2016. november 27., vasárnap

Rabszolgatartók összehasonlítása

A hangyatartókat egyik legjobban foglalkoztató téma a rabszolgatartó hangyák tartása. Ezt az életmódot nehéz nyomon követni és eléggé bonyolult viselkedésforma is.
Az ilyen hangyák típusai fajonként különböznek, ezért annyi típus létezik, ahány faj.Ismertebb Magyarországon megtalálható rabszolgatartó hangyák:

  • Formica rufa
  • Formica pratensis
  • Formica sanguinea
  • Lasius umbratus
  • Lasius fuliginosus 
  • Polyergus rufescens
  • Strongylognathus testaceus

Formica rufa-erdei vöröshangya:

Ez a faj rettentően fontos erdeink számára, ugyanis egy nagyobb méretű kolónia évente akár több mint tízmillió kártevőt is elfogyaszthat, ezért fokozottan védett!

Más Formica fajok (F. rufibarbis, cunicularia, stb) fészkeibe költözik be a királynő, és ott átveszi az irányítást. Az önálló államalapítású királynők első dolgozói táplálják majd az erdei vöröshangya királynőt, és pár héttel ezután rakja le első petéit. A másik királynőt általában megöli. Polgygyn, azaz többkirálynős faj, óriási fészkeket épít tűlevelű erdőkben. Gyakran összekeverhető a Formica pratensis-szel. 

Formica pratensis-réti vöröshangya:


Ez a faj szinte mindenben megegyezik a Formicarufa-val, csak annyi különbséggel, hogy ő nem tűlevelekből építi fészkeit, hanem fűből, száraz levelekből és nem olyan nagy méretűek bolyai.
Tartani lehet, de cseppet sem könnyű. Hajlamos "besavasítani" azt a helyet, ahol él. Ez minden szociálparazita Formica fajra jellemző.

Formica sanguinea:


Könnyű felismerni dolgozói nagyságáról és narancsosabb színükről. Királynőjét gyakran keverik a Formica rufibarbis-szal, főleg, hogy gyakran tartja "rabszolgaként" ezt a fajt. A sanguinea is polygyn faj, azaz többkirálynős és közepes méretű földbe épített bolyokat épít. Egy fészekben körülbelül néhány 1000 kifejlett dolgozó található meg. Tartásáról annyit kell tudni, mint a többi vöröshangyafajéról. Rabszolgaként legtöbbször a Formica rufibarbis és cunicularia fajokat tartja.


Lasius umbratus:


Ez az egyik legismertebb nálunk is élő borostyán-sárga Lasius hangyafaj, gyakran keverik a Lasius flavussal. Ez egy mai tudásunk szerint monogyn, azaz egykirálynős és rabszolgatartó hangyafaj. A királynő a Lasius nigerre hasonlít, de karcsúbb és vörösesebb annál. Gyakran tartja fogva a Lasius niger, brunneus és flavus fajokat. A királynő legtöbbször csak bemegy egy bolyba és elkezdi ellopkodni a bábokat, melyekből a kikelő dolgozók mit sem sejtve gondozzák anyjukként. Ezek a dolgozók hizlalják a királynőt, addig, ameddig saját petéit nem képes lerakni. A kikelő umbratus dolgozók agresszívak és területvédők, általában megölik "segédeiket". Több ilyen boly sok millió fős szuperkolóniákat is alkothat, melyek nagy területet foglalnak el. Tartása bonyolultabb a szaporasága és a királynő petézésre kényszerítése miatt is. Ez a faj a királynő meghízása után saját, külön államban lakik. 

Lasius fuliginosus:

Az egyik legelterjedtebb európai rabszolgatartó Lasius hangyafaj. Fészkét öreg puhafába építi, a fát kirágva egy különleges kartonszerű anyagból járatokat készít és abban él. Polygyn, azaz többkirálynős hangyafaj. Általában Lasius sabularum, jensi és umbratus (!!) fészkekben élősködik. Ez azért is furcsa, mert az umbratus ugye szintén parazita faj, de egy idő után külön él, ezért oda is letelepedhet. Ezt a fajt iszonyúan nehéz tartani, ezért kevesen is vállalkoznak rá, már azért is, mert akár több millió fős kolóniákat is alapíthat. Ha valaki mégis megpróbálná érdemes borostánysárga színűekkel együtt tartani, ugyanis a ragyogó fekete fuliginosus dolgozók rettentően jól mutatnak pl egy flavus kolóniával együtt. Ugyanis legtöbbször sokáig él együtt a két kolónia, akár évekig is. A királynőről jó tudni, hogy nagyon kevés zsírtartalékkal rendelkezik, viszont ha megfelelően van tartva, akkor annyira meg tud hízni, hogy a potrohszelvényei között hatalmas hézagok helyezkedhetnek el. A dolgozók szív alakú fejük miatt is szerethetőek. Egy próbát mindenképp megér. 


Strongylognathus testaceus:


Nagyon kevés információval rendelkezek, de megpróbálom összefoglalni. A Tetramorium fajokat tartja fogva, és a királynő kirepülésétől kezdve együtt van a Tetra királynővel. Elég agresszív faj és a Tetrákhoz hasonló életkörülmények között élhet. Könnyű felismerni téglalap alakú fejéről, illetve a királynőnél legjobban észrevehető lekerekített tüskékről. Picivel kisebb testű a Tetramoriumnál, de annál agresszívabb és veszélyesebb. Tartása bizonyára, mint minden más rabszolgatartónál nem lehet könnyű, sőt a kevés információ és ritkasága miatt is sok bonyodalmat okozhat mindenkinek. Ha valaki találkozna vele, mindenképpen jelezze nekünk! 

Polyergus rufescens - amazonhangya:


Ez az egyik legagresszívabb rabszolgatartó hangyafaj. A dolgozói ijesztő, és hegyes csáprágókkal rendelkeznek, melyekkel akármikor, kegyetlen módon megölhetik az ellenséges rovarokat. Monogyn, azaz egykirálynős faj. A boly létszáma közel 2000 fős, de ennek nagy részét a rabszolgák teszik ki. A dolgozók "zsákmányoló hadjáratokat" szerveznek, mely során százával rajzanak ki szabályos ösvényeken keresztül és a többi Formica bolyból rabolják el a lárvákat és bábokat, néhány dolgozót is. Az ő segítségükkel tudnak túlélni, ugyanis a rufescens dolgozói túl hegyes csáprágókkal rendelkeznek az ásáshoz és az utódok gondozásához. A legtöbb hangyafajnak lapátszerű csáprágói vannak, ő kivétel ez alól. Tartása nagyon bonyolult, főleg, hogyha a királynő nem rendelkezik dolgozókkal hamar elpusztulhat. 

Milán.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése