2018. szeptember 18., kedd

Termékfejlesztés - rovarszippantó

Az AntsHungary az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektet az eszköz-fejlesztésre.
Ha valamiért felmerül az igény egy eszközre, akkor elkezdünk agyalni rajta, hogyan lehetne azt megvalósítani. Az első tesztdarabok elkészülte után tökéletesítjük, és végül a tökéletes verziót elérhetővé tesszük nektek is. - Hiszen ha találtunk megoldást problémákra, akkor miért ne segítsünk ezekkel a megoldásokkal másokat is?

Így volt ez a kampósdrót és a mézadagoló esetében, és így van ez most is a legújabb forradalmi fejlesztésünkkel: a rovarszippantóval! :)



Mi az a rovarszippantó? 

Ez az eszköz egyáltalán nem új találmány, mondhatni az ősi rovarászok tárházának egyik igen leleményes, és elengedhetetlen eszköze. Én magam a hangyászok korábbi generációinak leírásában találkoztam vele először. 

jobbra: rovarszippantó használat közben. kép forrása: https://mttmuzeum.blog.hu/2017/03/08/noe_barkaja_utan_szabadon
Később az egyik rovarbörze expón volt is szerencsém élőben megtekinteni - egy idős német rovarász árulta -  de őszintén szólva olyan drága volt, hogy végül nem vettem meg. 
Később egyik mürmekológus barátomnál láthattam élőben, működés közben, aki mivel apró hangyákkal foglalkozik, így nála mindennapos használatú ez az eszköz. Ekkor határoztam el, hogy ezt a terméket is be kell venni az AntsHungary készletébe, annál is inkább mivel a mai napig ritka, és nehezen beszerezhető eszközről van szó. 

Maximalizmusomnak "sajnos" nem volt elég hogy csak simán rovarszippantót áruljunk! A legjobb rovarszippantót akartam árulni amit csak egy hangyász el tud képzelni magának! :) 

Felmerült tehát a kérdés:
Milyen az ideális rovarszippantó? 

A rovarszippantó tulajdonképpen egy üveg cső, melyből két gumicső áll ki. Az egyik gumicsövet a szánkba kell venni míg a másikat a hangyadolgozó, vagy hangyalárva mellé helyezve beszippanthatjuk őt az üveg csőbe.
Hogy a hangya és a nagyobb szennyeződések is a csőben maradjanak, ezért egy sűrű szövésű rács zárja el a másik, a szánkba vezető gumicsövecske bejáratát.


Kezdetét vette tehát a fejlesztés: 
Első lépésben a csövet egy "palackra" váltottuk, aminek több oka is volt. Egyrészt a palackba szippantott hangyákat egyből tárolni lehet majd, nem kell egy másik tárolóba egyből áttenni őket (tapasztaltabb hangyások ne aggódjatok! gondoltunk a savra is természetesen - erről később bővebben). A palackok tehát cserélhetőek, könnyebb egy tisztát becsatlakoztatni, és egyből lehet eltenni a begyűjtött állatokat. Másrészt a palackból könnyebb kiborítani is az állatokat, illetve így borításkor csak a tároló tetején tudnak megkapaszkodni a becsatlakozó csöveken. (Korábban a cső mindkét végén).

Ezzel a változtatással a rovarszippantó elrendezése is megváltozott. Ez a típusú rovarszippantó már inkább a külföldön használtakra hasonlított mint az itthon megtalálhatóakra. 

ipszilon alakú rovarszippantó
A következő változtatás a vákuum erejével és eloszlásával kapcsolatos. Itt nem mennék bele a részletekbe, bizonyos szempontokból kompromisszumot kellett kötni, míg más dolgokat könnyen meg tudtunk oldani. A lényeg az, hogy patent lett! Maximum 6 mm-es hangyákat tudtok vele fogni, és teszteltük jól mászó fajokon is, akiket egyébként kínszenvedés ecsettel gyűjteni, lerázni pedig képtelenség. 

Végül a felhasznált anyagokat kellett újragondolni. A végleges verziót tehát olyan minőségi, jól használható anyagokból építettük újjá, mint az üveg és a szilikon:
AntsHungary rovarszippantójának végleges verziója
Mire elkészültünk a végleges verzióval, addigra már nyilvánvalóvá vált a következő cél: olyan rovarszippantót kellene fejleszteni, amelyre kémcsövet lehet csatlakoztatni. Tehát amellyel egyből egy kémcsőbe tudjuk szippantani a hangyákat. Erről szól majd termékfejlesztős cikkünk második része. 

Végül térjünk vissza a hangyasav problémájára!

A hangyákat két csoportra oszthatjuk, vannak fullánkos és vannak savas hangyafajok. A savas fajok ha pánikba esnek, és védekeznek, akkor hangyasav permetezésével védekeznek. Ez itthon a Bothriomyrmex, Camponotus, Cataglyphis, Dolichoderus, Formica, Lasius, Liometopum, Plagiolepis, Polyergus, Prenolepis, Tapinoma, genusokra vonatkozik, tehát a hazai fajok nagy része hangyasavval védekezik. 

Ezért a rovarszippantót úgy kell használni, hogy a levegőt véletlenül se tüdőzzük le, csupán a szánkkal szívjunk! - ez a legfontosabb szabály! Hozzá kell még tenni, hogy savas fajok esetében így sem a legegészségesebb dolog a rovarszippantózás; amellett hogy a tömény hangyasavat nagyon kellemetlen beszippantani, megmarhatja a fogzománc külső rétegeit / tehát lehetőleg ne egyél közbe csokoládét vagy cukorkát :) /. Szóval csak mértékkel használjuk akkor viszont igen hatékony eszköz.

A másik probléma, hogy  a hangyasav még inkább veszélyes magukra a pánikba esett hangyákra. Erre most elárulok nektek egy műhelytitkot. Egyrészt gyorsan, és határozottan kell használni a rovarszippantót, feleslegesen ne ingereljük az állatokat, csak akkor ha tényleg szükséges. 
A másik trükk pedig, hogy a rovarszippantó üvegtartályát pakold tele összegyűrt papír zsebkendővel, szalvétával vagy papírtörlővel. Ez amellett, hogy búvóhelyet és biztonságot nyújt a hangyáknak, szárítja is a tartályt, és magába szívja a hangyasavat, amely így sokkal kevésbé veszélyes az állatokra nézve. 

A rovarszippantót megtaláljátok a weboldalunkon: http://antshungary.com/rovarszippanto/, a cikk folytatása pedig a kémcsöves rovarszippantóval napokon belül kikerül a blogra. :)
Tervezünk még egy videót is a használatáról, de az ügyben nem tudok ígérni konkrét időpontot -  sokkal több munka és idő, mint cikket írni.

Hangyász.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése