2016. április 16., szombat

Hangyatartás első lépései


  1. - Szerezz egy királynőt
    Királynőt lehet venni, befogni, vagy kiásni. Kezdők számára mi mégis a vásárlást ajánljuk az ITT leírt okok miatt. A vásárolt királynő biztos, hogy fiatal, egészséges, életerős, és államalapításra alkalmas. Ezen kívül rengeteg időt, felesleges energiát és csalódást spórolhatunk meg magunknak. 

  2. - Neveld a bolytKezdetben a királynőt egy nedvesített kémcsőben kell tartani, ebben fog költeni. Az első dolgozók kikeléséig van elég tápanyagtartalék a szervezetében, a vízen kívül nincs szüksége másra. Néhány fajnak (Lasius, Tetramorium, Solenopsis, Camponotus) lehet adni egy csepp mézet a kémcső falára, de nem szükséges. 

    Az első dolgozók kb 1-1,5 hónap alatt kelnek ki, ez idő alatt a királynőnek meleg, nyugodt, sötét helyre van szüksége, pl egy szekrényben. Ilyenkor igyekezzünk ne nagyon zavarni, maximum hetente egyszer vagy kétszer nézzük meg, hogyan alakulnak az utódok. Hagyjuk nyugodtan költeni.

    Miután kikelnek az első dolgozók, a képen látható módon etessük őket. Érdemes kb. hetente-kéthetente fültisztító pálcával, pici vízzel "felmosni" náluk, hogy nehogy elterjedjen valami fertőzés. Kb hetente adjunk nekik friss élelmet is, mert a méz a párás közegben erjedésnek indulhat, és a rovardarabok(vagy hús) is bomlásnak indul.
  3. - Szabadkifutós tartás
    Ha eléri a család egyedszáma a 10-20 dolgozót (kb 1-2 hónap alatt), akkor néhány dolgozó már ki fog merészkedni élelmet keresni. Ilyenkor alkalmazzuk a szabadkifutós tartást, amikor egy kisebb dobozba (ez lehet ételhordó, vagy jégkrémes doboz is) rakjuk őket a nyitott kémcsőben.
     Itt először a kémcső bejáratához, majd egyre távolabb, a doboz különböző pontjaira rakjuk az élelmet. Az első dolgozók először félnek majd kimerészkedni, de később ha felbátorodnak, hamar beletanulnak a keresgélésbe, és ekkor már meg tudják szerezni maguknak az élelmet. Fontos tudni, hogy a hangyák ugyanúgy tanulnak, tapasztalnak, és tanítják egymást mint bármely élőlény, ezért egy idősebb dolgozó jóval rátermettebb és életrevalóbb, mint egy újszülött.
  4. - Farmba költöztetés
    Ha a farm létszáma eléri körülbelül a 30-50 dolgozót akkor már van értelme farmba költöztetni őket. (Korábban azért nem érdemes farmba rakni őket, mert a kis kolónia és a tapasztalatlan dolgozók számára túl nagy feladat lenne megtalálni az élelmet, így akár el is pusztulhatnak).
    A farmba költözés szintén egy izgalmas pillanata a hangyatartásnak. Ideális esetben betesszük a hangyákat a farm kifutó részébe, a fészek bejáratához, és néhány nap alatt a keresgélő dolgozók felfedezik az új helyet. Amikor rájönnek, hogy az új hely alkalmasabb életfeltételeket biztosít, akkor az egész család megindul, viszik a dolgozók a petéket, hívogatják, vonszolják, terelik a királynőt, és átköltöznek az új helyre. Nagyon látványos! :)

    Videó hamarosan

    Ha erre valamiért nem hajlandóak, akkor vagy várunk türelmesen, vagy kissé drasztikusabb megoldás lehet, ha - amennyire lehet óvatosan - beborítjuk őket a kémcsőből a farm kifutó részébe, és így kénytelenek új fészket keresni maguknak. Ilyen esetben a petékkel van gond, visszatesszük az egész kémcsövet, és reménykedünk, hogy nem költöznek bele újra, hanem biztonságban kihordják belőle a petéket az új helyre. Ha mi rakjuk át a petéket egy kampós dróttal vagy ecsettel a kémcsőből, akkor szinte minden esetben veszteség és sérülés éri őket (merthogy nagyon aprók) - ez egy műtéthez hasonló aprólékosságot és pontosságot igényel. :)
  5. - Nagyobb farmba költöztetés
    Eddigre már gyakorlott hangyatartó az ember. A kolónia párszáz vagy párezer fős, és kinövi a farmot. Ilyenkor a régi és az új farm kialakításán függ a dolog. Általában elég összekötni őket egy pvc csővel, és kibővül a régi farm.


    Hangyász.


2 megjegyzés: