2018. szeptember 20., csütörtök

Megint nyaralunk! 🌴🌴🐜🐜

Megint nyaralunk, és megint valami egzotikus helyen! :)
Korábban olvashattátok már nyaralásos-hangyázós cikkemet itt a hangyamánián amelyben a Közel-Keletre, egészen pontosan Dubajba látogattunk el, és ismerhettük meg nagy vonalakban a leggyakoribb ottani fajokat.  


Most viszont a célállomás Észak-Afrika, egészen pontosan...




... Tunézia! 

A gyönyörű tengerpartjairól, és elképesztően színes kultúrájáról híres országocska szerencsére izgalmas hangyafajokban is bővelkedik. 


Számos érdekes helyet lesz lehetőségünk megtekinteni, többek között a StarWars filmekből ismert Tatooine forgatási helyszíneit, ami már most az egyik külön kedvencem. 



Sok-sok izgalmas fotót fogok csinálni nektek, főleg, mert ez a bestia is elkísér majd az úton:


Nade vissza a hangyákhoz:
Először is itt emlékeztetnék mindenkit az első saját gyártású természet-filmünkre, melyben a hazánkban élő Cataglyphis fajokat mutattuk be. Ha nem nézted még meg, kattints a fenti linkre.  Nos míg hazánkban két ilyen faj él, Tunéziában 12 Cataglyphis fajt regisztráltak, köztük a hazánkban is élő Cataglyphis nodust, és a méltán pompás Cataglyphis bombycina-t vagy más néven a szaharai ezüst-hangyát. Ezen a videón utóbbit láthatjátok; a felvétel Tunéziában készült, 3 évvel ezelőtt (nem saját, forrás: youtube)

Nézzük egy másik kedvencemet. Messorból szintén igen erős a felhozatal; errefelé 16 faj él belőlük. Szerencsére tapasztalt vagyok ebben a genusban, többszáz bolyt tartottam már. Könnyedén megtalálom majd az élőhelyüket, és reményeim szerint sikerül is többé-kevésbé beazonosítani őket. 
Érdekesebbek közé tartozik a Messor aegyptiacus  és a Messor minor, akik fejüktől a torukig vörösödnek - biztos a napon pirultak meg ennyire.. :) 
Ismertebbek közül él még itt: Messor barbarusMessor capitatus és Messor wasmanni él még itt. 
Messor minor
Ponera fajokból ugyanaz a kettő él itt is ami nálunk: Ponera coarctata és testacea. Ezek kicsikék, kevés esély van találni belőlük, és nagyon nehezen tartható fajok, szóval több szót itt most nem is áldozok rájuk.

Camponotus atlantis
Él még itt 9 Crematogaster, 4 Pheidole, 5 Plagiolepis, és 9 Tetramorium faj. Solenopsisból 13, és szerencsére nincs köztük a rettegett vörös tűzhangya (Solenopsis invicta). Formica meglepő módon egyáltalán nem él erre. 


De miből van a legtöbb Tunéziában? 
( homokból?! )


Hát Temnothoraxból! Nem is kevesebb mint 38 faj! 
Azt már most megígérem nektek, hogy ezek közül egyet sem fogok beazonosítani.. 




Végül fussuk le a kötelező kört is: Camponotusok
Ebből nincs túl sok errefelé, mindössze 6 fajt találtam, köztük a Camponotus barbaricus, amit már a weboldalunkon is megtaláltok

Camponotus thoracicus


Végül két olyan faj is megtalálható akit már a Dubajos előzetes cikkben is említettem, és azóta szeretném látni őket: Camponotus atlantis és Camponotus thoracicus - a képek magukért beszélnek, gyönyörű faj mindkettő. 
Camponotus atlantis
Az eszközhasználó Aphaenogastereket is említettük már korábban egy cikkünkben. Több fajt is volt szerencsém tartani már ami ebbe a genus-ba tartozik, bár a tunéziai fajok közül csupán egyben van átfedés: még pedig a nálunk is őshonos Aphaenogaster subterranea esetében. 

De él itt még például Aphaenogaster ujhelyii is - melyről büszkén gyanítom, hogy egy magyar kutató nevéhez fűződik. :) 

Az egyik legszebbnek tűnik világos, sárgásbarnás színével az Aphaenogaster sardoa, remélem lesz szerencsém hozzájuk.
Aphaenogaster sardoa
Az Aphaenogaster genus egyébként bizonyos tulajdonságokban hasonlít a Cataglyphisekhez, ami megmagyarázhatja miért terjedhetett itt el mind a kettő viszonylag nagy számban. Mindketten fürge fajok, akik nagy távolságokat tesznek meg, és hosszú lábuk miatt védettek a forró talajtól. 

Igyekszem majd én is példát venni róluk és nagy távolságokat megtenni. Próbálok nem leragadni minden hangyabolynál..

Vagy mégis.. ?






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése