2015. október 13., kedd

Teleltetés

A hazai hangyafajok természetes körülmények között télen téli álmot alszanak. Mivel a fűtött szobában tartott hangyáknak ehhez nem megfelelő az időjárás, így nekünk kell őket mesterségesen teleltetni.

A teleltetés október végétől március végéig javasolt. Ezen időszak alatt 5-8 fokon kell tartani a hangyákat. 

Ez megoldható hűvösebb helységben (pl.: garázs, pince), vagy berakhatjuk a kolóniát a hangyafarmmal együtt a hűtőbe is. 

Mivel a hőmérséklet a természetben sem egyenletes, így nekünk se kell feltétlen adott hőmérsékleten tartani őket. A legfontosabb, hogy a hőmérséklet körülbel 5-8 fok között ingadozzon! 
Ha eléri a 0 fok körüli értéket, az a dolgozók elpusztulásával járhat. Ha a fagypontot, akkor az egész kolónia elfagyhat!


Ugyanúgy, ahogy a hőmérséklet ingadozása, úgy a teleltetés időszaka is változhat. Ha úgy gondoljuk, ki vehetjük a hangyákat a hidegről már februárban is, vagy betehetjük már október végén, a fontos, hogy 4-5 hónapot teleljenek a hangyák!

Hangyák a hidegben

A hangyák hidegvérű állatok. Hidegben lelassul a szervezetük működése, és az anyagcseréjük. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen leáll! Fontos, hogy a teleltetés alatt is biztosítsunk számukra elegendő vizet, és a biztonság kedvéért egy kevés élelmet is tegyünk be nekik! Lehetőleg sötét, nyugodt körülményeket biztosítsunk számukra. 

A hőmérsékletet a teleltetés közben a hőmérő mellett úgy tudjuk még ellenőrizni, hogy megnézzük, hogyan viselkednek a hangyák. Ha az egész kolónia szorosan összebújik, és alig mozdulnak, lehetséges, hogy túl hideg van nekik. Ha a hangyák szétszóródnak, és nem eléggé lassan, vagy esetleg normál sebességgel mozognak, akkor túl meleg. 


Mi a következménye, hogy ha nem, vagy nem megfelelően teleltetünk?


Nos, mivel a bolyban a dolgozóállomány folyamatosan cserélődik, ezért rájuk nemigen van hatással a teleltetés. Persze elfagyhatnak, meg kevésbé aktívak, de főleg a királynő miatt teleltetünk! 
A királynő ugyanis egész évben folyamatosan rakja a petéket, és szüksége van egy pihenőidőszakra, hogy visszanyerje az energiáit. Ha nem teleltetünk, fenn áll a veszélye, hogy a királynő elpusztul végkimerülésben.
Egy megfelelően teleltetett királynő akár 5-8 évig is élhet. A helytelen teleltetéssel rövidülhet a királynő élettartama.

Hangyász.


4 megjegyzés:

 1. Szia! Kereken 3 fokos a hűtőm. Megfelelhet a teleltetéshez, vagy ez már túl hideg?
  Köszi

  VálaszTörlés
 2. helló! azt szeretném kérdezni hogy teleltetés alatt a petékkel mi történik és kell e velük valamit csinálni ?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. nem azok telelőlárvák lesznek ha minden igaz és azok csak a teleltetés után kel nek ki. De ez persze nem biztos.
   yutube:antsite (tudom javasolni)

   Törlés
 3. Ha valaki csak lárvákat lát a kolóniájában, akkor lehet teleltetni. A peték/bábok télen elpusztulnak! Szóval ha csak lárvák vannak a kolóniában, akkor a kolónia kész a teleltetésre.

  VálaszTörlés