2019. június 16., vasárnap

Hangyafajok együttélése formikáriumban #3

Elérkeztünk a harmadik kísérlethez. Továbbra is azt vallom, hogy több hangyafaj békés együttélése lesz a következő lépcsőfok a hobbi hangyázásban. Talán nem vagyok ezzel egyedül, hiszen már ti is láthatjátok kedves olvasók korábbi cikkeimből, hogy micsoda hozzáértés szükséges az ilyen kísérletek kivitelezéséhez. Ismerni kell a fajokat, azok viselkedését, tudni kell bánni általánosságban a hangyákkal, kell egy megfelelő környezet, és meg kell próbálni kikövetkeztetni, majd megfigyelni hogyan reagálnak egymásra. Nos, a 3. kísérletünkben sem lesz ez másként, rengeteget fogunk tanulni ebből is!


Akik olvasták már a korábbi két cikkemet a témában, azok biztosan nagyon sokat tanultak már arról hogyan reagálnak egymásra a különböző hangyafajok. Akik nem, azok az első cikket ITT, a második cikket pedig ITT olvashatják. Nem hagyjuk viszont ennyiben a dolgot, addig próbálkozunk, amíg sikerünk nem lesz a fajok együttélését illetően.

Alapboly: Camponotus festinus Hozzáadott bolyok: Camponotus fallax, Solenopsis fugax, Crematogaster biroi, Myrmica sp.

Legutóbbi két kísérletünkben egyaránt a Messor structor maggyűjtőhangya volt az alap faj, azonban úgy tűnik, hogy ők túlságosan territoriálisak, mindenre támadtak ami megjelent a területükön. Ezúttal mindenképpen Camponotus genusból akartam alapbolyt ezért a közben már igencsak benépesedett Camponotus festinus kolóniámat választottam alapbolynak, akik egy szivacsos formikárium lakói.


Először két fajt adtam hozzá a bolyhoz. Camponotus fallaxot és Crematogaster biroit. Az ő kémcsöveiket egy-egy öntapadós rögzítővel tettem fel a formikárim túlsó falára, egymás alá, a lehető legmesszebb, átellenben a festinusok fészek bejáratával. 

Ahogy az várható volt először a Camponotus fallaxoktól jött reakció. Egykét dolgozó azonnal megkezdte felfedezőútját a formikáriumban. Tettem egy csepp mézet a csövük tetejére, amit hamarosan meg is talált az egyik. Innentől mindig izgalmas a dolog, mert megfigyelhetjük, hogy a jövevény faj képes-e megosztani vagy megőrizni az élelemforrást. 

Camponotus festinus dolgozók elfoglalják az élelemforrást a Camponotus fallax minortól.

Hamarosan megjelentek a festinus dolgozók is, akiktől erősen tartott a kis fallax, így hamarosan át is vették az élelemforrást a festinusok és elszántan őrizték.
Egyébként a C. fallaxokra jellemző ez a viselkedés, igazi opportunista tolvajok, akik az ellenséges fajok területén meg-meg lopják az élelemforrásokat, de más hangyákkal találkozás esetén azonnal menekülőre fogják a dolgot.

Camponotus festinus major megtalálta a fallaxok fészekbejáratát
Miután a Camponotus festinusok visszaszorították a fallaxokat, hamarosan megtalálták a fészekbejáratukat is. Ide egy szűkítőcsövet tettem be, hogy a fallaxoknak legyen esélyük védekezni támadás esetén. Szükség is volt erre, az első bejutott festinust a fallaxok a saját csövükben kényszerültek likvidálni. 

Camponotus festinusok megtámadják a jövevény fallaxok kémcsövét.
Nem sokkal később a festinusok között elterjedt az új jövevények híre, így valóságos rohamot intéztek a fallaxok csöve ellen. Megfigyelhettem tehát, hogy vajon meg tudják-e védeni magukat a szűk bejáraton át a fallaxok.

Camponotus festinus dolgozó behatol az ellenséges bolyba
Sokáig úgy tűnt, ha nem engedik be a fészkükbe, akkor képesek visszaverni a szűk csőben érkező támadókat. Azonban olykor-olykor bejutott egy-egy festinus és mivel a fallaxoknak is voltak veszteségeik a csatákban, így végül már csak minorjaik maradtak. Végül a legerősebb rágóval rendelkező hangya, maga a királynő kényszerült beállni őrnek a bejárathoz, a minorok nem kis szégyenére. 

a királynőnek kellett megvédenie a bolyt

Itt már túl rizikóssá vált a dolog, nem akartam tehát tovább kockáztatni, nagyjából egy nap után ki vettem a fallaxokat a formiból. Ez idő alatt mit gondoltok mi történt a Crematogaster biroikkal? A világon semmi! Alig dugták ki az orrukat a csőből. Nem valami rátermett faj, az a gyanúm, hogy ők a természetben is ritkán jöhetnek a felszínre keresgélni. 

***

A következő hozzáadott fajt csak kísérletképpen tettem be, hogy megnézzük hogyan reagálnak egymásra. Nem terveztem őket bent hagyni akkor sem ha beválik a párosítás, mert parazitája lehet az alapbolynak. Ez a faj a tolvajhangya, vagyis a Solenopsis fugax

Solenopsis fugax tolvajhangya kolónia hozzáadva a formikáriumhoz
Egy igen népes, több száz fős kolóniát tettem be, viszont mivel ezek a hangyák jóval kisebbek így kiegyenlítettnek tekintettem az erőviszonyokat. A festinusok 8-10mm körüli hosszúságúak, míg a fugaxok hossza mindössze 2-3mm. Ezen a képen jól látszanak a méretkülönbségek: 

Solenopsis fugax tolvajhangya és Camponotus festinus dolgozó közötti méretkülönbségek
Sajnos ez a hozzáadott faj sem bizonyult eléggé sikeresnek. A festinusok egyesével ritkították meg a fugaxokat, szájukba fogták és kivégezték őket akár valami muslica prédaállatot. Még hangyasavra sem volt szükségük. Így hiába az óriási létszámfölény, hamarosan a fugaxok már nem mertek kijönni a csőből, és a festinusok elfoglalhatták az újabb élelemforrást. 

a Camponotus festinusok elfoglalták az élelemforrást a Solenopsis fugaxok elől
Így tehát megint kudarcot vallottam mint hangyaidomár, a fugaxokat is ki kellett mentenem. Később egy Myrmica fajjal is próbálkoztam, azonban miután beraktam egy kolóniát és kiengedtem őket, egyből elkezdtek szétterjedni a farmban. Elsőre úgy tűnt, hogy a Camponotusok nem bírnak velük, a Myrmicák viszont tüzetesen befoglalják a farmot. Úgyhogy gyorsan kivettem őket, attól félve, hogy mivel a Myrmicák fullánkosak, lehet hogy előbb utóbb pont a hozzáadott boly venné át a hatalmat az alapboly felett amiért igencsak kár lenne. Mert ne felejtsük el, hogy hiába ők itt az új jövevények, ha túl erősek és hataloméhesek akkor bizony még az alapbolyt is semlegesíthetik, amit igencsak sajnálnék, lévén, hogy egy náluk jóval különlegesebb fajról van szó.

Hosszas próbálkozásaim tehát most sem jártak sikerrel, viszont tanúságként újraértelmeztem a receptet. Mivel a festinusok is ilyen rátermettnek bizonyultak így elhatároztam, hogy legközelebb egy félénkebb fajt teszek meg alapbolyként és a hozzáadott boly is egy félénkebb faj lesz. Alapbolynak például kiváló lehet a fallax. Meglátjuk úgy sikerrel járok-e. 

A cikksorozat következő részét itt olvashatjátok: https://www.hangyamania.hu/2019/10/attores-hangyafajok-egyuttelese.html

Hangyász.


3 megjegyzés:

  1. Dolichoderus quadripunctatus alapboly, és fallax hozzáadott boly nem jobb a következő kísérlethez?

    VálaszTörlés
  2. Én szerintem mindenképpen nagyobb alapterületű, valószínűleg földdel bevont, természetes élőhelyeket utánzó terráriumnál lenne érdemes próbálkozni, akár ugyanezekkel a fajokkal is.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Nekem is hasonló meglátásom van mint az előző hozzászólónak. Szerintem ha volna egy nagyobb közös terük, akár egy harmadik formikárium akkor nagyobb eséllyel tolerálnák egymást a különböző fajok.

    VálaszTörlés