2019. február 2., szombat

Primitív fajok és a gamergate

Harpegnathos venator
Ebben a cikkben megismerhetjük az őshangyák szerveződését, és választ kaphatsz arra is, hogy mit jelent az hogy gamergate, vagy hogy hogyan tudnak a primitív fajok új királynőt kinevelni akár fogságban is. Haladó téma, kezdők nem biztos hogy elsőre értik majd, de egy olvasást talán nekik is megér majd a dolog. 
Viszont mivel kissé kényesek, és néha nehéz átlátni a működésüket, ezért a primitív fajok otthoni tartását én csak tapasztaltabb, haladó hangyászoknak javaslom. 




Kis történeti bevezetés, hogy jobban megértsd a témát

Ha vissza megyünk 140 millió évet az időben, a kréta korba, akkor arra kell rájönnünk, hogy a hangyák bizony darázs-szerű ősök leszármazottai. Ezzel együtt közeli rokonai a mai darazsaknak és méheknek.
Ennek ismeretében számos hasonló tulajdonság fedezhető fel a hangyák és a darazsak között. Például a királynő szárnyai, a levegőben párosodás, a társas életbe szerveződés, vagy a királynők darázs-szerű testfelépítése, formája. Innen eredhet az is, hogy bizonyos fajok fullánkkal rendelkeznek, és mérgük van. Ezzel szemben más fajok fullánkja visszafejlődött, mérgük pedig hangyasavvá alakult, melyet nagyon hasonlóan használnak védekezésre, akár fullánkos társaik.

a Tetraponera rufonigra külsején és viselkedésén is
remekül megfigyelhetjük a darázs-szerű jegyeket  

Tudni kell még, hogy a mai darazsak között akadnak olyan fajok, melyek a hangyákkal ellentétben nem élnek társas életet. Saját feltételezésem szerint - bár sokat nem tudok ezekről az evolúciós folyamatokról - az ősdarazsak is jellemzően magányos életet élhettek, ez fejlődött tovább aztán társas életvitellé a hangyáknál, a méheknél, és egyes mai darázs-fajoknál. 

A mai hangyafajokat két fő csoportra oszthatjuk társadalmi berendezkedésük alapján. Az egyik csoportba kerülnek a primitív fajok, a másikba pedig azok a mai hangyafajok, melyeknél a királynő és a dolgozók fizikai felépítése jelentősen eltér, és a dolgozók jellemzően terméketlenek - ez utóbbi fajokkal sokszor találkozunk, működésüket könnyű megérteni. De mi a helyzet a primitív fajokkal? 


Primitív hangyafajok
A primitív fajok, ahogy nevük is mutatja evolúciós szempontból még közelebb állnak az ősdarazsakhoz. Így sokkal több hasonló tulajdonságuk is felfedezhető. 

A primitív hangyafajok általában fullánkosak, és étrendjük nagy részét a rovarok teszik ki (ahogy a legtöbb darázs is főleg ragadozó). Egyes primitív fajok kizárólag húst fogyasztanak (pl.: Harpegnathos venator), míg mások főleg húst, és mellette mézes- vagy cukros-vizet is (pl.: Diacamma rugosum, Odontomachus monticola, stb..)

További jellemzőjük, hogy általában nincsenek jelentős morfológiai különbségek a királynő és a dolgozók között. A legtöbb mai hangyafaj királynője nagyobb és kövérebb, mint a terméketlen dolgozók. A primitív fajoknál viszont általában alig van különbség közöttük, avatatlan szemeknek első ránézésre megtévesztésig hasonlíthatnak a dolgozókhoz. 


Honnan ismerjük meg a primitív fajok királynőjét? 
A primitív fajok királynőinek két apróbb megkülönböztető jegye van. Ha alaposabban megvizsgáljuk a torukat, akkor láthatjuk, hogy az robusztusabb mint a többieké, illetve nagyítóval közelről szemlélve szárnyizmokat is felfedezhetünk rajta. Ez az egyik jele annak, hogy királynőnk valaha szárnyas volt és rajzott. 

Pachycondyla astuta királynő és dolgozó közti különbség (nagyításért katt a képre)
További jel lehet, hogy a potroha gömbölyűbb és nagyobb - azonban ez nagyban függ a jól-tápláltságtól is, illetve életciklusonként is eltérő lehet, attól függően, hogy a királynő frissen rajzott, frissen alapított kolóniát, vagy már egy erős bolyban uralkodik - ezért ez inkább csak amolyan mellékes megkülönböztető jel. 

Odontomachus monticola királynője - látható a dolgozókénál robusztusabb, összetettebb tor, és a kerekdedebb potroh

Dolgozóból új királynő - gamergate
Primitív fajoknál lehet királynő akár a dolgozókból is. Náluk ugyanis a dolgozók nemcsak képesek petét rakni, de meg is tudnak termékenyülni sajátos módokon. Amíg uralkodik az eredeti, bolyalapító királynő, addig igyekszik minden erejével megakadályozni hogy bárki a trónjára törjön. Időnként ugyanis előfordul hogy a királynő jelenléte mellet is megpróbál egy egyed a  „háta mögött” petéket rakni, és átvenni az uralmat, vagy új bolyt alapítani. Ennek leverésére éppen ezért nem ritkák a bolyon belüli rivalizálások. 


az Odontomachus monticola (csapdaállkapcsú hangya) mézes-vizet is fogyaszt

A Diacamma rugosum királynője például lerágja az újszülött hangyák gemmae-mirigyét, ezzel szaporodás-képtelenné téve őket. A Dinoponera quadriceps kolónia pedig ha megneszeli, hogy egy dolgozó petét rakott, akkor keservesen megverik a dolgozót, kiviszik a bolyból, és sorsára hagyják. Ezekkel a "rendfenntartó módszerekkel" őrzik meg a bolyon belüli békét, de látható, hogy éppen emiatt a primitív fajoknál nem olyan szoros a bolyon belüli együttműködés, mint a legtöbb hangyafajnál ahol a dolgozók terméketlenek.


Ha viszont az eredeti királynő valamilyen okból elhalálozik, akkor a primitív kolóniában általában bolyon belüli rivalizálással választanak ki egy  új, rangidős dolgozót, és ő fogja lerakni a petéjét. Ez a kiválasztási folyamat eltérő lehet, a Harpegnathos venatorok esetében például valóságos lovagi-torna keretei között zajlik, ahol az egyedek összemérik erejüket. A rangidős dolgozó azután - lévén ő maga nem termékeny - terméketlen petét rak le, melyből hímek fognak kikelni. Ezek a hímek fognak azután párosodni vele ( vagy esetleg más dolgozókkal is, ami újabb hatalmi-viszályokhoz vezet). Sikeres párosodás után így válik a rangidős dolgozó úgynevezett "gamergate" -é, tehát megtermékenyült dolgozóvá. A továbbiakban ő viselkedik a bolyban királynőként. Feromonjával jelzi a többi dolgozó számára a bolybeli státuszát, és további hátralévő életében termékeny petéiből dolgozók fognak kikelni. 

a "gamergate" szó jelentése tehát: pete-rakó dolgozó (primitív fajoknál)


Tágabb értelemben hívhatjuk így a petét rakott, rangidős dolgozót is, szűkebb értelemben pedig csak azt, amelyik meg is termékenyült. A gamergate szó nem összekeverendő az eredeti királynővel. Mivel a gamergate egy megtermékenyült dolgozó, ezért egy gamergate élettartama rövidebb, mint a normál királynőké. (Diacamma rugosum gamergate élettartama például körülbelül 1.5 év, majd erős boly esetén új gamergate veszi át a helyét, de valószínűleg így sem éri el a boly teljes élettartama a 20 évet).

Pachycondyla astuta királynő és dolgozó

Akkor a primitív faj a Szent Grál a hangyázásban? 
Nos nem mondanám. Tudom sokatoknak most felcsillant a szeme, hogy ezek a fajok tudnak királynőt kinevelni fogságban (bár aki ezt gondolja az nem figyelt), ráadásul a képeket elnézve szuper-látványosak is! - Ki kell ábrándítsalak titeket. Ezeket a fajokat sokkal nehezebb tartani fogságban, mint a szokásos fajokat. 

Tartási nehézségüket egyrészt az okozza, hogy kényes fajokról beszélünk. Általában magas páraigényűek, és sok húst fogyasztanak, ami bizony szó szerint a fertőzések és atkák melegágya. Ehhez jönnek még a primitív fajokra jellemző, rendszeres belső hatalmi harcok - bizony hisztisek ezek a lányok néha, mindent megtesznek, hogy aláássák egymást. 

Megjegyezném, hogy minden eddig általam tartott primitív faj esetében igaz, hogy gamergate-et csak az erős boly képes kinevelni. Ez evolúciós szabály, a gyengék elhullanak, tehát aki nem tud egy masszív, erős primitív bolyt kinevelni, az még ne is álmodozzon gamergate kinevelésén, mert valami valószínűleg nem megfelelő a biztosított feltételeken, esetleg a hozzáértésében. 

A primitív fajok ugyanúgy lehetnek monogynek vagy polygynek. Manapság körülbelül 100-200 hangyafaj ismert, ahol a gamergate reprodukció jelen van. Ez durván a Föld összes hangyafajának 1%-a. 

A primitív fajok evolúciós szempontból egyáltalán nem rátermettek, vagy jó túlélők, annak ellenére, hogy ha kell, képesek gamergate kinevelésével megújulni. Éppen ellenkezőleg: be kell lássuk, hogy az idők során kifizetődőbb túlélési stratégia lehetett a hangyák számára a nagyobb bolyon belüli összhang felé törekedni, és olyan kolóniákat alapítani, ahol a dolgozók terméketlenek, és teljes mértékben alá tudják rendelni magukat a valódi királynő, és ezzel a kolónia érdekeinek - még akkor is ha ezeknél a fajoknál a királynő halála a boly halálát jelenti. 

Gamergate fajok listája - Vitai Arnold gyűjtése (teljesség igénye nélkül, több forrásból kiegészítve):

B
·        Bothroponera kruegeri
·        Bothroponera tesseronoda
D
·        Diacamma aequale
·        Diacamma assamense
·        Diacamma aureovestitum
·        Diacamma australe
·        Diacamma baguiense
·        Diacamma bispinosum
·        Diacamma brevistriatum
·        Diacamma caeruleum
·        Diacamma carbonarium
·        Diacamma ceylonense
·        Diacamma colosseense
·        Diacamma concentricum
·        Diacamma cupreum
·        Diacamma cyaneiventre
·        Diacamma excellens
·        Diacamma generali
·        Diacamma geometricum
·        Diacamma gusenleitneri
·        Diacamma holosericum
·        Diacamma holzschuhi
·        Diacamma indicum
·        Diacamma intricatum
·        Diacamma intricatum kershawi
·        Diacamma jacobsoni
·        Diacamma jaitrongi
·        Diacamma leve
·        Diacamma leyteense
·        Diacamma longitudinale
·        Diacamma magdalenae
·        Diacamma orbiculatum
·        Diacamma palawanicum
·        Diacamma pallidum
·        Diacamma panayense
·        Diacamma purpureum
·        Diacamma reductostriatum
·        Diacamma rugivertex
·        Diacamma rugosum
·        Diacamma rugosum anceps
·        Diacamma rugosum andamane
·        Diacamma rugosum arcuatum
·        Diacamma rugosum balinense
·        Diacamma rugosum birmanum
·        Diacamma rugosum brevispinum
·        Diacamma rugosum celebense
·        Diacamma rugosum doveri
·        Diacamma rugosum gibbosum
·        Diacamma rugosum hortense
·        Diacamma rugosum javanum
·        Diacamma rugosum jerdoni
·        Diacamma rugosum latispinum
·        Diacamma rugosum lombokense
·        Diacamma rugosum longiceps
·        Diacamma rugosum nitidiventre
·        Diacamma rugosum oblicum
·        Diacamma rugosum ovale
·        Diacamma rugosum rothneyi
·        Diacamma rugosum sculptum
·        Diacamma scalpratum
·        Diacamma schoedli
·        Diacamma sikkimense
·        Diacamma symposium
·        Diacamma timorense
·        Diacamma violaceum
·        Diacamma viridipurpureum
·        Diacamma viridipurpureum quezonicum
·        Dinoponera gigantea
E
·        Ectomomyrmex leeuwenhoeki
·        Euponera sikorae

G
·        Gnamptogenys menadensis
·        Gnamptogenys striatula
H
·        Hagensia havilandi
·        Hagensia havilandi fochi
·        Hagensia havilandi godfreyi
·        Hagensia havilandi marleyi
·        Hagensia peringueyi
·        Hagensia peringueyi saldanhae
·        Harpegnathos saltator
·        Harpegnathos venator
L
·        Leptogenys peuqueti
·        Leptogenys schwabi
·        Leptogenys unistimulosa
M
·        Metapone
·        Myrmecia pyriformis
O
·    Odontomachus aciculatus
·    Odontomachus affinis
·    Odontomachus alius
·    Odontomachus allolabis
·    Odontomachus angulatus
·    Odontomachus animosus
·    Odontomachus assiniensis
·    Odontomachus banksi
·    Odontomachus bauri
·    Odontomachus biolleyi
·    Odontomachus biumbonatus
·    Odontomachus bradleyi
·    Odontomachus brunneus
·    Odontomachus caelatus
·    Odontomachus cephalotes
·    Odontomachus chelifer
·    Odontomachus circulus
·    Odontomachus clarus
·    Odontomachus coquereli
·    Odontomachus cornutus
·    Odontomachus desertorum
·    Odontomachus erythrocephalus
·    Odontomachus ferminae
·    Odontomachus floresensis
·    Odontomachus fulgidus
·    Odontomachus granatus
·    Odontomachus haematodus
·    Odontomachus hastatus
·    Odontomachus imperator
·    Odontomachus infandus
·    Odontomachus infandus
·    Odontomachus insularis
·    Odontomachus kuroiwae
·    Odontomachus laticeps
·    Odontomachus latidens
·    Odontomachus latissimus
·    Odontomachus malignus
·    Odontomachus mayi
·    Odontomachus meinerti
·    Odontomachus minangkabau
·    Odontomachus montanus
·    Odontomachus monticola
·    Odontomachus mormo
·    Odontomachus nigriceps
·    Odontomachus opaciventris
·    Odontomachus opaculus
·    Odontomachus panamensis
·    Odontomachus papuanus
·    Odontomachus pararixosus
·    Odontomachus peruanus
·    Odontomachus philippinus
·    Odontomachus procerus
·    Odontomachus relictus
·    Odontomachus rixosus
·    Odontomachus ruficeps
·    Odontomachus rufithorax
·    Odontomachus ruginodis
·    Odontomachus saevissimus
·    Odontomachus scalptus
·    Odontomachus schoedli
·    Odontomachus scifictus
·    Odontomachus silvestrii
·    Odontomachus simillimus
·    Odontomachus spissus
·    Odontomachus sumbensis
·    Odontomachus tensus
·    Odontomachus testaceus
·    Odontomachus troglodytes
·    Odontomachus turneri
·    Odontomachus tyrannicus
·    Odontomachus xizangensis
·    Odontomachus yucatecus
·        Ophthalmopone berthoudi pubescens
·        Ophthalmopone depilis
·        Ophthalmopone berthoudi
·        Ophthalmopone berthoudi pubescens
·        Ophthalmopone depilis
·        Ophthalmopone hottentota
·        Ophthalmopone ilgii
·        Ophthalmopone mocquerysi
P
·        Pachycondyla astuta
·        Pachycondyla rufipes
·        Platythyrea angusta
·        Platythyrea arnoldi
·        Platythyrea arthuri
·        Platythyrea bicuspis
·        Platythyrea bidentata
·        Platythyrea brunnipes
·        Platythyrea clypeata
·        Platythyrea cooperi
·        Platythyrea cribrinodis
·        Platythyrea crucheti
·        Platythyrea dentinodis
·        Platythyrea exigua
·        Platythyrea frontalis
·        Platythyrea gracillima
·        Platythyrea inermis
·        Platythyrea janyai
·        Platythyrea lamellosa
·        Platythyrea lenca
·        Platythyrea matopoensis
·        Platythyrea micans
·        Platythyrea mocquerysi
·        Platythyrea modesta
·        Platythyrea nicobarensis
·        Platythyrea occidentalis
·        Platythyrea parallela
·        Platythyrea pilosula
·        Platythyrea prizo
·        Platythyrea punctata
·        Platythyrea quadridenta
·        Platythyrea sagei
·        Platythyrea schultzei
·        Platythyrea sinuata
·        Platythyrea strenua
·        Platythyrea tenuis
·        Platythyrea tricuspidata
·        Platythyrea turneri
·        Platythyrea viehmeyeri
·        Platythyrea zodion
·        Pseudoneoponera
·        Pseudoneoponera insularis
·        Pseudoneoponera porcata
·        Pseudoneoponera sublaevis
·        Pseudoneoponera tridentata
R
·        Rhytidoponera
S
·        Stigmatomma reclinatum
·        Streblognathus aethiopicus
·        Streblognathus peetersi
T
·        Thaumatomyrmex atrox
·        Thaumatomyrmex contumax




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése