2016. december 27., kedd

A legkönnyebben összekeverhető ismert magyarországi hangyafajok

Sok olyan hangyafaj létezik, melyeket nagyon könnyű összekeverni és szinte lehetetlen megkülönböztetni őket egymástól. Ezeket fogom most bemutatni páronként.


Solenopsis fugax VS Tetramorium caespitum
E két fajnál a királynők keverhetőek össze, mivel színük, alakjuk és nagyságuk is szinte teljesen megegyezik, de ha egymás mellett vannak összetéveszthetetlenek.
(Balra Tetramorium caespitum, jobbra Solenopsis fugax)
Dolgozóik viszont teljesen különböznek egymástól, sőt a T. caespitum dolgozói körülbelül kétszer akkorák, mint egy kifejlett tolvajhangya dolgozó.
(balra Solenopsis fugax,  jobbra Tetramorium caespitum)


Tetramorium caespitum VS Aphaenogaster subterraneaA királynők és a dolgozók nagyon hasonlítanak egymásra, de sok különbség van az életmódjuk, élőhelyeik és megjelenésük között is. Az Aphaenogaster subterranea (jobbra) dolgozói nagyobbak, és kevesebben vannak, mint a T. caespitum (balra) bolyokban.


Myrmica rubra VS Manica rubidaKülsőre majdhogynem teljesen ugyanúgy néznek ki mind a királynők, mind a dolgozók. 
Annyi különbséggel, hogy a  M. rubida pontosan kétszerese a Myrmica rubránakA Manica rubida halványabb árnyalatú is. 
(balra M rubra jobbra M  rubida)


Formica rufa VS Formica pratensis
Királynőik és dolgozóik mind ugyanúgy néznek ki. Agresszívak, hangyasavuk kilövésével védekeznek és támadnak. A királynőik is elég harciasak. Mindkét fajnál a dolgozók potrohája és feje fekete (szürkés, néha vöröses), toruk vöröses (gyakran fekete folt van rajta), a királynő szinte teljesen fekete (néha ő is szürkés); csupán lábai vörösek és a testrészeinek a széle szokott még az lenni. Mindkét faj rabszolgatartó, és a F. rufa fokozottan védett.
(Formica rufa/pratensis királynő) 


Csak élőhelyük és bolyuk különböző, ugyanis a F. rufa bolyok (balra) hatalmasak, akár két méter magasak és négy méter átmérőjűek is lehetnek. Egy ilyen boly tűlevelekből készül és több százezren is lehetnek benne. A F. pratensis bolyok (jobbra) száraz fűből készülnek és jóval kisebbek.


Formica rufibarbis VS Formica sanguinea

 


E két faj királynőjét szokták gyakran sokan összekeverni. Majdnem ugyanúgy néznek ki. a különbség a királynők alakja. 
És a F. rufibarbis torán (balra) táskaszerű minta van. A F. sanguinea kifejlett dolgozói a legnagyobbak az ismert magyar F. fajok közül, és fiatalon narancsosak (jobbra).Lasius niger VS Lasius brunneusDolgozóik hasonlósága miatt keverik őket sokan. a L. niger (balra) dolgozói feketések, a L. brunneus (jobbra) dolgozói szintén, annyi különbséggel, hogy toruk barnásabb, néha vöröses. A L. niger királynője fekete, a L. brunneusé barnás, néha sárgásbarna.Lasius flavus VS Lasius umbratusDolgozóikat szinte  lehetetlen megkülönböztetni egymástól, mindkét fajnál borostyán-sárgák, esetleg néhe barnásak lehetnek. A Lasius flavus (balra) királynője sárgásbarnás, a L. umbratusé (jobbra) pedig fekete vagy szürkés és jóval karcsúbb nála, ill. rabszolgatartó.


Monomorium pharaonis VS Temnothorax sp.Mindkét faj apró termetű, borostyán-sárga színű és fekete minta található testükön. A M. pharaonis (balra), ismertebb nevén fáraóhangya kolóniái nagy károkat okozhatnak az élelmiszerraktárainkban. Rengeteg királynő található egy bolyban és több ezer dolgozó. A Temnothorax fajoknál (jobbra) mindig egy királynő van és néhány 100 dolgozó. Gyakran diókban van kolóniájuk.
Milán


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése