2019. október 4., péntek

10 lenyűgöző hangyafaj

Sokan kérdezgetik ugyan "Mi olyan különleges a hangyákban?" Jó esetben apró kisállatok egy formikáriumban, legrosszabb esetben pedig idegesítő kártevők a lakásban. Mindannyiunk környezetében előfordulnak, és csak igen ritkán vesszük észre őket..
Azonban ha képesek vagyunk lezsugorodni a hangyák szintjére, szemtanúi lehetünk a vad küzdelmeiknek, melyek egészen a dinoszauruszok koráig nyúlnak vissza az időben. Apró világuk tele van könyörtelen küzdelmekkel. Királyságokkal, alattomos fosztogatókkal, ravasz tolvajokkal, és hatalmas hadseregekkel. Hatalomátvételek, apró trükkök és könyörtelen megtorlások..
...ez következik most! Íme 10 lenyűgöző hangyafaj: 

10Cardiocondyla obscurior
Maffia-hangya


Kolóniánként csak egyetlen hím van jelen ennél a fajnál. Ő az úgynevezett ergatoid, a domináns hím, ennél a fajnál. Ő egy szárny nélküli, szaporodásra képes uralkodó, és mint ilyen meg kell védenie a pozícióját. Ha egy új hím próbál meg párosodni, az uralkodó hím kémiai anyagokat bocsát ki a betolakodóra. Ennek a feromonnak a hatására az összes dolgozó összegyűlik, hogy megöljék a betolakodót. 
A Cardiocondyla obscurior hímeknek tehát kémiai parancsuk van a gyilkolásra.
Cardiocondyla obscurior
És ez még nem minden! Hogy megelőzzön minden lehetséges hatalomátvételt, az ergatoid rendszeresen átvizsgálja a fiasítást, hogy megölhesse az újonnan kikelt rivális hímeket. A frissen kikelt hímek az első napon még védtelen prédák a számára. Azonban ha  kétnapos hímmel találkozik, melynek páncélja már megerősödött, az küzdelemhez vezet, melyben mindössze 14% esélye van az újonnan kelt hímnek a győzelemre, és 43% az esélye annak, hogy mind a ketten odavesznek a csatában. Ez legtöbbször azért következik be, mert mindketten bedörzsölik egymást a gyilkos-feromonnal, mely arra biztatja a dolgozókat, hogy megöljék mindkettőjüket. Viszont ez nem vezet a kolónia kipusztulásához, ugyanis mindig születnek új hímek, az elhullottakat pedig megetetik a lárvákkal.. 

9Crematogaster Striatula
"A tömeggyilkos-hangya"


A hangyák és a termeszek halálos ellenségek. Háborúik millió évekre nyúlnak vissza. Ez idő alatt kifejlesztettek néhány elképesztő fegyvert, de talán egyik sem olyan hatásos mint az Afrikai Crematogaster striatuláé. Ez a faj a termeszvadászatra specializálódott. Végzetes mérgük halálos a termeszekre, azonban ez a faj nem fecskendezi be a mérgét; hanem a levegőbe permetezi, hogy biztonságos távolságból ölhesse meg ellenségét. Tökéletesítették a mustárgázt! A Genfi egyezmény szerint tehát ezek a hangyák valódi háborús bűntettet követnek el! :) 

TermitesAmikor a C. striatula találkozik egy termesszel, felemeli a potrohát a levegőbe, és a prédájára szegezi. Tegyük hozzá, hogy a Crematogaster fajok elég hajlékonyak ahhoz, hogy majdnem minden irányba elforgassák a potrohukat... Ezután körültekintően kerülgetik áldozatukat, és támadnak! A termeszek nem képesek, megérezni a levegőben terjedő gázt, így pár perccel később a termesz a hátára esik, és lábaival a levegőben rángatózva elpusztul. 



Ez a levegőben terjedő méreg szintén megvédi a Crematogaster striatulát más hangyafajoktól. Kutatók még egyszer sem tapasztalták, hogy akár egyetlen hangyát is veszített volna ez a faj összetűzésben, ugyanis elég okos ahhoz, hogy veszély esetén megforduljon és eliszkoljon.. 

8Temnothorax pilagens
Láthatatlan-hangya

A Temnothorax pilagens vagy más néven a fosztogató-hangya egy nagyon kicsi rabszolgatartó faj, sajátos képességek egész tárházával. A raboszlgatartó fajoknak nincsenek saját dolgozói, ők államalapításkor ellopják más fajok lárváit és miután azok kikeltek, belőlük lesznek a királynő rabszolga-dolgozói. 

Temnothorax pilagensA fosztogató-hangyák nagyon kicsik. Általában más, olyan kicsi hangyakolóniákba (Temnothorax sp.) törnek be, melyek teljes méretükben elférnek egy közönséges makkban. Ennek a kicsi makk-erődnek mindössze egyetlen bejárata van, hogyan tudnak tehát a fosztogató-hangyák bejutni? Egyszerűen besétálnak az ajtón! Általában egyáltalán nem veszik észre őket áldozataik. Kutatók szerint valamilyen kémiai álcát használnak, amely többnyire lehetővé teszi számukra az észrevétlen behatolást. Más szóval ez a faj képes a kémiai láthatatlanságra.
Néha azonban még ők is lelepleződnek, amely komoly összetűzésekhez vezet. Néhány alkalommal a kicsi fosztogatóhangya megcsípi ellenfelét bénító mérgével, amely gyorsan öl. A fosztogatóhangya áldozatai sosem veszik észre ezeket a rajtaütéseket, annak ellenére, hogy akár 5-100% veszteséget is elszenvedhetnek ilyen alkalmakkor. Ez igazán lenyűgöző bravúr, tekintve, hogy a fosztogatóhangyák sosem támadnak 4 egyednél nagyobb csapatokban. 

7Solenopsis fugax
"A könnygázos tolvajhangya"

A Solenopsis fugax vagy tolvajhangya más hangyakolóniáktól lop. A rabszolgatartó fajokhoz hasonlóan ez a faj is más hangyák petéit és lárváit rabolja el, de a Solenopsis fugaxnak a rabszolgatartó fajokkal ellentétben nincs szüksége rabszolgákra. Nekik csak élelemre van szükségük, így ezt az éhséget csillapítják más fajok petéivel és lárváival. A tolvajhangyák más fajokhoz hasonlóan (pl.: Lasius niger, Lasius flavus) szintén tartanak levéltetveket, így ők afféle farmerek, akik emellett más fajok gyerekeit is megeszik.

Solenopsis fugax
Amíg a legtöbb rabszolgatartó faj vakmerően lerohanja a kiszemelt kolóniákat, a tolvajhangya észrevétlenül alagutakat fúr a járataikba. Amint megtalálták a fiasítás kamráját, ahol a peték és lárvák vannak, egy feromont bocsátanak ki, amely elűzi a többi hangyát onnan. Ez lehet a hangyáknál a könnygáz megfelelője. A fugax tehát alagutat fúr, bepermetezi a kamrát, kiűzi az összes dolgozót, majd meglóg az utódjaikkal, és megeszi őket. Egyetlen tolvajhangya feromonja képes 18 különböző faj (többek között: Messor structor, Lasius niger, Camponotus aethiops, stb..) dolgozóit távol tartani akár egy órán át! 
Ez a faj hazánkban is gyakran előfordul!


6Cephalotes specularis
"A beszivárgó-mester"


Képzeljük el, hogy a második világháborúban vagyunk, az ellenséges vonalak mögött, és éhesek vagyunk. Felveszünk egy ellenséges egyenruhát, kihúzzuk magunkat és egyenesen besétálunk a táborukba. Az egyetlen probléma, hogy nem beszéljük a nyelvüket.. Igen nehéznek tűnik kikeveredni egy ilyen helyzetből, nem igaz? Most képzeljük el, hogy minden nap ezt tesszük, egész életünkön át. Na ez a Cephalotes specularis (tükör-teknős hangya) élete! 

Brandao-et-al-2014-3Cephalotes-specularisEz a faj először követi az ellenséges Crematogaster amplákat az élelemben-gazdag lelőhelyekig, majd a fent említett módon cselekszik. A tükör-teknős hangyák nem képesek szaglászni, úgy mint a Crematogaster ampla, így ha azok szaglótávolságon belül kerülnek megtámadják és feldarabolják őket. Úgy kell tehát mozogniuk mint az ellenség, úgy kell járniuk mint az ellenség, miközben nem kerülhetnek túl közel hozzájuk. Az ellenséges erők kellős közepén vannak és lopják az élelmüket. A tükör-teknős hangya az első hangyafaj, amelynél vizuális utánzást is megfigyeltek. A dolgozók az ellenséges vonalak mögött keresgélnek, megemelik a hátsójukat a levegőbe, és leutánozzák a C. ampla mozgását, sebességét és gólyaláb-szerű testtartását. Mindezt az teszik azért, mert ők nem képesek maguktól megtalálni az élelmet.

5Formicoxenus nitidulus
"Az érinthetetlen-hangya" 

Ez a faj hazánkban is előfordul! 

A parazita-hangyák különböző technikákat fejlesztettek ki arra hogyan éljenek együtt a gazdafajokkal. Ők nem keresgélnek, nem dolgoznak, és nem védelmezik a bojt; ők csak csavarognak. A legtöbb parazita-hangyának van egy bizonyos gazdafaja, amelyen élősködnek. Megtanulják az adott gazdafaj szagát és szokásait, majd élősködnek rajta és kizsákmányolják. Formicoxenus nitidulus egyaránt ismert fényes vendég-hangya néven is, azonban 11 különböző hangyafajon képes élősködni.
Formicoxenus nitidulus

Egy közönséges fényes vendéghangya kolónia képes szétterjedni, és akár több különböző gazdafajon egyszerre élősködni. Ez a faj bátran élhet ezzel a csavargó képességével, ugyanis úgy tűnik borzasztó ízük van. Minden alkalommal, amikor egy védő hangya elkap egyet, azonnal el is dobja azt. Ha a kezed és a szád ugyanaz a szerv, igen nehéz elkapni olyan ellenséget, akinek borzasztó íze van. Az eddig ismert fajok közül nem tudunk másik olyanról, amely ezt a "rossz íz"-stratégiát alkalmazná. Hogy ez mennyire működőképes? Egyes gazdakolónián egyszerre akár 100 F. nitidulus is élősködhet. Ez az élősködés végzetes probléma lehet a gazdafaj számára...

4Dinoponera quadriceps
"A középkori igazságosztó"

A Dinoponera quadriceps (dinoszaurusz-hangya) primitív faj, ahogy a neve is sejteti. Nagyobbak, mint az átlagos hangyák, több mint 2,5 cm hosszúak, és a kolónia minden egyede rendelkezik a szaporodás képességével, beleértve a királynőjüket, az alfa-nőstényt is. Akár öt alárendelt nőstény veheti körül a királynőt, akik mást se csinálnak, csak körülötte ácsorognak egész nap. Ezek az alárendeltek a következőek a trónon amennyiben valami történne az alfa-nősténnyel. Dinoponera quadriceps
Néha az alárendelt, béta-nőstények beleunnak a várakozásba és úgy döntenek, hogy maguk kezdenek el petét rakni. Ha az alfa-nőstény észreveszi, hogy a pozíciója veszélybe kerül, kémiai anyagokat bocsát ki a fullánkjából a bitorlóra. Ekkor a dolgozók odarohannak, hogy megbüntessék a vétkező hangyát. Elkapják és a földhöz szegezik őt, néha akár négy napon át! Miután igazságot szolgáltattak a béta-nőstény elveszíti a rangját, és egy magányos dolgozó válik belőle a továbbiakban, hacsak nem pusztul el a négy nap éhezés miatt. A dinoszaurusz-hangyák kínpadra teszik az árulóikat!

3
3
Pachycondyla chinensis
tűhangya

Mindössze öt hangya van rajta a 100 legveszélyesebb ínvázív faj listáján. Az öt közül az argentin hangyának vannak a leghatalmasabb szuper-kolóniái, és többek között Kaliforniában, Európában és Japánban is ugyanannak a globális mega-kolóniájának az egyedei fordulnak elő. Ez a faj hihetetlenül sikeresen verseng más fajokkal szemben, és nincs olyan faj, amely le tudná győzni őket közvetlen küzdelemben... ...kivéve egyet! 
Pachycondyla chinensis
Kutatások bizonyították, hogy van egy másik ínvázív hangyafaj, az ázsiai tűhangya (Pachycondyla chinensis), amely képes távol tartani területétől az argentin hangyát. Ők az elsők ebben, mert az argentin hangya sosem veszít. Nagyon alkalmazkodóak és kegyetlenül védelmezik a területüket. Vajon hogyan verték akkor vissza őket ilyen hirtelen az ázsiai tűhangyák? A kutatók sem igazán biztosak a válaszban. Úgy tűnik az argentin hangyák elkerülik a tűhangyákat, de senki sem tudja pontosan miért. 


Lehetséges, hogy a tűhangyák megeszik észak-amerikai rokonaikat, ugyanis ez jellemző erre a fajra. Arra specializálódtak, hogy termeszeket és más hangyákat fogyasztanak el. Egy másik magyarázat lehet, hogy az ázsiai tűhangyák talán jobban viselik a hidegebb időjárást mint más hangyafajok. Ez azt jelenti, hogy hosszabb idejük van a párzásra, fészek építésre, és szomszédjaik elfogyasztására. Míg a legtöbb kutató boldog lenne ha egy hangyafaj képes lenne rettegésben tartani az argentin hangyákat, nincs okunk ünnepelni! 



A tűhangyáknak fájdalmas fullánkjuk van; csípésük allergiás reakciókat idézhet elő. Több ember allergiás az ázsiai tűhangya csípésére, mint a méhekére, ehhez képest az argentin hangyák meglehetősen gyakoriak, és nem különösebben veszélyesek számunkra.

2Pheidole
Történelem előtti szuperkatonák

A Pheidole egy genus a hangyafajok között ahol a katonáknak hatalmas feje van. Nem meglepő tehát, hogy nagyfejű hangyáknak is hívják őket. Egy fajuk, a Pheidole megacephala szintén szerepel a 100 legveszélyesebb ínvázív faj listáján. Hatalmas fejüket magok aprítására, a járatok elzárására, a boly védelmére és ellenségeik felaprítására használják. Kutatások bizonyították, hogy a P. megacephala fejmérete alkalmazkodik a környezetében élő ellenségekhez. Különböző környezetben, például Ausztráliában, háromszor akkorára nő a fejük, mint lazább környezetben, amilyen például Hawaii.

Talán a legkülönlegesebb dolog a Pheidole genus egészében az a szupermajor kaszt. A nagyfejű hangyáknak három kaszjuk van: minorok, majorok és szupermajorok. A minorok a dolgozók, a majorok a nagyfejű katonák, és a szupermajoroknak még náluk is robosztusabb feje van. Ezeknek a szupermajoroknak akár háromszor akkorára is nőhet a feje, mint a közönséges katonáké. Az 1,100 Pheidole faj közül mindössze 8 fajnál ismerünk szupermajorokat. 
Pheidole megacephala

Kutatók nemrég felfedeztek, néhány ilyen mega-katonát egyes Pheidole morrissi kolóniákban. Egy olyan faj esetében, ahol korábban még nem jelentek meg szupermajorok. Kis kísérletezéssel képesek voltak előidézni néhány szupermajort közönséges P. morrissi kolóniákban is. Ezek alapján úgy vélik, hogy a Pheidole genus minden tagja képes szupermajorokat nevelni. Ez egy visszatérő mechanizmus, amely egészen a történelem előtti őseikhez nyúlik vissza 35-60 millió évvel ezelőttig. Igen, ma már ismerjük a titkot mellyel szuper dinoszaurusz-hangyákat nevelhetünk! 

1Nylanderia fulva
Őrült hangyák őrült képességekkel


Úgy tűnik az őrült hangyák az igazi újdonságok napjainkban mindenféle őrült történeteikkel, de valójában három különböző őrülthangya faj van. Egyikük a Paratrechina longicornis az a faj, amely elárasztotta a Bioszféra 2-t, azt az eredetileg zártra terezett ökoszisztémát mely Arizónában épült az 1980-as években. Ez egy zárt ökológiai rendszer volt, melybe véletlenül belekerült a Paratrechina longicornis, dominánssá vált, és végül megölt majdnem minden más rovart a bekerített környezetben. 

Ez a faj képes reprodukálni, "klónozni" önmagát, és ha egy klón egy utóddal párosodik ő is képessé válik a szaporodásra. Ennél a fajnál tehát természetes a beltenyészet.

Nylanderia fulva

Eközben az Anoplolepis gracilipes, a sárga őrült hangya megette az összes rákot a Karácsony szigeteken és csúf szörnyetegekké torzította el a tengeri madarak fiókáit Hawaii-n úgy, hogy hangyasavval támadt rájuk. 

De messze a legőrültebb őrülthangya a Nylanderia fulva, másnéven sárgásbarna vagy őrült málnahangya. Ezek a rosszfiúk pusztították el a gyűlölt tűzhangyát szerte az USA déli részén. A tűzhangyáknak nagyon hatásos mérgük van. Ez egyfajta trópusi rovarirtó-szer, mely akár háromszor mérgezőbb lehet mint a DDT. A legtöbb hangyafaj nem képes védekezni ellene, azonban az őrült málnahangyának van egy titkos védelme. Amikor találkoznak a tűzhangya mérgével, gyorsan bevonják magukat a sajátjukkal. Ez 98%-os túlélési eséllyel hatástalanítja a tűzhangya elsődleges fegyverét. Sőt, hogy még furcsább legyen a dolog, a mód ahogyan a málnahangya használja a mérgét a tűzhangya mérgével szemben valahogyan egy ionos folyadékot eredményez, melyet korábban még sohasem figyeltek meg a természetben!


fáradtságos munkával magyarra fordította: Hangyász.


1 megjegyzés: