2016. június 12., vasárnap

Kolónia növekedése

A hangyaboly fejlődése általában egy, ritkábban két-három királynő letelepedésével kezdődik el. De vajon hogyan lesz egy királynőből hatalmas, több ezer fős hangyakolónia? 

Deborah Gordon Messor kolóniákat figyelt meg adott területen. Kutatásai alapján láthatjuk, hogy a hangyaboly kezdeti lassú, egyenletes fejlődése hogyan ugrik meg amint a kolónia eléri a 3 év utáni állapotot. 

Itt könnyen megkétszereződhet az egyedszám, de akár a korábbi háromszorosát is elérheti. 

Az "első reprodukció" az első királyi boly kinevelését mutatja. Ekkor történik a szárnyas hímek és nőstények felnevelése, akik később kirepülnek a bolyból, hogy a nászrepülés után saját bolyt alapítsanak. Ez az 5. év környékén történik, egy fiatal bolytól tehát ne várjuk el, hogy szárnyasokat neveljen ki nekünk. 

A dolgozók élettartama nem túl hosszú (50 naptól néhány hónapig), így az adott hangyabolyban egyedül a királynő éli meg a hangyaboly teljes élettartamát. Egy királynő 5-20 évig él (fajtól függően). A királynő halála után a dolgozók még működnek tovább hangyabolyként, de mivel leáll az utánpótlás, így a dolgozók fokozatos, természetes halálával a hangyaboly mint egység is szép lassan megszűnik. 

A kolónia fejlődése nemcsak a királynőn, és a környezeti feltételeken (élelem mennyisége, elérhetősége, változatossága, hőmérséklet, ragadozók, veszélyek, stb..) de a hangyaboly hatékony működésén is múlik. A hangyaboly hatékonysága pedig a dolgozók egyedszámával egyenesen arányos. 
Igyekezzünk tehát minél kedvezőbb feltételeket biztosítani nekik! 

Megjegyezném, hogy fogságban tartott hangyáknál a 3000-es egyedszám már elég komolynak számít. Ezek már szép mennyiségű vizet és élelmet is fogyasztanak, a helyről nem is beszélve, úgyhogy még az igazán nagyravágyó gazdáknál se nagyon jellemző, hogy törekednének a 8-10.000-es kolóniára (természetesen ez is fajfüggő).


Hangyász.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése