2015. szeptember 6., vasárnap

Miért tarts hangyát?

A hangyatartás mellett sok érv szól: nem hangosak, nem hullik a szőrük, nem kell sétáltatni őket.

A hangyák világa már önmagában is izgalmas, érdekes, emellett életmódjuk és szokásaik nagyon hasonlítanak az emberéhez! 

Túl azon, hogy a hangya - mint ahogy az ember is - társas lény, jelen van náluk a kommunikáció, szervezett munkamegosztás, szakosodás (katona, dolgozó, kicsinyeket nevelő dajka), állattartás (levéltetvek), és növénytermesztés (gombák) is. 
A hangyák - ugyanúgy, ahogy az emberek - államokat alapítanak. A hangyaállamok egymás között háborúskodnak, fosztogatják egymást, esetenként rabszolgákat ejtenek foglyul.


A hangyatartás olcsó. 
A hangyák, és a hangyatartás eszközei bőven kijönnek 20.000Ft-ból, és ezen túl nem kell rájuk költeni semmilyen további összeget. Egy átlagos jól beállított hangyafarm körülbelül 5 évig működhet ugyanazzal a királynővel, de nem ritka a 8 éves farm sem. 
A hangyák nem fogyasztanak túl sokat, a kolónia kezdetben elél 1 csepp mézen, és a későbbiekben is könnyedén etethető egy átlagos háztartás maradék élelméből. Emellett fehérjehiány esetén hajlamosak megenni elhullott társaikat is.

A hangyák tiszták.
Mint előbb említettem gyakran megeszik halott társaikat, ezzel megelőzve az esetleges fertőzéseket is. Emellett számos egyéb stratégiájuk is van a hulladék feldolgozására, ezért a hangyafarmot könnyű tisztán tartani. A hangyafarmnak nincs szaga!

A hangyák helytakarékosak.
Fél négyzetméter elegendő a hangyafarmnak, élelemnek, és minden eszköznek.

A hangyák kevés törődést igényelnek.
Úgy mondanám, hogy inkább odafigyelést igényelnek, mint törődést. Természetesen figyelni kell, hogy a boly megfelelően működjön, és ne legyenek végzetes hibák a tartásuk során, de tapasztalataim szerint egy megfelelően működő bolyban a hangyákat elegendő 3-4 naponta etetni, emellett minden évben 3-4 hónapot hibernálva töltenek, így kirándulni is bátran elmehetünk mellettük.


Hangyász.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése