2016. november 30., szerda

Magyarországi ismertebb Lasius fajok és összehasonlításuk

Hazánk legelterjedtebb hangyafajai a Lasius családba tartoznak. Az egy családba tartozó hangyák általában ugyanolyan vagy hasonló életmódot folytatnak, táplálkozásuk illetve kinézetük is szinte teljesen megegyezhet. Legtöbbször földbe, de kövek alá és még fába is készíthetik bolyaikat. 

Lasius niger-kis fekete hangya


Nincs olyan ember, aki még ne találkozott volna ezzel a fajjal, ugyanis az egyik leggyakoribb mind közül. Európa szerte megtalálható; Észak-Afrikában és Közép-Ázsiában, illetve még Észak-Amerikában is. Monogyn, azaz egykirálynős hangyafaj, királynője 9-10 mm-es, dolgozói 3-5 mm-esek és fekete színűek, néha barnásak fényben. Egy kifejlett kolóniában a dolgozók száma 40.000 főnél is több lehet. 
Tartása rendkívül egyszerű, viszont dolgozói elég gyorsan mozognak és ezért szökésgátlóval kell ellátni a formikáriumot, amiben tartjuk őket. ☺

Lasius flavus-sárgahátú hangya

Gyakori hangyafaj, dolgozói elég ritkán mutatkoznak meg, de kevés ember nem találkozott még velük. Európában és Közép-Ázsiában őshonos. Általában monogyn (egykirálynős), gyakran oligogyn, és ritkán lehet polygyn (többkirálynős). Királynője 7-8 mm-es, sárgás-barna, dolgozói 3-4 mm-esek és sárgák. Egy fejlettebb kolóniában a dolgozók száma meghaladhatja a 40.000 főt is.
Föld alatti gyökértetvek mézharmatával táplálkoznak. Jó ásók.

Lasius emarginatus-házi hangya


Akik kertes házban laknak azok bizonyára gyakran találkoznak vele. Európában őshonos. Monogyn (egykirálynős) hangyafaj. A királynője 7,5-9 mm-es, dolgozói 2,5-4 mm-esek, fejük és potrohuk fekete, toruk vörös. Egy kifejlett kolóniában a dolgozók száma néhány ezer fő lehet.  
Könnyen tartható faj, de elég agresszív.





Lasius umbratus


Egy rabszolgatartó Lasius hangyafaj. Európai hangyafaj, monogyn (egykirálynős). A királynő 9 mm-es, fekete borostánysárga ragyogással, dolgozói 3-5 mm-esek sárgától sárgás-barnáig terjedő színekben. Több kifejlett kolónia szuperkolóniákat alkothat, ahol (akár) korlátlan számú dolgozóval rendelkezhet. 
Elég nehezen tartható parazita faj. Lasius niger, platythorax, brunneus, psammophilus bolyokba szokott betelepedni. 




Lasius fuliginosus


A legkönnyebb felismerni minden Lasius hangyafaj közül. Eurázsiában őshonos, Polygyn, azaz többkirálynős. Királynője 6-6,5 mm-es, dolgozói 4-6 mm-esek és ragyogó feketék. Egy átlagos kolóniában a dolgozók száma akár több, mint kétmillió is lehet.
Nehezen tartható szociálparazita hangyafaj. Lasius umbratus, sabularum, jensi és néha flavus bolyokban veszi át a hatalmat. 
Sokan csak szép színe és a dolgozók szív alakú feje miatt tartják. Fák törzsében élnek saját szervezetük által előállított kartonszerű anyagból felépülő fészkükben, általában víz közelében vagy erdőben. 

Lasius brunneus

A Lasius niger-hez hasonlít, annyi különbséggel, hogy ő inkább fahangya. Monogyn (egykirálynős), de nagyon ritkán lehet oligogyn is. A királynő 6,5-8,5 mm nagyságú és barnás színe van (fej és potroh ált. fekete, tora sötétbarna és lábai sárgásak. Dolgozói 2,5-4 mm-esek és sötét, barnás-feketés színük van. Egy kolóniában pár ezer dolgozó él együtt.
Viszonylag könnyen tartható faj, de gyakran kirághatja a fából készült dolgokat (ez minden Lasius fajra jellemző). 




És így tovább... ☺
A Lasius fajokat a legkönnyebb tartani minden szempontból nézve. Az összes kezdőnek csak ajánlani tudom! ☺


Milán.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése