2016. április 19., kedd

Miért érdemes kezdőnek királynőt vásárolni?

A királynő megszerzésének 3 módja van: vásárlás, befogás rajzáskor és kiásás.

Ebben a cikkben röviden azt írom le, hogy miért ajánlott a kezdő hangyatartóknak a vásárlást választani, az elsőre gazdaságosabbnak tűnő többi megoldással szemben.

Befogás rajzáskor: 

Eléggé nehéz eltalálni, sok tapasztalatot és hozzáértést igényel a befogás. A rajzás időpontja eltérő a különböző hangyafajoknál. Különböző helyeken különböző időpontban rajzanak a hangyák, és gyakran egy évben csak 1-2 napig. Hiába határoznánk meg egy konkrét napot, amikor nekünk sikerült befogni adott királynőt, az ország más részén az eltérő időjárási és egyéb körülmények között biztosan más időpontban rajzik ugyanaz a faj. Ezen kívül bizonyos hangyafajok rajzása csak bizonyos területre korlátozódik, tehát az országban nem lehet akárhol megtalálni akármelyik fajt - csak az adott élőhelye körül.


Néhány faj a rajzás évében nem is alapít államot, csak a következő évben. Azokat a fajokat, amelyek nyár közepén rajzanak szintén érdemesebb a kezdők számára megvásárolni inkább, mert a gyakorlott királynő eladók előnevelt bolyai sokszor már eleve rendelkeznek dolgozókkal, ezért sokkal gyorsabban fejlődnek, és így hamarabb sikeres lesz a boly a kezdő hangyatartó számára is.

Kiásás:
Ez szintén egy afféle szerencsejáték. Gondolom te - kedves olvasó nem szeretnéd 3-6 órán át a földet túrni, hogy aztán csalódottan hazakullogj, mert nem találtál egy királynőt sem. Kiásás szempontjából szintén nem mindegy, hogy az év melyik szakában állunk neki. Ezen kívül sok esetben 5-10.000 dolgozó heves védekezésére számíthatunk egy boly fölásásakor ami el kell ismerni elég hatékony védelmi rendszer, még akkor is, ha ilyen kis állatokról van szó. 

Fölásás után szintén nehéz megtalálni a bolyon belül a királynőt. Ez megfelelő hozzáértést, precíz gyorsaságot, és szerencsét igényel. Nagyon óvatosan kell eljárni, ugyanis ha megsérül a királynő, akkor a befogás után is könnyen elpusztulhat, vagy alkalmatlanná válhat a további szaporodásra.

A vadon befogott királynő pontos korát nehéz meghatározni. Egy átlagos hangyakirálynő 5-20 évig is elél - fajtól függően. Azonban megtörténhet, hogy a vadon befogott királynő túl idős, és már csak 1-2 évet fog élni befogás után.


Ezeken kívül - talán a legfontosabb érv, hogy - minden sikeres és sikertelen kiásással rongáljuk a hangyák, és a környező terület élőlényeinek természetes környezetét és veszélyeztetjük a boly, a többezer dolgozó, és a királynő(k) életét. - amivel komoly károkat tehetünk egy adott területen. Nagy szakértelmet igényel, hogy mely fajokat lehet befogni, és azon belül is melyik családot érdemes. A védett hangyafészkek eszmei értéke elérheti az 50.000Ft-ot is - nem érdemes értelmetlenül pusztítani. 

Tehát jobb az ilyesmit a szakértőkre bízni. - hidd el, nem sok az a 3-5000-10.000Ft - viszont cserébe minőségi királynőt kapsz, és jóval nagyobb esélyed van a sikerre. 
A királynő 5-10 (vagy akár 20) évig is él, és többezer dolgozót felnevel. Ha kiszámolod, évi 1000Ft egyáltalán nem sok pénz ahhoz képest, hogy mennyi örömöd lesz majd a hangyatartásban. :)

Ráérsz majd néhány év múlva királynőket befogni, amikor már te is tapasztalt hangyatartó leszel. :)



Hangyász.


2 megjegyzés:

  1. Szia! Lasius Niger királynő érdekelne. Lesz majd eladó? tothbence81 kukac gémél pont kom
    köszi

    VálaszTörlés
  2. Szia! Hangya királynő érdekelne! Ha van eladó, szólj kérlek. dannilaci119@gmail.com

    VálaszTörlés