2016. november 27., vasárnap

Myrmica Rubra

Azaz: európai tűzhangya


Ahogy a nevéből is észrevehettük ez egy tűzhangyaféle, ami azt jelenti, hogy igen veszélyes. Csípése csaláncsípésre hasonlít, és rettentően tud fájni, főleg ha több betyár csíp meg egyszerre. 

Általános információk:

Polygyn, azaz többkirálynős hangyafaj. A fészkét főként földbe, kövek alá illetve gyakrabban korhadt fába építi. Nagyon szereti a nedves környezetet, pl. az erdőkben jól érzi magát. 

Ezeknek a hangyáknak fullánkjuk van, mellyel, ha nyomás alatt érzik magukat, akárcsak a darazsak, bármikor megszúrhatnak akárkit.


Igazi ragadozók, rengeteg húst fogyasztanak, de szükségük is van rá, főleg a királynőnek, ugyanis nem sok zsírtartalékot halmoz fel, ezért még magányosan is gyakran kell táplálékot gyűjtsön magának. 

Tartása egyszerű, de a szökésgátlókat ne felejtsük el alkalmazni, ugyanis nagyon fürgék és veszedelmesek. 

Főként rovarhússal és mézharmattal táplálkoznak.

Egy bolyban a dolgozók száma meghaladhatja a 20.000 egyedet is. A rubrák különleges karmazsinvöröses-barna színükről ismerhetőek fel könnyen. Na meg csípésükről...

Érdekesség:


Gyakran összekeverhető a Manica rubidával, ami majdnem ugyanígy néz ki mint ő, de picivel nagyobb testű és csillogó kitinvázzal rendelkezik. Illetve színe vörösesebb egy picivel... 
Még a szakértők is gyakran összekeverik. 😊
De láthatóan karcsúbb testalkattal is rendelkezik, mint a rubra illetve más helyeken is fordul elő. Na meg persze a profik tudják, hogy a Myrmica rubrának a torából a potroh felé két tüske nyúlik ki, ami a Manica rubidának nincs jelen. Ezt habár nehéz észrevenni, nagy különbség a két faj között. 😊 

Kezdőknek ajánlott faj, de ügyelni kell rá, hogy megfelelő mennyiségű páratartalom legyen a fészkében és a hegyes fullánkjával sem árt vigyázni. 

Milán.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése