2019. október 23., szerda

Áttörés?! - Hangyafajok együttélése formikáriumban #4

Nagyjából egy éve kezdtem el kísérletezni több hangyafaj együtt tartásával formikáriumban.  Azóta három cikket írtam a témában ide a blogra, de egyenlőre nem sok biztató eredményt sikerült elérni a témában. Legutóbb megígértem nektek, hogy alapbolynak a Camponotus fallaxot választom, korábbi kísérletek tanúságaiból kiindulva. Most mégis egy váratlan dolog történt, pedig nem is számítottam rá... 



Az előzményekért ajánlom a cikksorozat legutóbbi részét: https://www.hangyamania.hu/2019/06/hangyafajok-egyuttelese-formikariumban-3.html

Mivel a Camponotus fallax volt a kiszemelt boly a következő kísérlethez, így elkezdtem "alapanyagot" gyűjteni. Több kolónia is megfordult nálam időről időre, de vagy nem voltak elég nagyok, vagy pedig valami miatt nem voltak éppen költözésre készek. 

Volt egy nagy kolóniám, amelynek nagyjából a fele sikeresen szökött meg egy egyedi gyártású farm illesztésein (ezúton ismét figyelmeztetnék mindenkit, hogy ha nem akartok ilyen meglepetéseket akkor ne használjatok házi készítésű farmokat!). Szerencsére a királynőt és a dolgozók egy részét sikerült megmenteni és átrakni egy másik helyre, viszont a kolónia így már ismét túl kicsivé vált a kísérlethez, hiszen nem jártak volna ki egy nagyobb farmban a fészekből. 

Lényeg a lényeg a királynős felét továbbadtam a kolóniának, majd pár napra rá időnként felbukkantak a lakásban a visszamaradt dolgozók. Aztán egyik este egy hirtelen ötlettől vezérelve fogtam egy ilyen dolgozót és bedobtam a Colobopsis truncatusok (kapushangya, házmester-hangya) farmjába. Tudom elég szórakozott ötlet és nem is ajánlom, hogy ilyesmit csináljatok véletlenszerű fajokkal, de én akkoriban éppen ennek a két fajnak az egyesítésén tűnődtem, ezért gondoltam egyfajta elő-kísérletnek megnézem hogyan reagálnak. 

Sajnos aznap nem lettem okosabb, a fallax dolgozó elbújt a kifutó felső sarkába, és nem mozdult. Bedobtam hát még 1-2 dolgozót. Sajnos ezek sem érintkeztek a truncatusokkal

Pár nappal később azonban jött a nem várt áttörés! 
Hasonló esetben pár nap múlva csak halott fallax dolgozókat kellett volna találjak, hiszen a truncatusok létszámfölényben voltak egy összezárt területen. Ha nem látom én sem hiszem el, szóval nézzétek meg ti is: 

A videón jól látható, hogy a fallax dolgozók nemcsak túlélték az összezárást, de a truncatus boly kellős közepébe fészkelték be magukat. 

Nemcsak meghúzták magukat, de a videón az is jól látszik hogy a fallaxok nem különösebben zavartatják magukat a szokatlan vendégségben. Tisztogatják a csápjaikat, sőt még a vendégül látóik fiasítását is piszkálgatják. A dologban nem is ez a rendkívüli, hanem hogy a vendéglátóik eltűrik mindezeket a vendégektől. A videó végén az is látszik ahogy az egyik fallax dolgozó a truncatus királynőtől alig egy centiméterre helyezkedik el, éppen abban a kamrában mely a truncatusok legféltettebben őrzött helyisége.  

Camponotus fallax dolgozó (hátul) a Colobopsis truncata bolyban.
Elöl truncata major őrzi a kamra bejáratát, benne a fiasítással és a fallaxxal.

Hozzá tartozik persze a dologhoz, hogy a "befogadott" fallax dolgozók nem királynővel együtt kerültek be a truncatusok életterébe, sőt egy ideje már nem is volt nekik királynőjük. Illetve a videó elején látható egy elhullott fallax dolgozó is, halálának okát nem tudom. Lehet hogy a truncatusok terítették le védekezésül, de az is lehet hogy magát savazta el idegességében. 

Ennek ellenére a dolog egyfajta áttörésnek, vagy még inkább kiváló előjelnek nevezhető, ugyanis itt  spontán módon még annál is komolyabb együttélés jelent meg, mint amit később meg szerettem volna valósítani. 

***

Korábbi kísérleteim után többen írtátok, hogy miért nem próbálok jóval nagyobb formikáriumban elhelyezni több fajt? - Nos ennek elvi okai vannak. Kísérleteimben én azt szeretném megvalósítani, hogy az összezárt hangyafajok maguk osszák fel egymás között a területüket és az erőforrásokat. Amennyiben két kolóniát egymástól távol helyeznénk el úgy hamar rá lehetne mondani a kísérletre, hogy sikerrel járt, mivel a hangyák ritkán találkoznának. Ám idővel, pár hónap alatt, ahogy az egyedszámuk nő, és a kolóniák terjeszkednek valószínűleg megjelenne a rivalizálás és könnyen háború lenne a dologból, mely az egyik kolónia kipusztulásával végződne. 

Ezzel szemben én azt vizsgálom kísérleteimben, hogy melyek azok a fajok, amik párosításban kellően toleránsak egymással  ahhoz, hogy megvalósulhasson közöttük a terület és az erőforrások felosztása. Legközelebbi kísérletemben meg próbálom tehát a fenti két fajt királynős kolóniával össze rakni. Az eredményekről természetesen beszámolok majd a következő cikkben. 


Hangyász. 



3 megjegyzés:

  1. Talán a fallaxoknak van valami titkuk amiről nem tudunk. Érdemes lenne kutatni.
    Csak hogy az ilyen tudományos kutatásokat csak engedéllyel lehet végezni. Ha otthon csinálod hiába sikerül, nem ismerik el mint felfedezést. Ha lenne fallaxom én is kipróbálnék vele ilyesmit, de sajnos nincs. Tavasszal majd fogok egyet.
    Sok sikert a következő kísérlethez!

    VálaszTörlés
  2. Próbáll egy fallax királynőt a Colombo sisakcsiga-okhoz

    VálaszTörlés