2016. július 30., szombat

Hangyatartásról

HANGYATARTÁS MÓDJAI 


Több lehetőség is van a hangyatartásra, az első és legkézenfekvőbb ez a zselés hangyavár:
Ennek az az előnye, hogy a betelepítés után a hangyák nem igényelnek további gondozást, a zselé tápanyagot és vizet biztosít a számukra. Hátránya viszont, hogy ebben csak dolgozókat lehet tartani, királynős kolóniát nem (nincs fiasítás, szaporulat, peték, amiket fölnevelnek, stb..), és dolgozókat se akármilyen fajból, csak olyanból, amely meg tud élni benne ( Pl: Lasius niger ). 

Ideális gyerekeknek, lusta vagy elfoglalt felnőtteknek, esetleg különböző nappalik, irodák díszének, vagy ajándékba a szorgalmas alkalmazottaknak ("mert szorgos, mint a hangya :D"). 

Az ember beleteszi a hangyákat, és (a farm méretétől és a hangyák számától függően) 
körülbelül 6 hónapig nem kell velük foglalkozni. 

__________________________________________________________________
Aztán van a klasszikus homokkal töltött hangyafarm. Előnye, hogy a hangyák maguk ássák ki a járataikat, és királynős kolóniát is lehet benne tartani. Hátránya, hogy a homokot évente érdemes cserélni benne a fertőzések elkerülése miatt.

__________________________________________________________________

A többi lehetőség valamilyen előregyártott hangyafarm. Ezekben a járatok már előre el vannak készítve, és a hangyák csak belakják azokat. Általában y-tong téglából szokás készíteni ezeket a farmokat. Itt minden apró részlet látszódik, könnyű párásítani, hátránya, hogy a hangyák nem maguk ássák ki a járataikat, és nem túl egyszerű tisztán tartani őket. A képen látható hangyafarmok megrendelhetőek: innen!

____________________________________________________________________

Szintén előregyártott hangyafarmok készülhetnek teljes egészében üvegből vagy plexiből is. Ezekben már tényleg MINDEN látszik, és az ytonggal ellentétben könnyen tisztán tarthatók. Idén sok időt töltöttünk ezek vizsgálatával és fejlesztésével. Jövőre (2016) valószínűleg mi is árulunk majd plexi farmokat.
A HANGYAFARM (FORMIKÁRIUM) RÉSZEI

Az ideális hangyafarm két fő részből áll: fészekből és kifutóból. A fészek:


Ez a boly élőhelye, itt zajlik a fiasítás, a peték és lárvák nevelése, és bizonyos fajoknál az élelem raktározása is. Mivel itt él a királynő, ezért a fészeknek jóval szigorúbb kritériumoknak kell megfelelnie, mint a kifutónak!

Megfelelő anyagból kell készülnie, fontos, hogy könnyen tisztán tartható és párásítható legyen, jól szellőzzön, de ne tudják kirágni a hangyák, vagy kijutni az esetleges apróbb réseken. Méretének elegendőnek kell lennie az adott hangyafaj számára, vagy bővíthetőnek kell lennie a későbbiekben a kolónia növekedésével.(a képen látható farm megvásárolható: itt )A kifutó: 

A földfelszínt pótolja a hangyáknak, itt jutnak élelemhez, vízhez. Fontos, hogy a kifutó a fészektől megfelelően elkülönüljön, mert így könnyebb őket tisztán tartani, elkerülni a fertőzéseket, ezen kívül az esetleges felmerülő problémákat is könnyebben orvosolhatjuk, ha külön tudjuk kezelni a két részt (el tudjuk zárni őket egymástól, esetleg teljesen lecsatlakoztatni).

A kifutón belül is ajánlott a hangyák élelmét apróbb tálcákon elhelyezni, amelyek kivehetők és elmoshatók a gombák, baktériumok vagy penész elszaporodása esetén.

A kifutót ízlés szerint díszíthetjük, de óvakodjunk a túldíszítéstől, mert ha túl sok a búvóhely, akkor előfordulhat, hogy a hangyacsalád egyik napról a másikra beleköltözik egy behelyezett dísznövény virágföldjébe, vagy az egyik faág kérge alá. 


_________________________________________________


EGYÉB FELTÉTELEK
- PÁRÁSÍTÁS, SZELLŐZÉS, SÖTÉTÍTÉS, REZGÉSEK


Párásítás

Hangyatartás alapszabály: a hangyák a sötét, nedves helyeket kedvelik. 


Nagyon fontos a párásítás! A fészek egyik fele legyen párás, a másik fele száraz. Így a hangyák ki tudják használni a megfelelő kamrákat, különböző célokra. (pl: száraz helyre hordják a szemetet a fertőzések elkerülése végett!!!) 


Ügyeljünk rá, hogy a fészek ne legyen túl száraz, de túl párás sem. A hangyák nedvességigénye fajonként eltérő lehet. Ha a fészek túl száraz, a hangyák kiszáradhatnak. Ha túl nedves, a felületi feszültség miatt hozzátapadnak az üveghez, vagy a farm falához, odaszorulnak, és előfordulhat, hogy belefulladnak pár csepp vízbe. 

_____________________________

Szellőzés


Mivel a hangyák a testük felületén lévő apró légzőnyílásokon át lélegeznek, fontos a fészek megfelelő szellőztetése! 
A hangyafarm légköre esetenként telítődhet a penészgomba spóráival, vagy hangyasavval, ha túl stresszelt a kolónia. Ezen esetekben is képes csökkenteni a problémát a megfelelő szellőztetés. Sötétítés


A sötétet általában nem igénylik a hangyák szükségszerűen, de megfigyelhető, hogy ha letakarjuk a formikárium egy részét, akkor a hangyák idővel átvándorolnak oda. Tehát kedvelik a sötétet, de nem igénylik. A legtöbb hangyafaj ugyanis alig, vagy egyáltalán nem lát, főként szagokkal és rezgésekkel érzékeli a külvilágot. 


RezgésekIgyekezzünk minimalizálni a hangyafarmot ért rezgéseket! Ne tegyük olyan helyre a hangyafarmot, ahol folyamatos rezgéseknek, esetleg zajnak van kitéve (pl: hangszóró elé vagy kisgyermek közelébe)Hangyatartás a gyakorlatban
(még csak nagy vonalakban írtam meg)

A továbbiakban a királynős kolóniák tartásáról lesz szó.  Mivel a hangyaboly egy önszervező rendszer, a hangyatartónak minden szükséges feltételt biztosítani kell a számára a hatékony működéshez. ETETÉS, ITATÁS

A hangyák etetése higiéniai okokból kifutóban történik. Ez vagy egybe van építve a hangyafarmmal, de külön kamrában, vagy hozzá van csatlakoztatva a hangyafarmhoz egy műanyagcsővel.
A hangyáknak fontossági sorrendben a következőkre van szükségük:
- víz
- cukor
- protein

Víz - Ajánlott vattával elzárt kémcsőben adni nekik a kifutóban. 


Cukor - A tisztaság kedvéért adhatunk kristálycukor-szemeket is a hangyáknak, de feloldhatjuk vízben is. Mézet is adhatunk nekik, szintén vagy vízben feloldva, vagy egy cseppet lerakva a kifutóba.

Protein - Legegyszerűbben úgy adhatunk a hangyáknak, ha különböző rovarokat fogunk be, és tesszük eléjük a kifutóba. Ha elég nagy a boly, akár élve is odatehetjük, és figyelhetjük ahogy a hangyák legyőzik, kisebb bolyoknál az esetleges kockázatok miatt eleve holt rovarokat rakjunk be. Legjobb lédús kukacokat, szöcskét, lárvákat berakni, de a páncélos rovarokat is megeszik. Óvakodjunk viszont az esetlegesen fertőző dögevő rovaroktól (légy), mert rengeteg vírust hordozhatnak. 
Ha rovar nincs a háznál adhatunk nekik bármilyen húsdarabot is, persze itt is figyeljünk a rothadásra, és idővel takarítsuk a kifutót.A zselés formikáriumban a hangyák nem igényelnek sem etetést, sem itatást, a zselé biztosít számukra mindent. 

  FIASÍTÁS:
  A hangyák aktivitása egyenesen arányos a hőmérséklettel. Ez azt jelenti, hogy melegben gyorsabban működik a szervezetük, és jelentősen felgyorsul a peték kiköltése is. Viszont ennek megfelelően biztosítanunk kell nekik a megfelelő mennyiségű ételt és vizet.

  Kolóniaépítés:
  • Első lépésben a hangyakirálynőt a kémcsővel együtt tegyük be a formikáriumba(hangyafarmba). Szerencsés esetben néhány nap alatt magától beleköltözik. Talál egy – a kémcsőnél – sötétebb helyet, ahova áthordja a petéket. Segíthetjük ebben, ha egy bottal mélyedést szúrunk a talajba, ahova elbújhat. Ha ez látható üvegfelület alatt van, eleinte fedjük, vagy ragasszuk le kívülről, amíg bele nem telepszik.
  • Ha a királynő részéről nem történik költözés, akkor várjuk meg, amíg az első alom kikel. Ők ezek után, ha találnak alkalmasabb helyet (sötét, enyhén nedves), akkor néhány nap alatt átköltöztetik a kolóniát.
  • A királynőnek az első alom kiköltéséig van elegendő élelmiszertartaléka, ezért ebben az időszakban elegendő neki csak vízzel átitatott vattát betenni (de azért a cukros vagy mézes víz sem árthat!) Gyorsíthatjuk a peték költését, ha meleg, sötét helyen tartjuk, és nem háborgatjuk!
  • Amint az első alom kikelt, a hangyáknak már szükségük van a rendszeres élelemre, amit a dolgozók fognak összegyűjteni a királynő számára is!
  - Etetés: 
  A hangyák a közhiedelemmel ellentétben nem élnek meg a kenyérmorzsán. Leginkább a lédús, cukortartalmú ételeket szeretik. 


  Ezért alapvető élelmiszerként adjunk nekik cukros vizet, vagy mézes vizet. Ezzel itassunk át egy vattadarabot, és helyezzük lehetőleg a kifutóra.
  • Ügyeljünk rá, hogy a meleg, nedves, cukortartalmú helyen a baktériumok, és a penész is megtelepszenek, ezért az etető és a körülötte lévő rész gyakori tisztításra, a vatta pedig cserére szorul. A penész különösen veszélyes lehet a kolóniára!
  • Emellett a hangyáknak rendszeres fehérjebevitelre is szükségük van! A rovarok közül a „puhább” testfelépítésűekben van számukra több tápanyag (Pl.: giliszták, szöcskék). Legyet szintén csak könnyen tisztítható helyen adjunk nekik, mert életmódja miatt számos baktériumot és gombafajt terjeszthet még halála után is az etetőben.
  Kolónia méretének szabályozása: Mivel a hangyaboly egy önszervező rendszer, kiválóan alkalmazkodik a külső hatásokra. A kolóniánk méretét 2 tényező határozza meg: egyrészt az elérhető élelem mennyisége, másrészt az élőhely mérete. Ha tehát növelni szeretnénk kolóniánk egyedszámát, akkor adjunk nekik bőséges élelmet, és helyet. Viszont ha szeretnénk megállítani a növekedésüket, csak annyit kell tennünk, hogy nem növeljük tovább a területüket, és az eddigi mennyiségű élelmet adjuk nekik továbbra is. 

  Október végétől március végéig nagyon fontos a teleltetés! Tartsuk a kolóniát 5-8 fokon (pl: hűtőben). Ha ezt nem tesszük meg, a királynő elpusztulhat végelgyengülésben! Ha viszont gondosan teleltetjük, akár 5 évig újra és újra államot fog alapítani számunkra. Ezen kívül ez is a hangyatartás nagy előnye más állatokkal szemben, hogy ilyenkor rájuk csukhatjuk a hűtő ajtót, kitakaríthatjuk a farmokat, és 5 hónapig nem kell foglalkozni a kis jószágokkal. 


  Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése