egyik leggyönyörűbb hangyakirálynő ami csak létezik! 

Egy hangyás barátunk, aki szintén tagja ennek a facebook csoportnak felfigyelt a posztra. Felvette a kapcsolatot a hölggyel, időt és pénzt nem spórolva odautazott, hogy átvegye tőle a királynőt. Így kerülhetett végül kalandos úton hozzáértő kezekbe a királynő. 

szerencsés megtaláló posztja az átvétel után
Mivel ez a faj igen kényesnek számít - többek között nem szereti a magas párát, és nem keltethető kémcsőben - ezért tanácsainkat követve egyből szabadkifutós tartásba rakta új gazdája. 

a királynő szabadkifutós tartásba került, és kapott néhány eperlevelet ami alá bebújhat ha nem találná komfortosnak a kémcsövet

Azóta kapott némi fiasítást, ugyanebből a fajból, hátha elfogadja. Sajnos egyetlen lárvát tartott meg ebből, az viszont az elmúlt időszak alatt továbbfejlődött bábbá. Saját petéket is rakott a királynő, tehát úgy tűnik igazi túlélővel van dolgunk, és jól alakul a történet! :) 

Gratulálunk Jónás Gergelynek az óriási szerencséjéhez 🍀, és kíváncsian várjuk majd a további fejleményeket a kolóniáról!

Végezetül egyik kedvenc Jurassic Park idézetemmel zárnám a történetet: 
"A természet utat tör!" 

Hangyász.


2 megjegyzés: