2021. január 13., szerda

Levélvágó földműves hangyák - Kolóniatörténet (Atta cephalotes) #2

Előző cikkünket ott hagytuk abba, hogy megtört a jég, és hosszú idő, és sok-sok próbálkozás után végre elkezdtek levelet hordani a levélvágó hangyáink. Sajnos a kezdeti kihívások után újabb kihívások következtek, rá kellett hát jönnöm, hogy egyáltalán nem vagyunk túl a nehezén, sőt, ez után jönnek csak az igazi gondok! 

A bolyban tehát első ránézésre beállt egyfajta egyensúly, a dolgozók időnként ügyesen vágták, és hordták a leveleket a fészekbe, kertészkedtek és gondozták a gombatelepeiket. Engem mégis aggasztott, hogy a talajba telepedtek meg, és egyre inkább a kémcsőből kifelé terjeszkednek. 

Utána néztem mások hogyan próbálkoznak ezzel a fajjal, és a legtöbben kisebb műanyag tégelyt, vagy külön plexi hengert használnak a boly fészek részéhez. Ezt javasolták nekem is, készítettem hát egy ilyet, gondoltam felajánlom a bolynak, hátha megszeretik és bele költöznek. 

műanyag dobozka, melyet fészeknek terveztem

Ez a tégely a gyakorlatban arra szolgál, hogy jól elkülönítse a fészek részt a külvilágtól, így óvja a bolyt a visszafertőződéstől, mely az akkori állapotukban egy el nem hanyagolható kockázat volt. Mivel rendszeresen megjelent élőhelyükön a penész, ráadásul már a kémcsövük vattája is koszolódásnak indult, így legnagyobb félelmem az volt, hogy elterjed a penész, és megfertőzi a hangyák gombatelepeit. Ha ez megtörténik, akkor bizony nincs vissza út, a két gombát nem lehet elválasztani egymástól, csak együtt irthatóak ki, így szerettem volna megelőzni a dolgot még idejében. 

Felajánlottam egy műanyag dobozt új fészeknek, és egy külső itatócsövet is elhelyeztem
A műanyag tégelyt úgy raktam be, hogy pont a jelenlegi fészkükkel szemben legyen a bejárata, és könnyen megtalálhassák. Alóla eltávolítottam a talajt. Mások tanácsait követve a tégely belsejét is alaposan bepárásíottam, és helyeztem bele néhány kisebb levéldarabot, mert azt hallottam, így lehet rávenni őket a költözködésre. 

Kívülről aligha lehetett sajnos megfigyelni a boly állapotát, ezért úgy döntöttem ellenőrzöm őket, hogy minden rendben van-e. Szerencsére a gombatelep pompás állapotban volt. Nagyon jó volt látni, hogy ennyit fejlődtek a hangyák a kezdeti állapotuk óta. 

gombák állapotai egy jól működő kolóniában
Gyorsan csináltam is nektek egy fotót, melyen jól megfigyelhető az egészséges gomba két állapota. A kémcsövet ezután óvatosan visszahelyeztem a földkupacuk alá. Végül nem volt mit tenni, mint türelmesen várni, hátha beköltöznek a műanyag fészekbe.

***

Egy hét alatt a hangyák nem voltak hajlandóak sajnos átköltözni, ellenben egyre csak bővítették a jelenlegi, kókuszrostból épült bolyukat.

a hangyák hatalmas, belül üreges bolyt építettek maguknak, felül furcsa csúcsocskával
Egyre több talajt felhasználva egyre nagyobb halmot hordtak össze a kémcső bejáratánál, mely belül teljesen üreges volt, és a halom tetején furcsán kicsúcsosodóra alakították ki. 

a boly bejáratát mindenre elszánt kapuőrök védelmezik
A hatalmas boly felépülését leszámítva alig történt valami. Őszintén szólva nehéz volt eldönteni, hogyan is alakul a boly valójában. A hangyák maguk aktívak voltak, de a bolyba nem lehetett belátni, így csak remélni mertem, hogy a gomba még mindig a megfelelő ütemben gyarapodik belül. 

Jobban örültem volna, ha valahogy sikerül átköltöztetnem a hangyákat a műanyag dobozkába, mert egyrészt abszolút nem láttam be a kis építményük belsejébe, másrészt ekkorra már a tároló falán is váratlan helyeken jelent meg a penész. 

a tároló falán is megjelent a penész
Úgy döntöttem, hogy a királynőt és a gomba nagy részét magam teszem át a műanyag dobozkába, aztán remélhetőleg a dolgozók is követik majd őfelségét, és új fészkükben folytatják majd a gombászatot. 

Mikor felnyitottam a bolyukat láttam, hogy a gomba már valósággal "kifolyt" a kémcsőből, ez még nagyobb bizonyossággal töltött el döntésemben, mert ha ilyen jó állapotban a gombájuk, akkor talán biztonságosan kivitelezhető a kényszerköltöztetés, továbbá ha már így "kifolyt" a gomba, akkor talán csak idő kérdése lett volna, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljön a talajjal, és esetleg megfertőzze valami kórság az értékes gombatelepet. 

a fészek lebontása után látható, hogy a gomba már valósággal "kifolyt" a kémcsőből
Nagyon óvatosan betettem hát a királynőt a gomba nagy részével a műanyag dobozba. Szerencsére levehető volt az alja, így könnyen és stresszmentesen zajlott az áthelyezés. Három nappal később úgy tűnt, sikeres a költöztetés, és az új dobozkát kezdték el új fészeknek használni. 

a királynő a gomba nagy részével az új fészekben (jobbról), sajnos a pára miatt nem látszik a képen. A gomba maradéka néhány dolgozóval a régi helyen (balról)
A dobozka bejáratát elkezdték leszűkíteni, beépíteni. A maradék gomba, a dolgozók egy részével azonban még mindig a régi kémcsőben maradt. Sajnos ezt a gombát nem helyezték át az új helyre, így szépen lassan romlott az állapota, majd kipusztult. 

Mivel most már beláttam a boly belsejébe, ezért folyamatosan tudtam figyelni a gomba állapotát. Egy-két héttel később szomorúan tapasztaltam, hogy a tégely belsejében nem hogy nem nő a gombatelep mérete, de egyenesen csökkenésnek indult. Nem jött hát be az új élőhely, valószínűleg nem volt eléggé párás a dobozka belseje. Annak ellenére is túl száraz volt, hogy az alját kilyukasztgattam, és rátettem a talajra, hogy alulról párásítsa. Emellett rendszeresen spricceltem bele egy kis vizet is. 

A gomba fogyatkozása azonban egyértelmű jelnek bizonyult, vissza kellett költöztessem őket a korábbi körülmények közé, amikor ha kockázatosan is, de növekedett a gomba. Kivettem hát a hangyákat, és vissza tettem őket a kémcsőbe, de előtte kitakarítottam a kémcsövet, újra feltöltöttem vízzel és tiszta vattával, hogy legalább tisztább környezetbe kerülhessenek vissza. 

Itt következett a végzetes hiba. Mivel alig-alig fogytak a növények, és szinte csak a japán babérsomot voltak hajlandóak hordani, ezért újabb és újabb növényeket próbáltam felajánlani nekik. Az egyik ilyen levél egy citromfa levele volt, melyet az internetes források szerint hordják a hangyák. A levél egy boltból származó fáról származott, akitől kaptam ki is emelte ezt, nehogy gond legyen belőle. Alaposan megmostam hát, nehogy valamilyen vegyszert vagy permetszert vigyek be. 

Egyvalamit viszont nem tudtam. Bizonyos növényeket kezelnek olyan vegyszerekkel is, melyeket a gyökerükön át szívnak fel, és így a növény belsejébe jutva pusztítja el az őt megtámadó kártevőket; többek között gombákat. Utólagos feltételezésünk szerint itt is ez történhetett. A gomba rohamos ütemben pusztulásnak indult és rövidesen a hangyák is követték őket. 

felismerhetetlenségig száradt össze a gomba az elhullott dolgozókkal, a cső végében pedig a hatalmas királynő teteme
Nagyon szomorú voltam, hogy egy ilyen apró hiba okozta végül a pompás boly a kipusztulását. A történtek után sokáig rágódtunk rajta, hogy vajon mi is történhetett pontosan. Először magamat okoltam, türelmetlenségemet, és a kényszerköltöztetést, de újra átgondolva a történteket be kellett látnunk, hogy valószínűbb magyarázat a gyökérkezelt citromlevél, ugyanis a költöztetések hetekig tartottak, a gomba fokozatos fogyatkozásával, ám a  tömeges pusztulás a citromlevél után napokkal történt. 
levélvágóhangya (Atta cephalotes) királynőjének teteme
Nagyon szomorú dolog, amikor ilyen ritka és pompás fajok elpusztulnak, ám az AntSite-nál van egy bevált módszerünk arra, hogy a sikertelen kísérleteket is megőrizhessük az utókor számára. Egyrészt az ilyen cikkek megírásával szeretnénk segíteni azokat, akik a jövőben próbálkoznának ezekkel a fajokkal, másrészt a tetemeket megpróbáljuk preparálni, hogy később is bemutathatóak, és megcsodálhatóak legyenek. Így volt ez a levélvágó királynővel is. 

az elhullott királynő tetemét preparátumként őrizzük meg az utókor számára
Mivel a tetem jó állapotban volt, nem penészedett le, és nem esett össze, ezért türelmes, aprólékos munkával sérülésmentesen tudtam kipreparálni. 

az elhullott királynő tetemét preparátumként őrizzük meg az utókor számára
Ez volt tehát az összesen 5 hónapot átölelő tapasztalatom a levélvágó hangyákkal (Atta cephalotes). Végül jöjjön a szokásos listám, amit a kényes fajokról szoktam írni:

Levélvágó hangya tartási igényei időrendben:
  • alapszükségletek biztosítása:
    • folyamatos magas pára biztosítása,
    • megfelelő, stabil hőmérséklet biztosítása, termosztáttal! (22-25°C
    • jó minőségű gombatelep, ami tud szaporodni,
    • levelek olyan növényekről amelyeket fogyasztanak
      • saláta
      • tüske nélküli tűztövis
      • fagyal
      • japán babérsom
      • zabfalatok (Győri Édes)
  • higiénia és a penész folyamatos írtása
  • levelek folyamatos biztosítása
  • pára folyamatos biztosítása
  • hely bővítése
A fentieken kívül még azt tudnám tanácsolni azoknak, akik próbálkoznak a fajjal, hogy ne királynőről indítsák, hanem már kolóniáról, akik jó eséllyel gyűjtenek már levelet. Egy másik levélvágó fajjal próbáltunk királynőről indulni többször is, de az volt a tapasztalat, hogy az egyedülálló királynő sajnos megeszi a gombát, és hiába pótoltuk neki külső forrásból újra és újra, akkor is megette, és nem kezdte el gondozni és termeszteni. 

Hangyász


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése