2019. december 23., hétfő

Levélvágó hangyák - fajismertető (Atta cephalotes, Acromyrmex octospinosus)

A levélvágó hangyák kétség kívül a legérdekesebb hangyafajok közé tartoznak. Igazán jópofa állatok ahogy egész álló nap szorgalmasan menetelnek, és szájukban, mint megannyi kis zászlócska zöld leveleket hurcolnak. Még azoknak is gyakran elnyerik tetszését, akik előtte különösebben nem érdeklődnek a hangyák iránt. Egyedül azok nem kedvelik őket, akiknek lerágják az ültetvényeit Dél-Amerikában. Ebben a rövid fajismertetőben a két leggyakoribb levélvágó hangya-fajt szeretném bemutatni nektek, melyeket tartani szoktak fogságban. 

Farmer hangyák
A hangyák és a gombáik kapcsolata.

Acromyrmex octospinosus

A képen láthatjátok a tipikus levélvágó családot. A királynőt, és a dolgozókat melyekből több kaszt is megjelenik. A nagyobb dolgozók erős rágóikkal aprítják a leveleket, a kisebb dolgozók pedig gondozzák az utódokat és a gombakertet. Igen gombakertet. 
Az a szivacsos anyag a királynő szájában ugyanis nem más mint a levélvágó hangyák legfontosabb értéke, a gomba, amit termesztenek. Ezeknek a gombáknak hordják haza olyan szorgalmasan a leveleket, ugyanis a hangyák nem a leveleket hanem a gombát fogyasztják el, és itt jön mindjárt az  első és legfontosabb szabály otthoni tartásuknál: ha a gomba kipusztul a hangya is kipusztul. 
Mondanom se kell, hogy a gombák érzékenyebbek mint a hangyák, ezért a levélvágók tartásában a legnagyobb küzdelem a gombák életben tartásával jár.

Kinek való a levélvágó hangya?
Sok hangyástól hallom hogy szeretnének ilyen fajt tartani. De nem árt kicsit a realitás talaján maradni, hiszen ezeknek a hangyafajoknak korántsem egyszerű a tartása, számos igényük van amit pénzt és időt nem spórolva biztosítani kell számukra ha gyönyörködni szeretnénk egy ilyen kolóniában. Nézzük mindenek előtt az igényeiket szépen sorban, hogy kicsit világossá váljon kinek ajánlott (de főleg kinek nem) tartani ezeket a fajokat:

  1. Hőmérséklet - Nagyon fontos szempont. Nem a hangyák, hanem a gombák miatt. Nagyon stabil 22-25°C szükséges, mert néhány fok ide vagy oda és a gombák könnyen kipusztulhatnak. Éppen ezért mindenképpen termosztátos fűtési rendszer ajánlott ami folyamatosan szabályozza a hőmérsékletet. Már korábban utaltam rá - ha a gomba kipusztul a hangya is kipusztul - ezt a mondatot véssük még egyszer jól az eszünkbe. 
  2. Páratartalom - Megint elsősorban a gombák miatt szükséges. A hangyák bírnák a kevésbé párás környezetet is, de a gombák csakis magas, 80-90%-os pára mellett szaporodnak jól. Viszont ha igazán profi élőhelyet akarunk akkor kell egy szemetes kamra is, alacsony, 30-40%-os párával. Ha ugyanis itt is magas a pára akkor káros gombák (pl.: penész) jelenhetnek meg, és visszafertőzhetik a boly ehető gomba készletét. 
  3. Ár - Kezdhettem volna elrettentésül akár egyből ezzel is. Ezeket a fajokat érdemes pár száz egyedes létszámmal indítani, melyek árban nagyjából 60.000Ft-200.000Ft-ig terjednek. Azonban az első két pontban kifejtett feltételek miatt igen nehézkes a szállítása a fajoknak. Nem ritka hogy beszerzés után a kolónia 50-70%-a is kipusztul, és csak ha némi gomba túlélte az utazást, és ideálisak a szállítás utáni körülmények a kolónia számára, akkor tudnak idővel új erőre kapni. 
  4. Levelek - Nem mindig és nem minden levél jó a levélvágóknak. Ajánlottak a szeder levél, fagyal, rózsa, szőlő levél, apró csalánok, citromlevél, vagy alkalmanként a saláta levél. A kihívás ebben az, hogy ezeket télen is be kell tudni szerezni, és ahogy nő a kolónia úgy kell egyre nagyobb mennyiségű, megfelelő levelet adni nekik. 
  5. Hely - ha a korábbi akadályokat ügyesen kivédte a tapasztalt hangyász, akkor jönnek a virágzó kolónia velejárói, mégpedig hogy egyre több helyre és egyre több élelemre van szükségük. Előbb utóbb már több négyzetméternyi területet igényelhet a kolónia, és heti több kiló levelet is elfogyaszthatnak. 

Most hogy túl vagyunk a kemény anyagiakon és igényeken jöjjenek az izgalmas részek, lássuk a két gyakran tartott fajt amit hoztam nektek. Szerencsére hosszabb-rövidebb ideig mind a kettőt volt szerencsém tartani, így az itt leírt tulajdonságokat a híresztelések mellett saját állataimon is tapasztalhattam. 

Atta cephalotes 


Az Atta cephalotes monogyne (egykirálynős) hangyafaj, és ez remekül látszik is rajta. A monogyne hangyafajok királynői jellemzően nagyobbak és zömökebbek, ráadásul sokkal szívósabbak is, mint a polygyne (többkirálynős) hangyafajok királynői. Az Atta királynők ezért döbbenetes, 2,5cm-es hosszúságúak, ráadásul meglehetősen masszív testfelépítésűek. A királynője talán az egyik legnagyobb hangya amelyet valaha volt szerencsém tartani. Dolgozói 3-16mm hosszúságúak.  Ez a faj a legelterjedtebb Atta faj a trópusokon.
Meglehetősen szívósak, és gomba telepeik is masszívabb felépítésűek. Királynőjük akár 15 évet is megélhet, és ideális körülmények között elképesztően szaporák. Óriási, több millió hangyából álló kolóniát alapítanak.


Acromyrmex octospinosus


Az Acromyrmex octospinosus polygyne (többkirálynős) hangyafaj. Ebből következően királynői jóval kisebbek, szinte a majorokkal azonos méretűek. Királynői 12-13mm hosszúságúak, dolgozói 5-12mm-esek. Nem különösebben szívós faj, királynőik és így a kolónia maximum 8-12 évet élnek meg. Annak ellenére hogy többkirálynős fajról van szó, csak igen ritkán szerezhető be belőlük többkirálynős kolónia. Jellemzően az ilyen bolyokat a kereskedők inkább elfelezik, és azonos áron eladják két különböző hangyásznak. "Mindössze" több százezer dolgozóból álló kolóniát alapítanak, és a dolgozók jópofa ösvényeken hordják vissza a levelet a bolyba. 


Ezek a fajok egyébként jó kertész módjára nem különösebben agresszívek. Bár erős rágóikkal simán ketté vághatnák a betolakodókat, ennek ellenére a területükre tévedt idegen levélvágókat csupán kiviszik a terület szélére és ott elengedik.

A másik érdekesség velük kapcsolatban, hogy megtanulják milyen levél jó a gombáiknak. Egy érdekes kísérletben a korábban általuk hordott leveleket a hangyák számára nem érezhető gombairtó szerrel kezelték. Mikor a hangyák észlelték hogy romlik a termés minősége áttértek egy másik fajta levélre. Ezt a fajta ízlés-változatosságot a levélhordásban több kifejlett kolónia hangyászai is megfigyelték már. Időnként az egyik levelet jobban hordják mint a másikat, később pedig lehet hogy éppen fordítva. Hiszen a levelek minősége is változó, de ezek a kis rovarok mégis nagy szakértelemmel mindig tudják, hogy mikor mi a legjobb a kertjüknek.




2 megjegyzés:

  1. Én tudok egy nagyobb hangyafajtát:
    Dinomyrmex gigas.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennél viszont még mindig nagyobb a vándorhangya királynője! :D

      Törlés