2018. augusztus 16., csütörtök

Mire ügyelj ha belefognál a hangya-tartásba?

Hangyát szeretnél tartani, de nem tudod hogyan indulj el?

Alábbi cikkünkben végigvezetünk a legfontosabb szempontokon amelyeket érdemes mérlegelni hogy kiválaszthasd a neked leginkább megfelelő hangyafajt és formikáriumot.
Figyelem: aki mobilról van az válassza a lap alján az "Internetes verzió megtekintése" gombot a teljesebb élményért! :) 



1. szempont: Hazai vagy trópusi hangyafaj?
Ha hosszútávon gondolkodnál a hangyázásban, akkor el kell döntened, hogy hazai vagy trópusi fajt tartanál-e szívesebben? A hazai fajokat széles választék és alacsonyabb árak jellemzik (~3000-15.000Ft) egyetlen hátrányuk az lehet, hogy évente teleltetni kell őket hűtőben, 3-8°C-on, 3-4 hónapig. Ez plusz kockázatot jelent, illetve hazai faj esetében nem lesz egész évben aktív a boly. A trópusi fajok drágábbak (~10.000-25.000Ft), viszont nagy részük teleltetést nem igényel, egész évben aktív. Időnként egy fűtőlappal kell biztosítani nekik a megfelelő hőmérsékletet. 


2. szempont: Árak
A hangyázás csak induláskor költséges hobbi! A kolónia és a farm megvásárlása után az etetés már filléres dolog, havonta pár-száz, maximum ezer forintból kihozható. Érdemes itt is hosszútávra gondolkodni, egy drága, de minőségi plexi formikárium általában több éven át szolgálja tulajdonosát, és ha a megfelelő farmot választjuk akkor az több különböző kolónia kinevelésére is alkalmas lesz. 
A hazai fajok árai bár csábítóbbnak tűnhetnek első ránézésre mint a trópusi fajok árai, azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a hazai fajoknál a teleltetésben is lehet kockázat, ha valamit elront az ember. Szóval itt is igaz az, hogy ez a fajta kockázat kizárható kezdőként, ha egy kicsit többet szánunk rá, és akár már trópusi fajjal kezdünk. Ráadásul egész évben nevelgethetjük őket. 

3. szempont: Szaporaság és kolóniaméret
Ha hosszútávú tartásban gondolkodsz, érdemes még előzetesen tájékozódnod, hogy mennyire szapora az adott hangyafaj, hány évig él a királynő, és ez idő alatt mekkora kolóniát alapít? Ha gyorsan szeretnél egy nagy terráriumot benépesíteni, akkor legjobb ha szapora fajban gondolkodsz, ami legalább 2000-4000 egyedből álló kolóniát alapít. Ha viszont csak egy kicsi asztali farmot szeretnél, akkor kevésbé szapora, néhány-száz dolgozós kolóniát alapító fajban gondolkodj. Otthon tartott bolyoknál az 1000 egyed már komoly létszámnak számít, 3000 egyed fölött pedig már komoly helyet és élelem-mennyiséget igényel a boly. Persze adott esetben ésszerű keretek között az élelem mennyiségével és a hely nagyságával magunk is visszaszoríthatjuk a szaporulatot. Kezdőknek általában ajánljuk a szapora fajokat mert hamar sikeresek lesznek velük.

4. szempont: Dolgozóméret
A legtöbb kezdő hangyatartó számára egyértelműen a nagy méretű hangyák tűnnek elsőre nagyon megnyerőnek. Van viszont egy nagyon fontos hátrányuk: korábban említettük, hogy kezdők számára előnyösek lehetnek a szapora fajok. Viszont a nagy méretű fajok általában lassan szaporodnak. Méretük miatt több idő szükséges a petéknek a dolgozóvá fejlődésig, és ha ebben a szakaszban hiba csúszik az utódnevelésbe, akkor szomorkodásra adhat okot az akár 2 hónapos türelemjáték újrakezdése egészen a peterakástól.
Néha ezért kompromisszumot kell kötni a faj kiválasztásakor, és akár a legnagyobb helyett inkább egy szaporább, közepes méretű hangyafajt választani.
5. szempont: Páraigény
Az adott faj páraigénye is összefüggésben áll tartásának nehézségével. A hangyák általában közepes vagy magas páraigényűek. Otthoni tartás szempontjából viszont a magas pára rengeteg kihívást hoz magával, amik többnyire csak idővel jelennek meg (élelem penészedése, eleségállatok húsának rothadása, a formikárium elkoszolódása, gombák, fertőzések illetve egyéb paraziták (pl.: atkák) megjelenése). Ezek általában közvetlenül veszélyeztetik a kolóniát, tehát a különösen magas páraigényű fajok tartását (pl.: Harpegnathos sp., Odontomachus sp.) csakis tapasztalt hangyászoknak ajánljuk. Kezdők számára legjobbak az alacsony- vagy közepes páraigényű hangyafajok. Ezek tisztábbak, és a legtöbb magas párás probléma nem jelenik meg náluk formikáriumban (ez a kijelentés persze csakis az általunk forgalmazott farmokra igaz; nem vonatkozik az esetlegesen házilag készített lakó-alkalmatosságokra).

6. szempont: Királynő vagy kolónia? 
Ha a kiválasztott fajból elérhető királynő is és kolónia is, vagy kisebb és nagyobb kolónia is, akkor se feltétlen az olcsóbb mellett dönts. Az egyedülálló királynő olcsóbb természetesen, viszont hordoz magában bizonyos fokú kockázatot, és nem biztos hogy sikerrel államot alapít. Ezzel szemben a kicsit népesebb kolónia túlélése jóval garantáltabb, hiszen itt már a dolgozók is segítik a királynőt. A nagyobb kolóniák stabilabbak! Egyrészt itt már bizonyított a királynő, hogy igen ő képes kinevelni egy szép csapat dolgozót, másrészt minden dolgozót úgy képzelj el mint egy mozgó élelemgyűjtő gépezet, és egyben élelemraktár is. Felkutatják, és hazaszállítják a táplálékot a királynőnek, védelmezik, és egész nap a kolónia jövőjéért dolgoznak. Tehát minél több van belőlünk annál biztosítottabb a kolónia sikere.




-----------------------------



Végül pedig csak annyit tanácsolnék, hogy forduljatok bizalommal az egyetlen és eredeti hazai hangyabolthoz: hozzánk! :)  www.antsite.eu !
Az AntSite.eu már a kezdetektől törekedett arra, hogy minél inkább támogassa vevőit a sikeres hangya-tartásban.

  • Minden fajt, formikáriumot és eszközt maguk próbálunk ki mielőtt ajánljuk őket. Kezdetben a trópusi fajok tartása csak a haladó hangyások kiváltságának számított, azonban köszönhetően annak, hogy közel 40 trópusi faj otthoni tarthatóságát kitapasztaltuk, illetve folyamatosan követjük vevőink visszajelzéseit ma már tudunk ajánlani több kezdők számára is megfelelő trópusi hangyafajt. 
  • Folyamatosan készítünk oktatóvideókat a kezdő hangyásoknak, melyben megmutatjuk az egyes problémák megoldásait, illetve azokat a trükköket amelyeket alkalmazunk a mindennapi hangyázásban: https://youtu.be/eokgO1epWBA Ha nem akartok ezekről lemaradni feltétlenül íratkozzatok fel youtube csatornánkra. 
  • Emellett ezen a blogon cikkek formájában találkozhattok még rengeteg hasznos tanáccsal a "kezdőknek" fülön.
De ez még nem minden! Vevőink azért szeretnek minket, mert: mi felelősséget is vállalunk a nálunk vásárolt hangyákra és termékekre! 
Bár általában nem esik szó róla, fair traderként sok esetben visszavásároljuk vagy beszámítjuk az egészséges királynőket, kolóniákat, és a megkímélt farmokat. Ha pedig valakinek vásárlás után önhibáján kívül elpusztul a királynője, legtöbbször felajánlunk neki egy másik kolóniát, vagy kedvezményt a következő vásárlására. 
Egyedi esetekben akár dolgozókkal vagy lárvákkal is el tudjuk látni vevőinket, ha úgy érzik, erősítésre van szüksége a bolynak. Mindent tehát a siker érdekében! Jó hangyázást kívánunk mindenkinek!


Hangyász.


2 megjegyzés:

  1. sziasztok! szeretnék belekezdeni a hangyatartásba,de nincsen a weboldalon megfelelő formikárium.a kérdésem hogy mikor fognak újra elérhetővé válni a formikáriumok?
    előre is köszönöm

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok! Érdeklődnék, hogy camponotus nicobarensis faj mikor lesz elérhető? köszönöm

    VálaszTörlés