2020. augusztus 29., szombat

Hazai hangyafajok könyv - kulisszatitkok és helyzetjelentés


Már több, mint egy éve dolgozom a hazai hangyafajokat bemutató könyvemen. Bár a könyvről szóló oldalon időnként frissítve van a kép, mely a jelenlegi állapotát mutatja, gondoltam írok nektek egy hosszabb összefoglalót arról, hogy mi van készen eddig, milyen nehézségeken vagyunk túl, és mi van még hátra. 

Jelen állás szerint azt kell, hogy mondjam egészen jól halad a könyv megírása. Rengeteg fotó lesz benne, elsősorban ismeretterjesztési és szemléltetési céllal. Ezeknek elkészítése és megszerkesztése rendkívül időigényes, mondhatom hogy ez az egyetlen oka, amiért ilyen lassan haladok vele. 


Egy hangya lefotózásához a kívánt módon általában félóra - 1 óra  szükséges, és a kép megszerkesztése időnként még ennél is több időt igényel.  

A könyv készítése során folyamatosan fejleszteni kellett a fotós felszereléseket, illetve a fényeket is, aztán ha elő jött a maximalizmusom, akkor újra fotózni a még fejlesztés előtti fotókat, mert már sokkal jobbakat tudtam csinálni, mint azelőtt. Ma már egy 2x-es nagyítású ultra-macro objektívvel fotózok, amit még a nyár elején rendeltem meg, de közel 3 hónapot kellett várni rá, hogy kézhez kaphassam (az áráról persze ne is beszéljünk). 

a várva várt ultra-macro objektív
a várva várt ultra-macro objektív

A könyv felépítése és tematikája is folyamatosan körvonalazódott, de most már lassan lassan elnyeri a fejemben a végső formáját, és így már sokkal könnyebb logikailag dolgozni rajta. 

A könyv három fő részből épül majd fel:

  • Az első részben alapismeretekről olvashattok a hangyákról, hangyaképességekről, államalapításról, hangyaállamokról;
  • A második részben a dolgozókat mutatom be kategóriákba csoportosítva, egymáshoz képest méretarányosan;
  • Az utolsó részben pedig a hazai hangyafajok királynői kerülnek bemutatásra ugyanilyen módon. 

A gyűjtési munka során számos ritkaság is előkerült, melyeket szintén sikerült befotózni, ezért lesz egy olyan rész is a könyvben, amely ezeket a fajokat mutatja be. Főleg furcsa alakjuk, és életmódjuk miatt érdekesek, ezért úgy döntöttem, hogy egyértelműen kihagyhatatlanok a könyvből. :) 

Készülnek olyan képek is, melyek a hangyák anatómiáját mutatják be, illetve nemrég dolgoztam egy diagramon, amely a hazai hangyafajok méreteit egyben szemlélteti, kiemelve a legkisebb, legnagyobb fajokat, illetve az átlagos hangyaméreteket. Ahhoz hogy ilyen diagramot készíthessek szükség volt egy adatbázisra, amely tartalmazza a hazai fajok méreteit. Ahhoz pedig le kellett mérni őket egyesével. Igen...
Közel 70 hazai faj minden alakját. Egyesével...

Szóval mondanom se kell, eszméletlenül sok ötlet és munka került ebbe a könyvbe. Nem véletlenül dolgozom rajta már több, mint egy éve. 

A hazai hangyafajok méreteiről készült adatbázist egyébként közben ki is tettem elérhetővé itt a blogon, ide kattintva megtekinthetitek. 

A könyv írása közben új helyre is költöztem, ezért a stúdió is teljesen megújult, most már sokkal gyorsabban és olajozottabban zajlik a munka. 

új stúdió, ahol a fotózás és a szerkesztés zajlik

Közben megérkeztek a nyomdák árajánlatai is, és folyamatosan folyik az egyeztetés velük. Hamarosan megkapja a könyv az ISBN számot is. Előre láthatólag a könyv már csak bizonyos ideig lesz elérhető a jelenlegi áron, a gyártás után várhatóan áremelés következik a megnövekedett gyártási és szállítási költségek miatt. Ezért mindenkinek azt tudom ajánlani, hogy ha teheti, vegye meg még most, 5000 Ft-os áron, elővásárlásban. Ezzel  az elsők között támogathatod a munkámat, cserébe pedig vállalom, hogy ezen az áron ingyen postával az elsők között kapod majd meg a könyvet, amint elkészül és legyártásra kerül. 


Köszönöm mindenkinek a bizalmát, aki eddig elővásárolt, a könyv tehát megfelelő ütemben íródik, a várható megjelenés továbbra is 2020. második fele, legkésőbb Decemberig bezárólag. 

Hangyász.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése