2018. július 18., szerda

A hangyák társadalma (kasztok)

Engedjétek meg, hogy néhány szóban írjak nektek a hangyák társadalmáról.

Egyből egy rövid kitérővel kezdenék, hiszen ha időrendi sorrendben kezdjük az államalapítástól, akkor a legtöbb önálló államalapítású fajnál megjelenő első alom úgynevezett "nanitic" dolgozókból áll. Ezek hasonlóan néznek ki mint a későbbi dolgozói, viszont jóval kisebbek. 


A nanitik dolgozók (hogy kicsit magyarosítsuk az írását) méretük miatt kevesebb tápanyagból gyorsabban kifejlődnek, és hamarabb munkába tudnak állni mint a későbbi igazi dolgozók. Könnyebben is ki tudnak kelni, ám van néhány nagyon fontos tulajdonságuk. 

Liometopum microcephalum (tölgyfa-hangya) királynő első, nanitik dolgozóival 
A nanitik dolgozók elsődleges feladata a királynő segítése, és a további utódok gondozása, ezért ők nem járnak ki a bolyból a kockázatos külvilágba felderíteni és keresgélni. Részben ez is az oka annak, hogy nem javasolt kis kolóniát egyből formikáriumba költöztetni. A nanitik dolgozókat a királynővel együtt érdemes ameddig csak lehet kémcsőbe keltetni. Fajtól függően az első nanitik alom állhat 1 (pl.: Harpegnathos venator, Ponera fajok) vagy akár 30 egyedből is (Pl.: Tetramorium caespitum, Lasius niger vagy Liometopum microcephalum)

A nanitik dolgozók csak a friss bolyban és azon belül is csak az első alomban jelennek meg, és a későbbiekben már nem is találkozhatunk velük többet, ezért ritkán esik szó róluk hangyás körökben, viszont igenis jelentékenyek, ezért említettem meg őket. 

E rövid kitérő után térjünk is vissza a klasszikus társadalmakra:

Dolichoderus quadripunctatus - négypettyes-hangya
A legtöbb  fajnál (Formica, Lasius, Tetramorium, Dolichoderus quadripunctatus, stb.) egyetlen dolgozó kaszt jelenik meg. Ezek a dolgozók terméketlen nőstények. Azonban kifejlett kolóniákban sok fajnál megfigyelhetjük, hogy mégis bizonyos méretbeli eltérések jelennek meg. Egyes dolgozók - méretarányosan - mintha kissé nagyobbak, robusztusabbak lennének. 

Vannak úgynevezett "polymorph" (polimorf) fajok, amelyeknél több dolgozókaszt is megjelenik. 
Ennek tagjai hazánkban főképp a Messor, Camponotus genusok képviselői. 

A polimorf fajok különböző testi adottságokkal rendelkező dolgozókat nevelnek. Általában három kaszt jelenik meg ezekben a bolyokban. 

A legkisebb, úgynevezett minor kaszt áll a legkisebb egyedekből. A legtöbb bolyban ők jelennek meg nagyobb mennyiségben, feladataik pedig eltérőek lehetnek. Kicsi, gyengéd csáprágóikkal kiválóan tudnak segédkezni az utódok nevelésében és tisztogatásában. Mivel méretük miatt gyorsabban és nagyobb számban fejlődnek ki, ezért könnyen feláldozhatóak. Gyakran vállalnak tehát kockázatos felderítési feladatokat a felszínen, amelyből nem biztos, hogy minden esetben vissza is térnek. 

A középső kaszt a media. Fajtól függően általában 30-50 dolgozónál jelenik meg az első media dolgozó. Ő afféle átmenet a minor és a major között. Nem is minden fajnál jelenik meg a media; a Liometopum microcephalumnál (tölgyfa-hangya) például csak két kaszt, minor és major van jelen. 
A mediák feladataikat tekintve afféle kezdeti majorok, később pedig átmenetet képeznek a minor és a major dolgozók között.


A major dolgozók akár több mint háromszor akkorák is lehetnek mint a minorok. Ők az igazi óriások, melyek nagy fejükön félelmetesen erős csáprágókkal rendelkeznek. Fajtól függően változatos feladatokra szakosodhatnak. A legtöbb fajnál az első majorok például ösztönösen őrt állnak a fészek járataiban.

A Camponotus truncatus (kapushangya, házmester-hangya) majorja például lapos, dugó-szerű fejével zárja el a fészek bejáratát, és csak a saját testvéreit hajlandó beengedni rajta. 

A Messor structor maggyűjtőhangyák major dolgozói kiveszik a részüket a kemény magvak felaprításában, de a páncélos bogarak kitin vázán is képesek lyukat ütni, hogy a kisebb dolgozók azután belülről fogyaszthassák el a hasznos táplálékot. 
a képen látható Messor structor (maggyűjtőhangya) kolóniában remekül megfigyelhetőek a különbségek dolgozó kasztok között
A fában élő fajok majorjai erős csáprágóikkal részt vesznek a járatok létrehozásában is, kemény munkával kamrákat és járatokat faragnak a fába, így bővítve ki a fészket a kolónia növekedésével.  

Az őrző-védő feladatokon kívül természetesen a táplálék levadászásában is nagy hasznukat veszik a majoroknak. A majorok képesek rá, hogy küzdelemben lefoglalják a nagyobb prédákat amíg a kisebb dolgozók rámásznak és leterítik. 

igaz nem major, de igazi élő tápanyagraktár (Dolichoderus quadripunctatus)

Főleg a Camponotus nemzettségnél figyelhető meg, hogy számos major dolgozó mozgó élelemraktár a boly számára. Közösségi gyomrukat megtöltik táplálékkal, a potrohlemezeik szétválnak, és  szájon át bármikor képesek megosztani az élelmet a társaikkal. 
A táplálék így nem vész kárba, ha a boly esetleg hirtelen költözésre vagy menekülésre kényszerül, a majorok magukkal hurcolják az értékes élelmet. 

Egyes polymorph fajoknál a kifejlett bolyban megjelenhetnek szupermajorok is, melyek még az átlagos majoroknál is nagyobbak. Ezek igazi pompás állatok! :) 

Az érett bolyokban jelennek meg az ivaros kasztok. Ez két kasztot foglal magába, hímeket és nőstényeket.

Általában a szárnyas hímek jelennek meg először. Nekik jellemzően inkább szúnyogra emlékeztető formájuk van, többnyire kicsi fejük és nagy szemük van. Jóval kisebbek mint a nőstények.
Camponotus aethiops hím (nagyításért katt a képre)
A szárnyas nőstények formája inkább darázshoz hasonló. Nagyobb fejük, és fajtól függően kisebb szemeik vannak. Potrohukban az önálló államalapítású fajok tápanyag-tartalékot halmoznak fel, ezért kövér, duzzadt potrohuk is jellegzetessé teszi őket. 
Formica rufibarbis szárnyas nőstény mézet falatozik a laborunkban

A hímek és a terméketlen nőstények egyaránt szárnyasak. Nászrepüléskor a levegőben párosodnak, majd a hímek napokon belül elpusztulnak, a termékeny nőstények pedig leszállnak, ledobják szárnyaikat, és alkalmas helyet keresnek az államalapításhoz. 

Tévedések elkerülése miatt még egyszer kihangsúlyoznám a kezdőknek, mert előfordult már hogy félreértéshez vezetett:
A bolyban lévő szárnyas nőstény nem királynő! 


A szárnyas nőstény (kivételes esetektől eltekintve) a levegőben történő párosodás és szárnyai ledobása után rak petét. Ekkor már teljes értékű királynőnek tekinthető:
Formica rufibarbis szárnyatlan királynő (nagyításért katt a képre)



Haladóknak szánt kitérés:
(Ne zavarja össze a kezdőket, mert RITKA!! Az is jó ha kezdők ezt a részt el sem olvassák. Vagy majd elolvassák 1 év hangyanevelési tapasztalat után. Vagy elolvassák és próbálkoznak elfelejteni.)

Ergatoid - A hangyák világában számtalanszor előfordulnak kivételek. A cikk elején említettem, hogy a dolgozók terméketlen nőstények. Ennek ellenére időnként a dolgozók is rakhatnak petét, illetve megjelenhetnek úgynevezett ergatoidok, melyek afféle átmenetet képeznek királynő és dolgozó között. 
Poliergus rufescens (amazonhangya) ergatoid petéket rakott a laborban

Legutóbb az amazonhangyáknál (Polyergus rufescens) volt szerencsénk ergatoidhoz, mely szárnycsonkokkal nem rendelkezett (tehát nem volt szárnyas és nem is nászrepült), viszont egy dolgozónál fejlettebb volt és petéket is rakott. Egyenlőre nem tudjuk még hogyan végződik a történet, és mi lesz a petéiből. Egyes esetekben a terméketlen királynők is raknak egyébként petét, ilyenkor ebből hím szokott kikelni. 
A primitív fajoknál (melyeknek Magyarországon nincs képviselője) pedig a királynő halála esetén a petéző dolgozó (gamergate) petéjéből kikelő hím képes megtermékenyíteni a dolgozót és így belőle lehet az új királynő. - Na de ez már tényleg összetett és haladó téma, erről bővebben majd egy későbbi cikkben. 


Hangyász.



2 megjegyzés: