2018. november 22., csütörtök

A bolyalapítás nehézségei #1 - szokatlan petézés


Ebben a cikkben kivesézünk néhány kivételes bolyalapítási esetet. Nem a rabszolgatartó fajokról lesz szó, és nem is a primitívekről, hanem a szokásos önálló államalapítású fajok szokásostól merőben eltérő eseteiről.

Például amikor petét rak a terméketlen királynő vagy nem petézik a termékeny - ezeket nézzük meg, egyenlőre még csak egy királynő vonatkozásában. 





Haladó téma ez, kezdőknek többek között ezért is javasoljuk, hogy megbízható forrásból szerezzék be első kolóniáikat, és akkor minden a megszokott módon fog történni, sima út lesz királynőtől a kolóniáig. 

A begyűjtött királynők esetében viszont vannak olyan kivételes esetek amikkel ritkán ugyan, de találkozhatunk, hiszen a hangyák világában a szabályok nincsenek kőbe vésve, rengeteg egyedi eset adódhat. 

Ezek megértéséhez és szemléltetéséhez készítettem nektek egy ábrát, ami felvázolja ezeket az eseteket. A nyilak mentén haladhattok végig, kiindulva az alap felállásból, hogy adott királynő szárnyas avagy szárnyatlan. Ha a sor végén arany koronát láttok, akkor bebizonyosodott a királynőről, hogy termékeny, míg az áthúzott szürke korona terméketlenségre utal. 


Mi most a zöld számok alapján fogunk haladni, így az egyes esteket a gyakoriságuk sorrendjében mutatom be. Az 1. eset a leggyakoribb, míg az 5. eset a legritkábban előforduló a hangyáknál. Nézzük tehát az egyes eseteket a leggyakoribbtól a legritkábbig.


1. Normál esetben a termékeny királynő ledobja szárnyait, és egy nyugodt helyen megkezdi a bolyalapítást. A királynőt a bolyban már kifejezetten akadályozná a szárnya. A nászrepülés után élete folyamán többé soha nem kell repülnie, így legtöbb esetben leszállás után igyekszik ledobni azt magáról, hogy ne zavarja az államalapításkor. Ráadásul később még a saját szárnyizmait is feléli tápanyag-tartalékként a bolyalapítási periódusban. Miután ledobta a szárnyait petét rak, melyekből dolgozók kelnek ki. Sima ügy, általában így kezdődik egy vidám kolóniatörténet. 

2. Azok a királynők, amelyek a párzás után néhány órával nem vetették le a szárnyaikat, az esetek nagy részében nem termékenyültek meg, és nem fognak petéket rakni. Ők általában finom eleségként végzik a táplálékláncban. 

Időnként azonban előfordul, hogy a királynőnek megmaradnak a szárnyai, mégis néhány nap után elkezd petézni. Ekkor se feltétlen kezdjünk el örülni, hiszen ez az eset már bizonyos fokú gyanakvásra adhat okot.

Lasius emarginatus szárnyas királynő petéivel
3. Sok esetben ilyenkor a királynő termékeny, csupán valami miatt nem sikerült levetnie a szárnyait. Petéiből dolgozók kelnek ki, és a szárnyak idővel majd felakadoznak, lekopnak róla, esetleg lerágják a dolgozók. Ez egy másik, már sokkal ritkább, de szerencsés kezdete a bolyalapítási folyamatnak. 

félszárnyú Messor structor királynő sikerrel kinevelte első dolgozóit

4. Ha viszont a szárnyas királynő petéiből szárnyas hímek kelnek ki, akkor hiba van a rendszerben! A királynő ugyanis annak ellenére, hogy petét rakott, mégsem termékenyült meg korábban. Nade akkor mégis miért rak petét? - kérdezhetitek joggal.
Nos ez a jelenség tapasztaltabb hangyászoknak ismerős lehet a primitív hangyafajoktól (ahol az egyenlőre terméketlen királynő-jelölt; a későbbi gamergate petéiből hím kel ki, akivel később párosodva ő maga megtermékenyülhet). 

Akár egy ritkán megjelenő evolúciós zsákutca megmaradt ez a hazai fajoknál is, azonban ők nem képesek eljutni a terméketlen királynő megtermékenyítésének állapotáig. Az ilyen esetekből sosem lesz kolónia, mert - ellentétben a primitív fajokkal - itt a királynő nem tud megtermékenyülni saját utódjától.

Tetramorium királynő

5. De hogy mégse legyen ilyen egyszerű a történet van egy ritkábbnál is ritkább eset is: ugyanis akár a szárnyatlan királynő is lehet terméketlen!
Ez éppen fordítottja a szárnyas bolyalapításnak, itt ugyanis a meg nem termékenyült királynő valahogy elveszíti a szárnyát. Beleakad valamibe, vagy lerágják neki. Akár még a saját bolyában is elveszítheti a nászrepülés előtt. 


Ezekről két saját történet: 

Idén a 3 éves Messor structor bolyomban is volt egy királynő, aki terméketlen létére elveszítette a szárnyait (pár érdeklődőnek mutattam is kiállításokon). Onnan lehetett megismerni, hogy a potroha jóval fejletlenebb volt a többi királynőénél, és folyton kint lézengett a kifutóban.

Többnyire ezek a terméketlen, látszólagos királynők nem raknak petét, de ha mégis, akkor ne lepődjünk meg ha hím kel ki belőle! 

Egy Camponotus fallax királynőnk például szárnyatlan volt amikor hozzánk került. Emlékeim szerint rajzási időszakban fogtuk be, és petéi is voltak mindig - ennél a fajnál szokásos mennyiségben. Egy alkalommal egy hím kelt ki mellette, azonban több utódja nem lett. Egész nyáron nem jutott tovább a néhány lárvánál, majd a teleltetés után jövő nyáron pusztult el. Sajnos dolgozót sosem nemzett és természetesen a hím sem termékenyítette meg a csőben.



Ha már tapasztaltak vagyunk a hangyázásban akkor a viselkedéséből is megállapíthatjuk egy királynőről, hogy mik a szándékai, illetve, hogy termékeny lehet-e. 
Figyeljük meg a mozgását illetve, hogy hogyan reagál ha kémcsőbe tesszük:
A terméketlen királynők általában fürgék, idegesek. Legtöbbször törekednek a fény felé, és zárt térből igyekeznek szökni. Az elszántabbak a kémcső záróvattáját még nyugodt körülmények között is szüntelenül rágják a kijutás reményében.  (kieg.: de van hogy egyes fajnak ilyen a habitusa, pl Formica sanguinea, Formica pratensis termékeny királynője is nagyon agresszív, állandóan szökni próbál)
A termékeny, boly alapítás előtt álló királynők ellenben megbújni próbálnak, igyekeznek zárt, sötét helyekre orientálódni, ahol nyugodtan petézhetnek.


Folytatása következik! 
A következő rész  tartalmából: 
A cikksorozat következő részében több királynő együttélésével foglalkozunk majd. Megvizsgáljuk, hogy miért tűrik meg egymást bolyalapításkor az egykirálynős fajok, és miért fejezik le egymást néha váratlanul a többkirálynősek. 



Hangyász.
(cikk írása: 2018.07.09; 2018.08.01; 2018.08.19; 2018.11.21; 2018.11.22.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése