2016. november 27., vasárnap

Solenopsis fugax

Avagy: tolvajhangya


Ez egy igen érdekes életmódot folytató hangyafaj, ugyanis élősködőnek minősül és nagyrészt más, nagyobb testű hangyafajokkal (lentebb lesz szó róluk) él együtt.

Alapvető információk: 


Polygyn, azaz többkirálynős fajként tartják számon, de tapasztalataim alapján sok királynő tartása együtt nem vezethet semmi jóhoz. ☺

Az egyik legkisebb európai hangyafaj, a dolgozók mérete alig haladja meg a 2 mm-t, viszont királynőjük a dolgozókhoz képest nagy termetű, akár több mint fél centiméteres is lehet.

Elég szapora faj, egy kifejlett kolóniában a dolgozók száma akár a 100.000 főt is meghaladhatja és még meg sem említettem a szárnyas szaporítóhangyákat és a királynőket. 

Tartása viszonylag nem nehéz, egy teljes kolóniát akár egy közepesen nagy kémcsőben is ki lehet nevelni, a tápanyag szükségletük is igen kevés. Főként a "zsákmányolt" dolgokkal táplálkoznak, de nem vetik meg a mézharmatot és a rovarhúst sem. ☺

A tűzhangyák családjába tartozik, dolgozói fullánkkal rendelkeznek, és még kis termetük ellenére is igencsak fájdalmas csípésük van. 

A dolgozók szempontjából monomorph társadalomban élnek, ami azt jelenti, hogy minden dolgozója ugyanúgy néz ki.


Fentebb említettem, hogy élősködő hangyafaj. Ez a tolvajhangya más (általában nagyobb testű) hangyafajokkal él együtt. Az életmódja abból áll, hogy közvetlenül a nagytestű hangyák fészkei mellé építi fészkeit, és kihasználva testméretét nagyon vékony járatokat építve a két fészek között átbújik a szomszédokhoz és megdézsmálja azok lárváit, petéit illetve raktározott élelmét. És akkor hogyhogy nem veszik észre? Olyan apró termetűek, hogy pillanatok alatt észrevétlenül elsurrannak a mit sem sejtő Formica, Lasius, Camponotus, Tetramorium, Myrmica (stb..) sp. fajok mellett. 

Elterjedése:
Főként Eurázsiai fajként tartják számon, de feljegyzések szerint találtak már Afrikában is. 

Szaporodása (a nászrepülés ideje):
Általában nyár végén, ősz elején szoktak kirepülni a szűz szárnyas királynői és hímjei. A Solenopsis hangyafajok főként trópusi vidékről származnak, ezért ő is kedveli a forró nyári meleget és a szárazságot.


Teleltetése:

Nem igényelnek túl hosszú teleltetést. A november végétől február végéig tartó kb 15°C-on történő hibernáció pont megfelelő számukra. Természetesen ettől kicsit alacsonyabb illetve magasabb hőmérsékleten is lehet, mert kint is ingadozik. ☺

Érdekesség:

Királynője nagy mértékben hasonlít a Tetramorium sp. gyepihangyafélék királynőire, és ezért gyakran össze is keverik őket. (balra Tetramoirum caespitum, jobbra tolvajhangya) ☺

Szerintem kezdők számára is megfelelő, könnyen kezelhető hangyafaj és igazi túlélő. Csak ajánlani tudom tartását. ☺

Milán.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése