2017. június 3., szombat

Nedvesszivacs-problémakör, avagy ráccsal vagy anélkül?

Farmjaink fejlesztése során számos mérföldkővel és megoldandó problémával szembesültünk már az évek alatt.


A plexi farmok kezdetének kezdetén a fészek rész párásítására különböző vattákat, rongyokat használtunk, azonban ezek szinte minden esetben 1-1,5 hónap alatt bepenészedtek és cserére szorultak (vagy ha nem penészedtek be, akkor kiszáradtak, ami szintén kockázatos hangyáinknak!). Sajnos a penész közvetlenül veszélyezteti a hangyákat, és mivel a legpárásabb részen fordul elő a királynő, ezért egy penészedő fészekben ha nem vigyázunk, 1-2 hét alatt megtörténhet, hogy a királynő maga elpusztul.


Ezután kezdünk el alkalmazni különbözőféle antibakteriális szivacsokat, míg végül eljutottunk a mai állapothoz - ezek a szivacsok már nem penészednek, minimális a koszolódásuk, így elég fajtól függően félévente, évente, vagy még ritkábban cserélni őket. (Pl.: Diacamma rugosumnál hamarabb, Messor structornál elég akár 2 évente)


Csakhogy!

Az utóbbi időben azt vettük észre, hogy mivel ezek a szivacsok már nem penészedtek a hangyák túlságosan is megszerettek a közelükben lenni. Olyannyira, hogy egyes fajok elkezdik megcsipegetni a szivacsot, és járatokat ásni bele (Pl.: Tetramorium caespitum, Diacamma rugosum, egyes Camponotusok).


Ennek, és a koszolódásnak a megakadályozására találtuk ki, hogy teszünk egy a szellőzőkről már ismert sűrű szövésű rácsot a szivacs mellé. Azonban ez most választás elé állítja a hangyatulajdonosokat:


- Amennyiben rácsot teszünk a nedvesítő mellé, óvjuk ugyan a szivacsot a szétrágástól és a koszolódástól, azonban így a hangyák közvetlenül nem férnek hozzá a szivacshoz; alacsony pára, száradás esetén nem képesek közvetlenül inni belőle, tehát gyakrabban kell nedvesíteni a rendszert.


- Ha viszont nem rakunk rácsot a szivacs mellé, úgy a bolyunk egy esetleges száradás esetén berágással akár napokig orvosolni tudja magának a problémát - merthogy mint tudjuk, a hangyák okosak :)
Hátránya viszont, hogy jobban koszolódik a szivacs, és a hangyák szétrágják, tehát sokkal gyakrabban kell szivacsot cserélni.

Az AntsHungary javaslata tehát: ha tehetitek, használjátok a farmokat ráccsal, mert így a legtartósabbak, viszont ez esetben érdemes a kifutóba tenni egy vízzel töltött kémcsövet, és rendszeresen cserélni, tisztán tartani. Ez itatónak, és szárazság-vész esetén új fészeknek is megfelelő lehet számukra. Plussz érv, hogy ha nem penészedik, akkor ez a fajta itatás a legegészségesebb hangyáink számára.

Ebben a videóban a fent említett szivacs-csere látható, hogy lássátok hogyan működik ez a gyakorlatban: 





A nedvesítőnyílás leragasztására pedig cellux helyett inkább a szigetelőszalagot érdemes használni. Ez sokkal tovább odaragad, vízálló, és akár a vizes plexire is odatapad.




Hangyász.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése