2016. november 27., vasárnap

Myrmica Rubra

Azaz: európai tűzhangya


Ahogy a nevéből is észrevehettük ez egy tűzhangyaféle, ami azt jelenti, hogy igen veszélyes. Csípése csaláncsípésre hasonlít, és rettentően tud fájni, főleg ha több betyár csíp meg egyszerre. 

Általános információk:

Polygyn, azaz többkirálynős hangyafaj. A fészkét főként földbe, kövek alá illetve gyakrabban korhadt fába építi. Nagyon szereti a nedves környezetet, pl. az erdőkben jól érzi magát. 

Ezeknek a hangyáknak fullánkjuk van, mellyel, ha nyomás alatt érzik magukat, akárcsak a darazsak, bármikor megszúrhatnak akárkit.


Igazi ragadozók, rengeteg húst fogyasztanak, de szükségük is van rá, főleg a királynőnek, ugyanis nem sok zsírtartalékot halmoz fel, ezért még magányosan is gyakran kell táplálékot gyűjtsön magának. 

Tartása egyszerű, de a szökésgátlókat ne felejtsük el alkalmazni, ugyanis nagyon fürgék és veszedelmesek. 

Főként rovarhússal és mézharmattal táplálkoznak.

Egy bolyban a dolgozók száma meghaladhatja a 20.000 egyedet is. A rubrák különleges karmazsinvöröses-barna színükről ismerhetőek fel könnyen. Na meg csípésükről...

Érdekesség:


Gyakran összekeverhető a Manica rubidával, ami majdnem ugyanígy néz ki mint ő, de picivel nagyobb testű és csillogó kitinvázzal rendelkezik. Illetve színe vörösesebb egy picivel... 
Még a szakértők is gyakran összekeverik. 😊
De láthatóan karcsúbb testalkattal is rendelkezik, mint a rubra illetve más helyeken is fordul elő. Na meg persze a profik tudják, hogy a Myrmica rubrának a torából a potroh felé két tüske nyúlik ki, ami a Manica rubidának nincs jelen. Ezt habár nehéz észrevenni, nagy különbség a két faj között. 😊 

Kezdőknek ajánlott faj, de ügyelni kell rá, hogy megfelelő mennyiségű páratartalom legyen a fészkében és a hegyes fullánkjával sem árt vigyázni. 

Milán.


1 megjegyzés:

  1. To guarantee randomness, slot software developers introduced the RNG to make sure equity. Although the outcomes in slot machines are unpredictable to the human mind, they’re far from it of their essence. The reason lies in the fact that|the fact that} every program, together with RNG-based slots, follows exhausting and fast|a set} sequence that relies on a specific set of conditions. In on-line casinos, 카지노사이트.online the time period is used to explain the percentages paid again to players over a period of time.

    VálaszTörlés