2017. augusztus 24., csütörtök

Ritka "szuperkatona" hangyákat neveltek egy Kanadai laboratóriumban

A felfedezés segít megérteni számunkra az evolúciós folyamatokat. 

Kanadai kutatók felfedezték hogyan alakulnak ki egy bizonyos hangyafajtánál (Pheidole) a "szuperkatonának" nevezett nagy, hosszúkás fejjel és hatalmas, félelmetes csáprágókkal rendelkező egyedek.

A felfedezés igazán jelentőségteljes, ugyanis rámutat arra, hogy vannak olyan rejtett genetikai lehetőségek, melyek bár nagyon hosszú ideig el voltak zárva, a környezet bizonyos változásai újra előidézhetik megjelenésüket - mondta Ehab Abouheif, a McGill Egyetem biológia professzora, akinek felfedezését a Science folyóiratban publikálták.

A kutatók szerint ezek az ősi fejlődési eszközök - fontos utat jelenthetnek az élőlények számára, hogy új fizikai jellemzőket fejleszthessenek. 


"Madarak fogakkal, kígyók ujjakkal, és emberek majom-szerű hajjal - ezek ősi jellemvonások, melyek rendszeresen felbukkannak a természetben..." - mondja Abouheif - "...de a hosszú idők során evolúciós elméleteinkben ezekről az ősi jellemvonásokról úgy gondoltuk, hogy nem vezetnek sehová... Így tehát korábban az evolúció nem túl nagyra becsült hibáiként tekintettünk rájuk"

fotó: Alex Wild/alexanderwild.com
A hangyáknál a szuperkatonák tipikus biológiai anomáliák, melyek ritkán jelennek meg a természetben, és csakis meghatározott földrajzi régiókban. A McGill kutatói először egy váratlan helyen fedeztek fel ilyen szuperkatonákat, majd később már ők maguk is létrehozták őket hormonmanipulációval. 

A Pheidole (nagy-fejű) hangya kolóniái milliónyi egyedből állnak, köztük minor dolgozókból és katonákból. Az általuk elfogyasztott élelemtől függően, meghatározott hormonok idézik elő a hangya lárvákban, hogy azok inkább katonákká vagy minor dolgozókká fejlődjenek.

Később megjelennek a bolyban a szuperkatonák, melyek elzárják a fészek bejáratát az extra-nagy fejükkel, és megküzdenek a betolakodó hangyákkal és egyéb rovarokkal, amíg a többi katona a segítségükre nem siet, és együtt vissza nem verik a támadást.

Abouheif és a csapata váratlanul bukkant rá a Pheidole fajok szuperkatonáira Long Island-on, ahol ezek a szuperkatonák általában nem fordulnak elő. Ezt követően mesterségesen is elő tudták idézni a szuperkatonákat laboratóriumukban; úgy, hogy bekenték a lárvákat egy fiatalkori hormonnal, beindítva ezzel azt a természetes folyamatot amely ilyen szuperkatonákat hoz létre. 

"Amire rámutatunk a kutatással, hogy a természetes hatások nagyon fontosak az evolúció szempontjából, ugyanis elősegítik az újfajta egyedek fejlődését. Minden esetben, amikor az addig közönséges fajokon adott behatások bekövetkeznek, ezek a genetikai lehetőségek előidézhetik az új jellemzőkkel bíró fajok megjelenését - annak ellenére, hogy ezek a jellemzők korábban akár 30-65 millió évig el voltak zárva a génjeikben"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése