2018. janu√°r 17., szerda

Dubai hangyavad√°szat ūüźú

Holnap elutazom p√°r napra a csod√°latos Dubai-ba pihenni, kikapcsol√≥dni. Elhat√°roztam, hogy a strandol√°s √©s felhŇĎkarcol√≥-m√°sz√°s k√∂zti szabadidŇĎmet, illetve ha alkalmam ny√≠lik, akkor egy teljes napot arra fogok sz√°nni, hogy hangyavad√°szatra indulok! (gondolom nem kell mentegetŇĎzzek, biztos sokan meg√©rtitek az √©rz√©st..☺ūüĎÄ) Elk√©pesztŇĎ fajokat lehet szerencs√©m l√°tni, √©s persze igyekszem majd ŇĎket azonnal lencsev√©gre kapni nektek! ūüźú

V√©geztem egy kis elŇĎzetes kutat√°st, hogy k√©pben legyek a helyi fajokr√≥l, szerencs√©re volt egyk√©t genus ami ismerŇĎs volt sz√°momra, vagy ak√°r tapasztalatom is volt egy m√°sik alfajuk tart√°s√°val.

Az Arab Emir√°tusokban (ez az az orsz√°g, ahol Dubaj tal√°lhat√≥) egyes forr√°sok szerint 103, m√°sok szerint 133 hangyafaj fordul elŇĎ. A tal√°lt inform√°ci√≥k alapj√°n leggyakrabban a k√∂vetkezŇĎkkel tal√°lkozhatunk az ember k√∂zel√©ben: Samsun-hangya, √°cshangya (Camponotus sp.), gyepihangya, ŇĎr√ľlt hangya (Nylanderia jaegerskioeldi?), f√°ra√≥hangya (Monomorium sp.), tŇĪzhangya (Solenopsis geminata?), Odorous house ants??, tolvajhangya (Solenopsis omana?), √©s szellemhangya (Tapinoma sp.). Sajnos ezek a megnevez√©sek teljesen pontatlanok hangy√°k eset√©ben sose haszn√°ljunk k√∂znapi megnevez√©seket, csakis a pontos latin meghat√°roz√°st! A z√°r√≥jelbe √≠rt latin neveket m√°r ut√≥lag pr√≥b√°ltam √∂sszeszedni hozz√°juk t√∂bb-kevesebb sikerrel.
Az emir√°tusokban a hangyafajok kev√©ss√© beazonos√≠tottak. Vagy az√©rt mert kev√©s hangy√°s √©l erre, vagy kev√©s kutat√≥ foglalkozik vel√ľk ezen a ter√ľleten, vagy √©n nem tal√°ltam meg az ide vonatkoz√≥ kutat√°sokat. De az azonos√≠t√°sukat tov√°bb nehez√≠tik az arab orsz√°gok szab√°lyai, mint p√©ld√°ul az internet korl√°toz√°sok - nem minden v√°rosr√©szen el√©rhetŇĎ p√©ld√°ul a Facebook vagy a Youtube, van ahol blokkolnak bizonyos oldalakat. 
Dubai v√°ros√°ban vannak bizonyos dolgok amiket tilos f√©nyk√©pezni - m√©g akkor is ha esetleg a t√©ma nem a tiltott t√°rgyra ir√°nyul hanem az elŇĎtte l√©vŇĎ hangy√°kra. Dubai v√°ros√°n k√≠v√ľl pedig vesz√©lyes lehet elt√©vedt eur√≥paiaknak hangy√°kat keresg√©lni a sivatagban.. 
Sz√≥val nem lesz egyszerŇĪ dolog, de igyekszem min√©l t√∂bb fajt beazonos√≠tani a hazai hangy√°s k√∂z√∂ss√©g√ľnknek! :) 

Az elŇĎzetes √°ttekint√©st kezdj√ľk a vesz√©lyesebbekkel, majd folytassuk az alfajok sz√°m√°nak nagys√°ga szerint nagyobbt√≥l a kisebb fel√©.

Az ismertebb fajok k√∂z√ľl a samsun-hangya √©s a tŇĪzhangya jelentheti a legnagyobb vesz√©lyt az emberre.

A Samsun-hangya (Pachycondyla sennaarensis) fekete sz√≠nŇĪ, 4-6mm nagys√°g√ļ faj. Nem t√°mad addig, am√≠g nem piszk√°ljuk,  azonban f√°jdalmas cs√≠p√©se anafilaxi√°s sokkot okozhat! Ez a faj ennek ellen√©re igen gyakori vend√©g kertekben, h√°zak k√∂z√∂tt, emberek k√∂zel√©ben. 
Egy m√°sik alfaj√°t, a Pachycondyla astut√°t volt m√°r szerencs√©m tartani kor√°bban. Az egy nagy m√©retŇĪ, magas p√°raig√©nyŇĪ vad√°sz√≥, h√ļsevŇĎ faj. Elk√©pzel√©sem szerint a Samsun-hangya p√°r√°sabb, v√©dettebb ,,erdŇĎtalajban" (m√°rmint f√°k alatt), gondozott, √∂nt√∂z√∂tt kertekben, f√∂ldbe √°sott f√©szkekben fordulhat elŇĎ. 

A tŇĪzhangya (Solenopsis geminata) m√°r j√≥val agressz√≠vebb faj. Igen f√°jdalmas cs√≠p√©se gennyes kel√©st hagy maga ut√°n, azonban ritk√°n fordul elŇĎ miatta anafilaxi√°s sokk. Dolgoz√≥i 3-7mm hossz√ļak, fej√ľk r√©zv√∂r√∂ses barn√°s, potrohuk s√∂t√©tebb √°rnyalat√ļ.

________________________________________

Ezek voltak a vesz√©lyesek, most n√©zz√ľk genusok sz√°ma alapj√°n cs√∂kkenŇĎ sorrendben:

Nos az emir√°tusok sivatagaiban sok a homok, √≠gy h√°t nem csoda, hogy a Cataglyphis genusb√≥l 23 k√ľl√∂nb√∂zŇĎ faj √©l itt. Ezek a fajok √©ppen a meleg sivatagok √°ldozataira specializ√°l√≥dtak. Hossz√ļ l√°bukkal k√∂nnyeden √©s igen gyorsan futnak kereszt√ľl a forr√≥ homokon, ahol azt√°n √∂sszeszedik az elt√©vedt, a melegben elpusztult rovarok maradv√°nyait. Ennek a fajnak sz√°mos igen √©rdekes jellegzetess√©ge van. A vide√≥n is megfigyelhetŇĎ k√ľl√∂nleges viselked√©s√ľk, amikor hossz√ļ l√°baikkal kutyam√≥d kaparj√°k ki a sz√©l √°ltal betemetett f√©szk√ľket a homokb√≥l: 
A csod√°latos mint√°zat√ļ Cataglyphis minden alfaja igen ritka hangy√°sz k√∂r√∂kben, a kir√°lynŇĎ vil√°gpiaci √©rt√©ke k√∂nnyed√©n el√©rheti az 50-80.000Ft-ot. Ann√°l is ink√°bb, mivel ez egy nagy m√©retŇĪ hangyafaj, dolgoz√≥i √°ltal√°ban alfajt√≥l f√ľggŇĎen 5-15mm-esek, kir√°lynŇĎi el√©rhetik ak√°r a 18mm testhosszt is. 
Tov√°bbi √©rdekess√©ge ennek a hangyafajnak, hogy k√ľl√∂nleges ez√ľst szŇĎrzete hŇĎpajzsk√©nt v√©di ŇĎt a napsug√°rz√°st√≥l. Az √°tl√°tsz√≥ szŇĎrsz√°lak prizma-szerŇĪen sz√≥rj√°k sz√©t a napsugarakat a test√©n, √≠gy ŇĎt mag√°t m√°r nem hev√≠ti fel a szaharai napsug√°rz√°s. 
M√°sik k√ľl√∂nleges k√©pess√©ge, hogy mivel a homokban pillanatok alatt elf√ļjn√° a sz√©l a szagnyomokat, √≠gy a Cataglyphis eg√©sz m√°s m√≥dszert fejlesztett ki a t√°j√©koz√≥d√°sra. Oly m√≥don tal√°l vissza a bolyba, hogy sz√°ml√°lja a l√©p√©seit! - EzekrŇĎl a k√©pess√©geirŇĎl a k√©sŇĎbbiekben √≠runk majd m√©g itt a blogon. 

Magyarorsz√°gon k√©t alfaja fordul elŇĎ a Cataglyphis fajnak a noda √©s az aenescens. Eddig m√©g sosem volt szerencs√©m szem√©lyesen l√°tni ŇĎket, √ļgyhogy rem√©lem Dubajban lesz szerencs√©m megismerkedni vel√ľk, √©s kir√°ly felv√©teleket k√©sz√≠teni nektek r√≥luk! :) 


Monomoriumból 20 faj él az emirátusokban.
Róluk annyit érdemes tudni, hogy picik és nagyon nehezen beazonosíthatóak.
Egyes forr√°sok szerint f√°ra√≥hangya is √©l itt (Monomorium pharaonis), mely vagy az ut√≥bbi idŇĎben terjedhetett el, vagy csak √∂sszekeverik a 20 m√°sik apr√≥ fajjal amely elŇĎfordul n√°luk (ezt persze meg tudom √©rteni).

Camponotus fajból 14:
Camponotus atlantis
Ňźk lesznek az √°cshangy√°k, mert ber√°gj√°k magukat a f√°ba.
Ez a genus am√ļgy is k√∂zkedvelt a hangy√°s k√∂r√∂kben, b√°r kor√°ntsem egyszerŇĪ tart√°s√°r√≥l, ink√°bb szebbn√©l szebb k√ľllem√©rŇĎl √©s m√©ret√©rŇĎl h√≠res.
Camponotus oasium
Az biztos hogy sok izgalmas faja √©l az emir√°tusokban. A Camponotus atlantis pomp√°s sz√≠n√°tmenettel b√ľszk√©lkedhet a potroh r√©sz√©n, mely a sivatagi homok sz√≠n√©t id√©zi. Egyszerre van benne fekete, v√∂r√∂ses √©s s√°rg√°s √°rnyalat, amely a h√°rom leggyakoribb sz√≠n a hangy√°kn√°l.


Eml√≠t√©sre m√©lt√≥ lehet m√©g az uf√≥-k√ľlsejŇĪ Camonotus oasium, a pomp√°s aranypotroh√ļ Camponotus sericeus, √©s a sz√≠nes-foltos Camponotus thoracicus. Ezek viszonylag ritka fajok, √°m kedvtel√©sbŇĎl gyakran tartott fajok is elŇĎfordulnak, mint p√©ld√°ul a Camponotus fellah, √©s a Camponotus nylanderi.
Camponotus sericeus
Camponotus thoracicus

9db Lepisiota sp.:
R√≥luk nem sokat tudok, egyszer kaptam aj√°nd√©kba valakitŇĎl egy Lepisiota sp. kir√°lynŇĎt, aki sosem rakott pet√©t. Hasonl√≠tott a Lasius-ra, csak j√≥val karcs√ļbb, kisebb √©s f√ľrg√©bb volt. 

6db Crematogaster sp.:
Ňźk m√°r ink√°bb √©rdekesebbek, jellegzetes hegyes potrohukr√≥l k√∂nnyen felismerhetŇĎek. Savas, ter√ľletŇĎrzŇĎ faj, j√≥ m√°sz√≥k, nagy kol√≥ni√°kat alap√≠tanak, √©s gyakran k√∂lt√∂znek be f√°ba. Val√≥sz√≠nŇĪleg tal√°lkozok majd egyes alfajaikkal.

6 Messor maggyŇĪjtŇĎfaj - egyik szem√©lyes kedvenceim - b√°r ŇĎk nem felt√©tlen √©lnek emberek k√∂zel√©ben. F√©lek vel√ľk nem fogok tal√°lkozni, ugyanis szŇĪk √©lŇĎhelyre korl√°toz√≥dnak. Ha m√©gis, akkor nagyon fogok √∂r√ľlni nekik! :)

6 Tetramorium faj - val√≥sz√≠nŇĪleg ŇĎket nevezik gyepihangy√°nak. Legal√°bbis rem√©lem, mert n√°lunk Magyarorsz√°gon ezt a genust h√≠vjuk √≠gy. 

Van itt egy nagy dob√°s is: Tetraponera ambigua!
Egy m√°sik alfaj√°hoz volt m√°r szerencs√©m kor√°bban, √©s jelenleg is folyamatban van, hogy beszerzek belŇĎle egy saj√°t bolyt. Ez nem m√°s mint a Tetraponera rufonigra. EzekbŇĎl az ismeretekbŇĎl kiindulva felt√©telezem, hogy a Tetraponera ambigua kisebb a rufonigr√°n√°l, teh√°t kisebb mint 10-12mm. Felt√©telezem, hogy ugyancsak f√°s, erdŇĎsebb ter√ľleteken fordul elŇĎ, agressz√≠v, kiv√°l√≥an m√°szik, full√°nkos √©s igen erŇĎs m√©reggel rendelkezik. Legal√°bbis a rufonigra cs√≠p√©se √©ppolyan f√°jdalmas ak√°r a dar√°zscs√≠p√©s.
Viszont att√≥l f√©lek, hogy ha a legvesz√©lyesebb fajok le√≠r√°s√°ban nem tal√°ltam meg, akkor igen ritk√°n tal√°lkozni vele. FŇĎleg ha belegondolok, hogy hol tal√°lok majd nemhogy esŇĎerdŇĎs, de egy√°ltal√°n erdŇĎs ter√ľletet a sivatagban?! Na mindegy, megl√°tjuk! Az biztos, hogy, ha a Messornak meg√∂r√ľln√©k, akkor ez a faj lehet az utaz√°som szent Gr√°lja!
√ďri√°si szerencse lenne tal√°lkozni vele, m√°r r√°n√©z√©sre is pomp√°s √©lŇĎl√©ny! :)

√Āltalam ismert fajokb√≥l tal√°ltam m√©g 8 Pheidole (nagyfejŇĪ hangya) √©s 1 Polyrhachis (sz√∂vŇĎhangya) fajt.
A legtöbb alfaj fotóját feltöltöttem a telefonomra azonosítás miatt. Szurkoljatok, hogy sok szép videóval és képpel térjek haza.

forr√°s: http://antmaps.org/
Hangy√°sz.