2018. október 8., hétfő

Hangyafarm berendezése - elképzelés vs. valóság

Mindenki szereti a természetes hangyafarmokat! Sokszor kérdezitek tőlünk, hogy mivel és hogyan rendezzétek be a formikat, hogy minél esztétikusabban mutassanak.

A dolog viszont általában nem olyan egyszerű mint ahogy elsőre elképzeljük, mert ezek a hangyák bizony nagyon okos állatok! :D
Ahol lehet igyekeznek keresztülhúzni az ember számításait, és a saját hasznukra fordítani a helyzetet. Ebből aztán ilyen vicces és érdekes történetek születhetnek mint a most következő: 


A farmot 2018. július 11.-én rendeztem be.  
Ezen a képen láthatjátok a gondosan berendezett természetes hangyafarmot. Benne a precíz munkával gondosan elhelyezett fenyőkérget, mely a bal első sarokból befelé egyre ritkuló mennyiségben lett elhelyezve, ezzel szemléltetve a táj változását. 

Külön kiemelném még a mohából készült, egyesével csipesszel elhelyezett füvecskéket, és a több-ezer forintos akváriumi díszből metszőollóval levagdosott bokrocskákat a fa körül, amik ezen a képen még nem szerepelnek mert utána kerültek bele. 
Elkövettem azt a hibát, hogy a fát nem ragasztottam le a farm aljához. Szerencsére ez egyenlőre csak takarításkor zavaró, de legközelebb máshogy csinálnám.
Fontos hogy itt minden steril berendezési tárgy, külső környezetből ha nem muszáj akkor ne vigyünk be gombákat, spórákat, atkákat és más parazitákat a formiba! 

Mikor aztán elkészült a farm, beköltöztettem a Messor structorokat, akik aztán mindezt a gondosan megalkotott paradicsomot jól..

...SZÉTBARMOLTÁK! :D


A csipesszel egyesével bele tűzgélt
füvecskék a Messorok szorgos munkájának köszönhetően egyrakáson végezték a sarokba épített szemétdombon. A kis bokrokat szintén ide hordták össze amit metszőollóval vagdostam össze. 

Persze három hónap alatt kerültek a szokásos szemétből is erre a dombra. Ide hordták elhullott társaik maradványait, illetve az itatóból kitépkedett vattát. Ez akkor termelődik, amikor az itatóban lévő vattának nekiesnek és kirágják addig, amíg el nem jutnak a vizes részhez. 

A fa gyökereit egyből belakták, és sokáig úgy tűnt, hogy a fészekből ide fog átköltözni az egész banda. Szerencsére nem így történt, a királynők és a fiasítás maradtak a formikárium fészek részében. Ez némileg alátámasztja a véleményemet, amit gyakran mondok nektek is, hogy a hangyákat az egyenletes fény kevésbé zavarja mint gondolnánk. 

A fakérgeket betemették a talajjal, és a kérgek között létrehozott résekből határozottan bolynak tűnő bejáratot építettek. Szerencsére ide sem költöztek át, ahhoz túl vékony és túl száraz volt a talajréteg.


Felülnézetből látszik, hogy szorgalmas munkával az összes talajt elhordták a fészek bejáratától. Még jobban is mint a képen, mert előtte kotortam már vissza belőle. 


Hogy ezt miért csinálják arra viszont nem találok választ. Inkább az lenne logikus hogy elé hordják a rögöket, hogy minél jobban elzárhassák a fészek bejáratát, hogy minél védettebb legyen. Mindenesetre esztétikusnak nem mondható hogy a plexiig csupaszítják a talajt, ezért időnként mindig vissza kell majd kotorjam és egyengetnem. 

Összefoglalva tehát ilyen volt és ilyen lett a természetes formikárium. 


Élő növényt nem használtam, mégis amit csak lehetett összekuszáltak benne a hangyák. A három hónap alatt szerencsére nem termeltek túl sok szemetet, és itatócsövet is csak kétszer vagy háromszor kellett cserélni. 


Mivel a hangyák erősen megváltoztatják a környezetüket ezért nem egyszerű eltalálni milyen alapanyagokból és hogyan rendezzük be szépre a formikáriumot. Mindenesetre a következő cikkekben egy másik témában még olvashattok majd erről a bolyról. Addig is jó hangyázást kívánok mindenkinek! 🐜🐜🐜

Hangyász.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése