2018. november 20., kedd

Camponotus fajokról általában


Kezdők számára az egyik legkönnyebben megtanulható és akár ránézésre is jól elkülöníthető genus hazánkban. (Persze a Messor után, amely csupán azért bizonyul könnyebben elsajátíthatónak, mert ennek a genusnak mindössze egyetlen képviselője él nálunk)

Camponotus vagus királynő
A Camponotus genusnak 9 alfaja él Magyarországon: 
Camponotus aethiops
Camponotus atricolor
Camponotus fallax
Camponotus herculeanus
Camponotus lateralis
Camponotus ligniperda
Camponotus piceus
Camponotus tergestinus
Camponotus vagus

Egy részük fában, mások földben, kövek vagy sziklák között fészkel. 

Előnyök: 


Otthoni tartásra igen kedvelt nemzetség, hiszen olykor igen nagy méretű, látványos, polimorf, (minor, media és major dolgozókasztok), szívós fajokról beszélünk. 

Erős rágóikkal átrágják az eleség páncélját, így tehát hatékonyan képesek táplálkozni (bár ez a képesség olykor sok bosszúságot is okozhat hiszen a házi készítésű farmokból, y-tongból vagy fából könnyedén kirághatják magukat). 

Camponotus ligniperda minor
A fában élő fajok (C. vagus, C. herculeanus, C. fallax) különösen jól érzik magukat alacsonyabb pára mellett a plexi formikáriumokban. Így kiváló kezdő fajok lehetnek, hiszen a legtöbb fertőzés (atkásodás, penészedés, gombásodás, elázás, rothadás, stb..) az alacsony pára mellett nem jelenik meg a hangyáknál.

Camponotus vagus major
Szervezetükben nagy tartalékot képeznek - különösen a majorok, ezért szívósak és jól viselik a táplálékmentes időszakokat. Tapasztalataink szerint kritikus esetekben a jól táplált királynők akár !2-3 hetet! is képesek átvészelni mindenféle élelem és víz nélkül, csupán a szervezetükben felhalmozott tartalékokkal!

A hideget szintén jól viselik, nem véletlen, hiszen a nemzetség egyes képviselői kizárólag magasabb hegyekben fordulnak elő. Az is elmondható általánosságban, hogy minél nagyobb méretű egy faj, annál jobban tűri a hideget. Magyarországon a top 3 legnagyobb faj mindegyike Camponotus, erről korábban már írtunk egy cikket, melyet itt olvashatsz

Sokáig élnek. A nagyobb Camponotus királynők - éppen szívósságuk miatt - képesek lehetnek megélni a 10-15 vagy akár 20 évet is a természetes élőhelyükön, vagy formikáriumban megfelelő tartás mellett. 


Előnyök után következzenek a hátrányok

A Camponotusok - főleg a nagy méretűek - igen lassan alapítanak királynőről államot. Időnként akár 2 hónapig is eltart, mire kinevelik az első fiasításukat. A Camponotus vagus például a major dolgozókat akár 2 és fél hónapig is nevelheti petétől a dolgozóig. 
Az egyetlen általunk eddig ismert kivétel a Camponotusok közül, mely gyors szaporodásáról híres, a trópusi Camponotus nicobarensis. 
A lassú növekedés főleg a kényesebb trópusi fajoknál (C. singularis, C. mitis, C. fedtschenkoi, C. turkestanus, C. xiangban, stb..)  okoz nehézségeket. Megeshet, hogy akár 1-2 évig egyetlen új dolgozójuk sem jelenik meg. 
Ezért a haladók számára azt javasoljuk, hogy ha kényesebb trópusi Camponotus fajokkal próbálkoznának, akkor egyedüli királynő helyett inkább kisebb kolóniával, legalább 15-25 dolgozós családdal indítsanak. Ha erre nincs lehetőség akkor pedig próbálják meg a királynőt hozzájuk hasonló hazai fajok lárváinak adoptálásával megtámogatni. 


Egyes esetekben a Camponotusok otthoni tartás mellett passzívvá válhatnak. Ezt okozhatja a hőmérséklet ha túl hűvös van, vagy túl meleg. De okozhatja a jóllakottság és a külső ingerek hiánya is, ez esetben növeljük a kifutó méretét, és tegyük izgalmasabbá különböző berendezési tárgyakkal. Számos dologgal munkára serkenthetjük őket. Például ha a kifutóban nagy és változatos területen keresgélhetnek, illetve ha van mit rágni, vagy ide-oda pakolgatni. Rövid távon néhány élve bedobott eleségállat is jó móka lehet számukra.


Az alábbi közvetlen linken a weboldalunkon aktuálisan elérhető Camponotus fajokat találjátok: http://antshungary.com/?s=camponotus&post_type=product

Hangyász.


2 megjegyzés:

  1. Canponotus vagusnak szabad adni balatoni kecskeköröm kagylót feltörve? A szabadban élő hangyák szívesen eszik.

    VálaszTörlés