2019. szeptember 24., kedd

Félreismertük? Lasius paralienus és Lasius bombycina

A napokban Szilágyi Gábor lelkes hangyarajongó egy érdekes kérdéssel fordult felém. Kérte, hogy járjunk utána, vajon a nemrég befogott hangya-királynőink biztosan a Lasius paralienus fajhoz tartoznak-e. Mivel ezt a fajt korábban már nagy gonddal befotóztam így számomra is fontos volt a kérdés hiszen még véletlen sem akartam félrevezetni senkit a képen szereplő fajt illetően. A dolog azonban sokkal bonyolultabb mint amilyennek elsőre tűnhet, egyúttal kis betekintést is engedek nektek kedves olvasók, hogyan határozunk meg a gyakorlatban egy hangyafajt. 
Szilágyi Gábor olvasott egy cikket, melyet a Debreceni Egyetem egyik botanikus munkatársa írt a vetővirág magjait terjesztő hangyákról. Ebben a cikkben Lasius bombycina kerül említésre, mely meglehetősen hasonlít a Lasius paralienusra, ezért érdekelte őt is és engem is az igazság. 

Korábban a rajzási időszaka miatt kizárásos alapon a Lasius paralienus fajnak határoztuk, azonban most elbizonytalanodtunk a dologban. 

A kérdésben megkérdeztem Módra Gábort, és dr. Lőrinczi Gábort, a Szegedi Tudományegyetem munkatársait, akik utánanéztek nekem határozókban. Itt kell leszögezzem, hogy a hangya-határozás esetében nagyon szűkösek az erőforrások, vagy nagyon régi (és ennélfogva kissé pontatlan) magyar nyelvű, vagy pedig külföldi határozókra hagyatkozhatunk, amelyek viszont a mi országunk adottságaiban nem mindig állják meg a helyüket. 

Meg sem lepődtem tehát amikor arra kértek, hogy számoljam meg a hosszú szőrszálakat a bekarikázott területen:

Ez a királynő 10mm hosszúságú, tehát a legjobb makró objektívemmel "csupán" a fenti fotó sikeredett, amelyen viszont még nagyításban sem látszódnak az itt található szőrszálak. Egy körülbelül 1/4-ed milliméteres részről beszélünk ugyanis. A szegedi kutatóktól tudom, hogy:
  • ha itt a hosszabb szőrszálak száma 0 és 7 közötti akkor Lasius alienusról beszélünk
  • ha pedig 6 és 19 közötti akkor vagy Lasius paralienusról vagy Lasius bombycináról
További információként a clypeus szőrözöttsége is számít, biztos ami biztos. 
Kiguvadt szemekkel megvizsgáltam hát 30x-os nagyítóval, majd elővettem egy 40x-es mikroszkóp objektívet, ezzel csináltam nektek két fotót. Tudom nem a legélesebbek, de kézből, ráadásul élő királynővel ennyire tellett:

A területek megvizsgálása után tehát megállapíthattuk, hogy királynőnk vagy Lasius paralienus vagy Lasius bombycina.. Szóval sokkal nem kerültünk előrébb, de legalább hátrébb sem.

Lasius paralienus: piros pötty, Lasius bombycina: fehér pötty
Én már éppen nyugtáztam volna a dolgot, hogy akkor marad paralienus, ám ekkor egy neves német kutató 2016-os cikke szerint kiderült, hogy ez a faj nem fordul elő Magyarországon. Ellenben a Lasius bombycina (fehér pötty) igen gyakori Budapesten.

Be kell lássuk tehát, hogy a "szőrözés" nem mindig viszi előbbre a dolgokat. A hangyafajok meghatározása rendkívül bonyolult dolog, pláne egy átlag ember számára átlag eszközökkel. Vannak jellegzetesebb fajok és vannak kevésbé jellegzetesek. Sajnos Magyarországon több olyan genus is van, amelyeknek 8-10 vagy annál is több hasonló képviselője van (pl.: Temnothorax, Myrmica, Lasius), így ezeket egy átlag embernek kevéssé van esélye otthoni körülmények között megkülönböztetni egymástól. 

Ha mást nem legalább ennyit megtanultunk a történetből: Magyarországon nem él Lasius paralienus csak Lasius bombycina. Én pedig most megyek és írom át a faj nevét az összes weboldalon... 

Hangyász.
Köszönet: dr. Lőrinczi Gábornak, Módra Gábornak és Szilágyi Gábornak
források:


1 megjegyzés: