2018. október 23., kedd

Hangyafajok együttélése formikáriumban #2

A következő próbálkozásom a Messor structor alapbolyhoz a Crematogaster scutellaris faj hozzáadásával történt. Ez a faj már jóval sikeresebbnek bizonyult velük, mint a korábbi Temnothoraxok...
Crematogaster scutellaris és Messor strucor 


Aki még nem olvasta ezen sorozatunk első cikkét, az mindenképp tegye meg, itt találjátok: http://www.hangyamania.hu/2018/10/fajok-egyutt-elese-formikariumban-1.html


Miért a scutellarisokra esett a választás?
Crematogaster fajok potroha hegyes, potrohnyelük hajlékony, ezért majdnem minden irányba el tudják forgatni a potrohukat. 

Ha ellenséggel találkoznak, potrohukat fenyegetően a levegőbe emelik és hegyes végét egyenesen az ellenségre szegezik. Ezek a fajok fullánkosak ugyan, de nem fecskendezik be mérgüket. Mérgüket a levegőbe permetezik, így biztonságos távolságból ölik meg áldozatukat. A préda így pár perccel később a hátára esik, és lábaival a levegőben rángatózva elpusztul. 

Ez a levegőben terjedő méreg egyúttal megvédi a Crematogastereket más hangyafajoktól is. Nagyon ritkán veszítenek dogozót az összetűzésekben, részben hatékony fegyverük miatt, részben pedig mert elég okosak ahhoz, hogy veszély esetén kihátráljanak az összetűzésekből. - ezen tulajdonságaik miatt esett rájuk a választásom.

Crematogaster scutellaris királynő dolgozókkal 
A scutellarisokat ugyanolyan szűkített szájú kémcsőben tapasztottam a formikárium falára, mint korábban a Temnothoraxokat

A következők történtek: 

Kezdetben a Messor structorok ugyanúgy reagáltak ahogy korábban. Felfedezés után kóstolgatták az új kémcsövet.  Kívülről mászkáltak rajta, és az egyik világos minor keményen rágni kezdte a scutellarisok bejáratát. 




Közben a scutellarisok belülről ismerkedtek az új kijáratukkal. Először kicsit bizalmatlanok voltak, de hamarosan bementek a csőbe. 


Ezt a pillanatot akkor sikerült lekapnom, mikor az első scutellaris kinézett az arénába. 


Rövidesen kijöttek néhányan, és meglepő módon sikerrel szorították vissza a Messorokat. Fokozatosan nyertek maguknak egy kis teret a cső bejárata körül, ami már akkor egy nagyszerű jel volt arra, hogy velük nagyobb sikerem lesz, mint a Temnothoraxokkal

Bebizonyosodott hogy ez a faj nem fogja meghúzni magát úgy mint az előző, hanem képes területet nyerni magának a Messorokkal szemben. Meg volt tehát az első lépés az együttéléshez. A következő fokozat viszont még hátra volt..

🐜🐜🐜

...mégpedig az evés és etetés kérdése. A két fajnak osztoznia kellett az erőforrásokon. Erre az áttörésre éppen az Október 14.-ei TerraPláza expón került sor, ahol kiállítottuk ezt a formikáriumot is. - Sajnos erről nem tudtam felvételeket készíteni, be kell érjétek utólagosan készültekkel. 

Próbaképpen tettem egy csepp mézet a csőben kuksoló scutellarisok kémcsövének tetejére. Mondanom se kell, hogy elsőként a Messor structorok csaptak le rá, és ketten-hárman elkezdték enni. 


a Messorok egyből lecsaptak a scutellarisoknak szánt élelemre
Nemsokára azonban egy scutellaris dolgozó szintén felfedezte a mézet, és enni kezdte. Nemsokára már 3-4 scutellaris és 3-4 structor dolgozó evett egymás mellett. A scutellarisok közben potrohukat ügyesen odafordítva, néha mérget spriccelve igyekeztek távol tartani maguktól a Messorokat. 


Crematogaster scutellaris elzavarja a Messor structor dolgozót a méztől
Ennek az lett az eredménye, hogy végül a Messorok elmenekültek és így teljesen elfoglalták előlük az erőforrást. Hamarosan már csak egy banda scutellaris ette a mézet.

Ez a rituálé később itthon is megismétlődött ugyanúgy ahogy korábban - igaz kisebb létszámban, 1-1 Messor és scutellaris párharcával - ezeket láthatjátok a fenti képeken.

🐜🐜🐜

Lassan közeleg a tél, és mindkét faj készen áll a teleltetésre. Bábjaik és petéik már nincsenek, csak a telelőlárvák maradtak. Ezért sajnos nem folytathatjuk tovább a többfajos kísérleteket... 

...legalábbis ezzel a két fajjal nem. :) 
De nem kell aggódnotok, vannak még kombinációk a tarsolyomban! Hogy pontosan micsoda az kiderül majd a következő cikkből, de annyit megsúgok, hogy az alapbolyt és a hozzáadottat is egyaránt trópusi, nem telelő fajra cserélem! :)  

Még egy érdekességet szeretnék bemutatni nektek. Gyanakodva a telelés közeledtére, a Temnothoraxokkal sem adtam fel elsőre a kísérletezést. Beraktam egy egész kolóniát hozzájuk egy FormiKIT micro farmban. Gondoltam, hogy biztos azért húzódtak be, mert hűvös van nekik és már passzívvá váltak, ezért tettem alájuk egy fűtőlapot, és kicsit felvettem a hőmérsékletet. Sajnos ez sem motiválta a Temnothoraxokat arra, hogy kijöjjenek keresgélni. 



Ellenben a Messor structorok miután nem tudtak bejutni a kis résen át farmba, úgy döntöttek, hogy eltemetik az idegen tárgyat. Szerencsére nem volt elég idejük rá, kivettem a micro formikáriumot. 

A Temnothoraxok tehát ilyen formában az én próbálkozásaim alapján  - a várakozások ellenére - nem váltak be a többfajos formikáriumban. A jövőben más genusokkal próbálkozom tovább. 
Figyelgessétek a blogot, hogy ne maradjatok le a legújabb cikkeinkről! 

A cikk harmadik részét itt olvashatjátok: https://www.hangyamania.hu/2019/06/hangyafajok-egyuttelese-formikariumban-3.html

Hangyász.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése